Coloane lungi de elevi cu ghiozdane în spinare se îndreptau spre Sala Polivalentă „Radu Voina” din Sighişoara. Erau elevii şcolilor gimnaziale care se grăbeau la un meci de handbal demonstrativ ce urma să înceapă peste puţin timp. Meciul dădea startul celui mai important eveniment al săptămânii, aniversarea unui deceniu de la inaugurarea Centrului Naţional Olimpic de Excelenţă în Handbal „Marian Cozma”, inaugurat în 4 noiembrie 2004.
Galbeni vs Roşii
Într-o atmosferă incendiară, cu muzica antrenantă, copiii au întâmpinat cu aplauze jucătorii care şi-au făcut apariţia pe terenul Sălii Polivalente. În tribune alături de micii spectatori au luat loc oficialităţile locale şi judeţene, dar şi reprezentanţi ai Federaţiei Române de Handbal, în frunte cu Gabi Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului. Partida susţinută de echipele absolvenţilor a fost condusă de cei doi arbitri: Rucoi Adrian şi Cociş Claudiu. Înainte de fluierul de început, în aplauzele spectatorilor au fost prezentaţi jucătorii celor două echipe, gazdele în echipament roşu, oaspeţii în galben. Cu excepţia celor doi pivoţi mai scunzi, toţi jucătorii, înalţi ca nişte baschetbalişti, au jucat cu mult entuziasm. Scorul de pe tabela de marcaj se schimba aproape la fiecare minut, cel mai des în favoarea oaspeţilor. Se aruncau mingi foarte lungi, uneori bubuia placajul în spatele porţii semn că nu a fost nimerită poarta, alteori strigătele spectatorilor acopereau zgomotul mingii aruncate cu putere sub picioarele portarului ori peste braţele lui. A fost şi un fault, un cartonaş galben, o aruncare de la 7m, scorul oscilând când în favoarea uneia, când în favoarea alteia dintre echipe. În cele din urmă prima repriză s-a încheiat cu un scor alb, 19 la 19.
În pauză am stat de vorbă cu fostul jucător de handbal, Claudiu Cociş, student în anul doi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş. „Dl. inspector şcolar Adrian Rucoi şi cu mine arbitrăm astăzi meciul demonstrativ al absolvenţilor. Nu au nume echipele, roşii joacă împotriva galbenilor, mi-a spus zâmbind. Ce dimensiuni are terenul? 20 pe 40 de metri”, mi-a răspuns cu răbdare la toate întrebările mele ce l- au trădat pe afonul la handbal. Astfel am aflat că mingea ce mi s-a părut mie a fi murdară, poartă urmele de răşină cu care îşi ung mâinile jucătorii ca să aibă priză la minge! A doua repriză mai scurtă decât ar fi fost normal s-a terminat tot la egalitate pe tabela de marcaj, semn că toţi absolvenţii Centrului Olimpic de Excelenţă „Marian Cozma” din Sighişoara sunt la fel de bine pregătiţi!
„Centrul de Excelenţă” sub lupa unui deceniu
La Colegiul Naţional „Mircea Eliade” în urmă cu un deceniu a fost înfiinţată o clasă cu profil sportiv unde studiau handbaliştii Centrului Olimpic de Excelenţă. Antrenaţi de un lot de tehnicieni, cadre didactice din Sighişoara şi de la diferite cluburi sportive din ţară, primii sportivi incluşi în Centrul de Excelenţă au fost 20 de copii născuţi în anii 1988-1989. Băieţii au fost selecţionaţi după aptitudini fizice şi minime cunoştinţe de handbal din toată ţara. Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă a fost inaugurat în 4 noiembrie 2004 sub patronajul Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi al Federaţiei Române de Handbal, la iniţiativa lui Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal. „Am ales Sighişoara pentru că este în primul rând în centrul României, este un oraş civilizat, un oraş în care şcoala e pe primul plan. Colegiul „Mircea Eliade” era pe locul II în judeţ! Aici au stat sportivii 4 ani. Casă, masă asigurată, şcoala asigurată, echipament, susţinătoare de efort, asistenţă medicală la nivel excelent şi ei practic nu au făcut decât şcoală şi handbal toată ziua. Handbal cam exagerat de mult…au devenit sportivi profesionişti”, a explicat Cristian Gaţu. “Mi-e greu să spun ce impedimente am întâmpinat toţi cei cu care am plecat la drum. Prima generaţie a centrului îşi aduce foarte bine aminte locul de cazare de la început, Vila Maurer. În trei camere am reuşit să cazăm cei 22 de jucători, câte 7-8 într-o cameră, nu erau condiţii prea moderne, dar care le-au prins bine din punctul meu de vedere! Pe parcurs a apărut acest parteneriat, pe care şi eu mi-l doresc foarte lung cu Ministerul Educaţiei, proiect care a debutat cu construcţia sălii şi construcţia hotelului într-o veche saună a oraşului unde erau cazaţi sportivii”, a spus Cristian Gaţu, depănându-şi amintirile.
