erika-poza-edito-1-233x320.jpgDacă această lege care interzice fumatul în spaţiile închise ar fi fost dată în urmă cu nişte ani, când eram şi eu fumătoare, poate că m-ar fi scos din sărite! Nici acum nu o consider una bună, e chiar o lege proastă, dar să le luăm pe rând!

Fumătoare fiind, începeam ziua cu o ţigară şi o cafea la şedinţa de dimineaţă, de parcă am fi fost puşi la afumat! Nu am fumat la comandă, aşa că pe când unul o stingea, altul şi-o aprindea şi tot aşa, ca focul să rămână viu şi fumul să nu lipsească nicio clipă!

Hainele, părul , pielea … totul miroseau a fum, dar nu te deranja, nările fiind învăţate cu mirosul de Kent, la început, apoi nici cele mai proaste ţigări fără filtru nu puţeau îndeajuns ca să te lepezi de fumat! Şi ţigările se găseau tot mai greu! Pe scară unde locuiam, o vecină, fumătoare şi mai înrăită, când şi-a scos pe palier canapeaua cea veche, îmbâcsită de fumul de Carpaţi cu filtru , chiar şi fumătoare fiind îţi căutai o mască să- ţi- –o pui pe figură ca să poţi respira.

Memorabilă a rămas şi pipa lăptarului! Dimineaţa cum deschidea uşa de la intrarea în bloc , chiar dacă nu zăngănea cu sticlele de lapte, puteai fi sigur că a ajuns lăptarul, după mirosul de tutun de pipă ce mai plutea în aer câteva ore şi după ce omul împărţea comanda pe la alte scări!

Legea anitifumat … celor care nu suportă fumul, nu-şi amintesc de plăcerea diabolică de a face rotocoale de fum între două înghiţituri de cafea, de a repeta mişcările devenite reflex: pachet-brichetă-n-ai un foc? – fum tras adânc în piept, scrumieră … şi da capo al fine!

Orice ar fi zis medicii ( care fumează şi ei), statisticile, Iarba Dracului rezistă! În ciuda reţetelor, tratamentelor de a te lăsa de fumat, mulţi nu reuşesc, iar alţii, printre care şi eu, se mândresc de a-l fi putut învinge pe … Dracul, lăsându-mă de pe o zi pe alta de Iarba lui!

Şi nu am intrat nici în sevraj, nici n-am suferit, doar industria de tutun a fost păgubită de dijma zilnică ce o incasa încasa de la mine!

Legea antifumat … e o lege proastă! Nu interdicţia şi amenzile sunt soluţia!

E nevoie de educaţie şi de investiţii. Fumătorii să nu-ţi sufle fumul în nas, că nu se cade, iar spaţiile închise să fie dotate cu sistem de aerisire performant! Astfel, fumătorii şi-ar urma viciul nestingherit, nefumătorii n-ar trebui să stea cu ei precum slănina la afumat, industria de tutun ar prospera şi toată lumea ar fi mulţumită!

(a apărut în PUNCTUL nr. 571)