imageResize.jpgÎn oraşul meu liniştit şi mai civilizat cândva,  după-masă va avea loc o comemorare a secuilor martiri.

Într-un oraş civilizat asta nu ar însemna mai mult decât o comemorare: depuneri de coroane, nişte discursuri şi eventual un scurt program artistic după care participanţii s-ar duce către casele lor.

 

Într-un oraş multicultural, declarat al armoniei …în care găseşti mai mulţi oameni de ordine pe metru pătrat decât câini  vagabonzi în Valea Rece sau Ferentari, ai impresia  că eşti într- un oraş sub asediu…Deh, nu se ştie niciodată!

Mai ales după acel martie’90…Ce minte diabolică a avut cel care a pus în scenă  tot scenariul acela sinistru! Unde altundeva ar fi putut avea un astfel de impact decât aici, unde au convieţuit paşnic 4-3-2 naţionalităţi! Care brusc se apucă să-şi dea în cap unii altora!  Dar să nu deviem de la subiect!

Suntem în 2016.  An electoral adică lupta pentru ciolan. Dacă vorbeşte gura fără mine, că altfel, în originala noastră democraţie trebuie să te exprimi mai elegant!

Şi iarăşi revenim la 10 martie…

De luni întregi se transmit mesaje mai deschise, mai voalate referitoare la marşul secuilor. Marş, defilare, protest…sunt cuvinte mai des folosite decât comemorare! Căci despre asta ar fi vorba. În locul numit Câmpul Poştei din  cartierul 7 Noiembrie se află un monument ridicat în 1874 în memoria conducătorilor revoltei împotriva habsburgilor. Aici , în 10 martie 1854 au fost executaţi prin spânzurare de autoritatea austriacă trei secui, prof. de colegiu Bágyi Török János de 47 de ani, avocatul Martonosi Gálfi Mihály  de 37 de ani şi latifundiarul Nagyváradi Horváth Károly de 25 de ani, conducătorii complotului împotriva stăpânirii habsburgice. Ei au murit pentru idealul lor de libertate. Libertatea secuilor.

După procese, declaraţii, măsuri de ordine şi disciplină, peste câteva ore va începe manifestarea la care sunt aşteptaţi zeci de mii de participanţi . După discursuri ar  urma un marş supravegheat de jandarmi prin strada Sângeorgiu, fosta Lenin, actuala Republicii-Revoluţiei  prin Piaţa Trandafirilor până la Prefectură. Din motive de „nici usturoi n-am mâncat”, prefectul a dat un comunicat prin care a anunţat marşul neautorizat, deşi organizatorii susţin că au decizia Tribunalului pentru desfăşurarea programului conform planului. Acesta cuprinde manifestarea, marşul şi un scurt protest, căci la ora 19 se  sună retragerea! Însuşi primarul a chemat la calm tîrgumureşenii, deşi îşi punea întrebarea cine va răspunde dacă ăştia îşi vor da în cap?

Forţele de ordine au împânzit oraşul ca să-i ocrotească pe demonstranţi. Liderii manifestării au dat comunicate şi au explicat participanţilor să nu răspundă eventualelor provocări, să  se delimiteze de recalcitranţi.

La ce să te aştepţi dacă ei între ei nu se înţeleg…aşa e în politică!

Oraşul armoniei e ca un cazan sub presiune. Ioan şi Joşca nu au nimic de împărţit, ei se înţeleg de când lumea, dar dacă politicienii sună goarna?

Cum să nu-ţi pese de sângele vârsat, de palma de pâmânt, de patriotism, de naţionalism ?

Şi pentru că  au şi unii şi alţii rate la bancă, o duc din ce în ce mai greu, trebuie găsit un vinovat!

Sper totuşi, că în ciuda campaniei de tâmpire organizată să le fi rămas un strop de minte sănătoasă şi să nu-şi mai dea în cap!