Centrul a scos patru generaţii de handbalişti
Cazaţi la Villa Maurer tinerii aveau un program combinat, de handbal şi de studii. Pentru că handbalul ca orice sport cere sacrificii, elevii trebuiau să respecte un program aproape milităros: la 6,45 deşteptarea, apoi şcoală, masa de prânz, studiu colectiv, două antrenamente pe zi şi la ora 23 stingerea. „Centrul de excelenţă a scos 4 generaţii. Totdeauna cel mai greu a fost prima generaţie, pentru că a suportat condiţiile de pionierat, cum erau atunci vremurile de început. Au urmat încă trei generaţii, în total s-au perindat în centru 83 de sportivi, din care au reuşit să termine 53. Au stat câte 4 ani prin centru fiecare, unii mai puţin şi au plecat, 30 erau accidentaţi ori s-au îmbolnăvit, nu mai făceau obiectul sportului de performanţă. Coeficientul de promovare a fost unul fantastic şi în final, din aceşti 53 de sportivi 38 sunt jucători care activează cu statut aproape de titular în Liga Naţională Masculină de Handbal şi 15 jucători bat la porţile Primei Ligi, tot cu statut de jucători profesionişti. 12 au jucat deja în echipa naţională de handbal a României la seniori. Sper să nu se mai repete zvonurile care au apărut privind închiderea centrului! Vă garantez că până mai respir voi fi alături de acest proiect, care nu e al meu, au conlucrat foarte mulţi la realizarea lui care şi-au făcut datoria pe deplin”, a declarat Cristian Gaţu.
În urma deciziei Comitetului Director al Federaţiei Române de Handbal, Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă de la Sighişoara poartă numele celui care a fost campion al României şi al Ungariei, regretatul Marian Cozma.
Plachete şi diplome de onoare
Ultima etapă a evenimentelor dedicate aniversării unui deceniu de excelenţă în handbal s-a desfăşurat în frumoasa sală barocă a Primăriei municipiului Sighişoara. Îndeplinind rolul de gazdă, Alina Aldea, purtătorul de cuvânt al Primăriei a salutat auditoriul şi a propus ca să se ţină un moment de reculegere în amintirea celui care a fost câştigător al Cupei Cupelor Federaţiei Europene de Handbal, Marian Cozma. Evenimentul a continuat cu prezentarea distinşilor oaspeţi prezenţi la aniversare: Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului, Alin Păunescu -inspector general, Alexandru Spiridon – inspector la Ministerul Educatiei şi Cercetării, Ştefan Someşan – inspector general, Sorin Pătru Adrian Rucoi, inspectori I.S.J. Mureş, Nicolae Neagu, reprezentant din partea UMF Tîrgu Mureş, Mihai Bocan- secretar general, Robert Licu, Sorin Toacsen, Radu Voina, Marius Iliuţă de la Federaţia Română de Handbal, Lia Suciu – director al Colegiului Naţional „Mircea Eliade” Sighişoara, Mariana Gorczyka, fost director al Colegiului Naţional „Mircea Eliade” la înfiinţarea Centrului Sighişoara, Gheorghe Forsea – directorul Clubului Sportiv Şcolar şi al Centrului Naţional de Excelenţă Sighişoara.
Făcând o scurtă trecere în revistă a celor zece ani de existenţă a Centrului, Alina Aldea a spus:“De la înfiinţare şi până în prezent au trecut zece ani. Zece ani de muncă, de eforturi şi satisfacţii, zece ani în care Centrul Naţional de Excelenţă „Marian Cozma” s-a dovedit a fi o sursă inepuizabilă de handbalişti talentaţi, îndrumaţi de tehnicieni reputaţi şi sprijiniţi de autorităţile centrale şi locale care au înţeles importanţa unui asemenea proiect naţional”, a subliniat Alina Aldea dându-i cuvântul apoi primarului Dorin Dăneşan.
Administraţia locală promite susţinere
Primarul Dorin Dăneşan a ţinut să sublinieze importanţa acestui centru la Sighişoara, oraş cu tradiţie în handbalul de performanţă. „Acest eveniment nu este doar rememorarea performanţelor înregistrate, ci şi garanţia că sursa inepuizabilă de valori este şi va fi preţuită întotdeauna la Sighişoara. Doresc să vă felicit pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru ca handbalul românesc să-şi ocupe locul binemeritat în ierarhia valorilor internaţionale. Doresc să vă asigur că în ceea ce priveşte administraţia locală vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a vă sprijini în activitatea dumneavoastră”, a promis primarul municipiului Sighişoara.
“Îmi pasă de tot ce se-ntâmplă în sportul din România”
Am urmărit-o pe cea mai bună atletă a lumii (1999), Gabriela Szabo, încă de la sosirea ei la Sala Polivalentă, la Centrul Olimpic de Excelenţă în Handbal “Marian Cozma”, apoi la Sala barocă a Primăriei din Sighişoara. Neobosită, cu zâmbetul pe buze, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo oferea autografe, răspundea întrebărilor cu acea modestie de care numai oamenii cu adevărat valoroşi sunt în stare. „În primul rând daţi-mi voie să le mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-au făcut-o să fiu astăzi alături de ei. Pentru mine e o mare bucurie, sincer, pentru că aşa cum v-am spus provin din mijlocul lor, ştiu ce înseamnă performanţă, ştiu ce înseamnă excelenţă, ştiu ce înseamnă să fie o persoană lângă tine, când ai mare nevoie de ea. Mesajul meu este unul foarte clar: îmi pasă de tot ce se întâmplă în sportul din România, că îmi pasă de sportul în echipă, îmi pasă de sporturile individuale şi că îmi doresc foarte tare ca fiecare dintre ei să exceleze şi să ne aducă foarte multe bucurii în viitor”, a declarat presei înainte de decernarea plachetelor aniversare.
Cifra care-i poartă noroc ministrului
În aplauzele tuturor a luat cuvântul ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo. “Sunt extrem de bucuroasă să fiu în mijlocul dumneavoastră la această frumoasă aniversare pentru a vă arăta respectul pe care vi-l port. Mulţumesc Federaţiei Române de Handbal, tuturor celor care vă ajută în drumul spre performanţă şi nu în ultimul rând iubitorilor de sport. Eu provin din sportul de înaltă performanţă, ştiu ce înseamnă acest drum care nu este deloc simplu, de aceea mesajul meu pentru voi este că-mi pasă de munca voastră, de tot ce se întâmplă în sportul românesc şi din poziţia pe care o ocup astăzi la Ministerul Tineretului şi Sportului încerc să ajut toate federaţiile, din cele care performează, mă interesează, să nu le lipsească absolut nimic.”, a precizat Gabriela Szabo. Deşi grăbită, a ţinut să împărtăşească celor prezenţi povestea cifrei zece, ea fiind şi vârsta Centrului de Excelenţă de la Sighişoara.“Mie personal îmi place cifra 10, cum e şi această aniversare a Centrului Naţional de Excelenţă “Marian Cozma”. Mi-a purtat mereu noroc. În anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sidney (dimineaţa) am găsit o monedă de 10 cenţi. La stadion, eram a 10-a pe lista de start, şi am câştigat a 10-a medalie de aur pentru delegaţia României devenind a 10-a campioană olimpică în istoria atletismului românesc. Aşa că vă doresc şi vouă ca cifra 10 să vă poarte noroc, şi nu în ultimul rând putere de muncă şi sănătate. Sperăm să ne vedem cu bine şi la aniversarea de 20 de ani, şi de ce nu şi la cea de 30 de ani”, a încheiat Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului.
Someşan, „general” şi în urmă cu 10 ani
A urmat la cuvânt cel care şi în urmă cu zece ani a fost inspector şcolar general, ca şi acum, Ştefan Someşan. “Mă bucur foarte mult să fiu prezent la această aniversare prilej cu care vreau să vă fac o mărturisire, şi acum 10 ani eram tot aici la Sighişoara, în aceeaşi funcţie de inspector şcolar general. Am ţinut foarte mult să fiu prezent şi la această aniversare a 10 ani a Centrului, cu un sentiment de mândrie faţă de tot ce s-a realizat în toţi aceşti ani. Vreau să amintesc un nume, prefectul judeţului din urmă cu 10 ani, Ovidiu Natea, care a ţinut extrem de mult ca acest centru de excelenţă să fie înfiinţat. Îi felicit pe toţi cei care au pus umărul la acest centru şi doresc ca parteneriatul între Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Educaţiei să continuie, să fie benefic, în folosul şi beneficiul sportului”, a spus Ştefan Someşan.
Şase panouri şi povestea lor
Mariana Gorczyka, fosta directoare a Colegiului “Mircea Eliade” la înfiinţarea Centrului de Excelenţă a vorbit cu mare entuziasm despre cei zece ani de performanţe în handbal. În holul Primăriei au fost amenajate 6 panouri cu tot ce poate demonstra cei zece ani: fotografii, medalii, decupaje…Fiecare panou cu tot ce cuprinde păstrează amintirea unei perioade din viaţa elevilor-sportivi. Câte un turneu, câte o reuşită, amintiri mai mult sau mai puţin plăcute, meciuri de pomină, turnee peste hotare, deplasări, medalii şi diplome, articole de ziare. Imagini cu oficialităţi care participă la evenimente sportive, oameni care şi atunci şi acum sunt alături de Centrul de Excelenţă. Fiecare poză are povestea ei pe care profesoara Mariana Gorczyka o schiţează cu entuziasm, retrăind parcă momentul. “O generaţie frumoasă, prima iubire nu se uită”, a rezumat Mariana Gorczyka.
Căpitanul primei generaţii
Copiii de ieri, sportivii profesionişti de azi au ascultat cu mare interes discursurile invitaţilor, retrăind emoţia unor episoade din anii petrecuţi la Centrul de Excelenţă. 38 dintre ei au primit plachete şi diplome din partea Federaţiei Române de Handbal, ce le-au fost oferite de reprezentantul Federaţiei, Cristian Gaţu. Cel care a fost căpitanul de echipă al primei generaţii, Călin Hagiu, a ţinut să sublinieze rolul educaţional al Centrului de Excelenţă. “Ultima dată când am ţinut un discurs la Sighişoara a fost ziua în care am terminat liceul. Doamna Mariana Gorczyca a fost diriginta mea…Mă simt onorat să fiu în această audienţă, sunt o mulţime de medalii de aur în jurul meu. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care şi-au adus aportul în susţinerea acestui centru şi l-au ajutat să împlinească 10 ani. Pentru mine personal, şi cred că şi colegii mei sunt de acord, acest centru nu a fost doar o organizaţie sportivă care să ajute nişte tineri şi să-i îndrume către un sport, spre o carieră, ci a fost şi un centru educaţional care a format oameni şi caractere pentru viitor”, a spus Călin Hagiu, aplaudat aprobator de colegii din sală.
Frumoasa sală barocă răsuna de aplauze repetate după fiecare nume anunţat, după fiecare discurs ce amintea un episod din cei zece ani ai existenţei Centrului de Excelenţă. Lia Suciu, directorul Colegiului “Mircea Eliade” din Sighişoara şi-a amintit de foştii ei elevi de cei care au alcătuit generaţia de aur a şcolii. “Mă uitam la cei din sală şi mi-am adus aminte cu foarte mult drag de vremea când aceşti tineri erau la şcoală, unii mi-au fost chiar elevi. Mă gândesc cât de buni au fost şi ca elevi, nu doar sportivi, cât de isteţi, muncitori, cât de bine crescuţi erau. Au fost generaţii într-adevăr de aur de care şcoala îşi aduce aminte cu mare plăcere. Sunteţi mândria liceului şi la fiecare deschidere de an şcolar am foarte mare grijă să amintesc de plus valoarea pe care au adus-o aceste generaţii liceului nostru”, a precizat Lia Suciu.
Diplomă de onoare de la UMF Tîrgu Mureş
Unul, dintre cei care au fost prezenţi în viaţa Centrului încă de la bun început, este şi reprezentantul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, prof. Nicoale Neagu. “Acest centru îl putem denumi astăzi o instituţie. În ceea ce mă priveşte, alături de inspectorul general Ştefan Someşan, am fost şi noi două cărămizi la temelia acestui centru. Dincolo de valorile care sunt astăzi în sală, valori sportive pe care le-a produs acest centru vreau să spun că aţi creat aici o întreagă echipă, un model de construcţie care concentrează valoarea sportivă. Drept urmare, ca reprezentant al UMF, care deocamdată este singura în România care are un program de studii de educaţie fizică şi sport, îmi revine onoarea de a vă oferi o Diplomă de Onoare centrului de la Sighişoara. Pentru a demonstra prin fapte că într-adevăr aţi devenit un model, de patru ani de zile funcţionează în cadrul universităţii noastre un centru care s-a construit exact după modelul centrului de la Sighişoara, un Centru de Excelenţă în Volei, primul centru universitar de volei feminin din România. Aţi produs şi produceţi în continuare modele, dincolo de modelele sportive, motiv pentru care vă mulţumim”, a spus reprezentantul UMF, prof. Nicolae Neagu oferind diploma de onoare reprezentanului Centrului de Excelenţă, Gheorghe Forsea.
Plachete aniversare şi diplome de onoare
Atmosfera de sărbătoare a fost accentuată de soarele ce pătrundea prin ferestrele sălii baroce, admirată de toţi cei cu simţul frumosului. Plachetele ce formau pe colţul mesei ziduri de cutii îmbrăcate în catifea albastră au trecut în mâinile invitaţilor, iar după ce şi ultimul, dar nu cel din urmă premiat, Daniel Georgescu, vicepreşedintele Federaţiei Române de Handbal a mulţumit pentru plachetă, şedinţa festivă dedicată celor zece ani de la înfiinţarea Centrului Olimpic de Excelenţă în Handbal a luat sfârşit.
Erika MĂRGINEAN
CASETA
Placheta pentru absolvirea Centrului Naţional Olimpic de Excelenţă în Handbal profesionist
Mihai Alexandru Asoltanei, Flaviu Câmpan, Călin Hagiu, Emilian Ştefan Marocico, Bogdan Andrei Criciotoiu, Ionut Emanuel Ramba, Ciprian Mircea Şandru, Vlăduţ Răzvan Vlad, Albert Georgian Cristescu, Dan Emil Racoţea, Daniel Cotinghiu, Valentin Pătru, Andrei Mihai Popescu, Andrei Florin Sânteiu, Tudor Stănescu, Ion Claudiu Stan, Dragoş Dumitru Soare, Alexandru Ursu, Didi Robert Hrimiuc, Demis Grigoraş, Alexandru Ionuţ Juverdianu, Răzvan Florin Mledenciu, Dragoş Nedelcu, Mihai Marcel Sandu, Marius Lucian Szoke, Adrian Ioan Tenghea, Bogdan Ciprian Vancea, Darius Cătălin Makaria, Călin Liviu Leordean, Adrian Rotaru, Alexandru Florin Bucătaru, Ionuţ Ciprian Iancu, Robert Mihai Militaru, Adrian Teodor Macovei, Ionuţ Nistor, Andrei Voinea, Vlad Sincelean.
Plachetă pentru absolvirea Centrului Olimpic de Excelenţă în Handbal
Dragoş Ganea, Gheorghe Sorin Cârstea, Rareş Marian Cojocaru, Petre Dănuţ Drenceanu, Andrei Cristian Lela, Alexandru Alin Budui, Florin Chiperi, Vasile Daniel Bălan, Raul Bogdan Barb, Florin Frângulea, Adrian Cătălin Mihăilescu, Ionuţ Elvis Acsinia, Ştefan Adrian Ionel, Adrian Popa, Alexandru Pâslaru.
Aparut in PUNCTUL , noiembrie 2014