14492515_10154501242930900_8556975764170712720_n (1).jpgDeși lucrările la patinoarul artificial tărăgănează la nesfârșit (iar promisiunile se țin lanț), Tîrgu Mureșul găzduiește oameni cu ambiții mari. Antrenorul Nagy Árpád, de la Clubul de Hochei pe Gheaţă Mureş, împreună cu echipa sa, a reușit să organizeze unul din cele patru evenimente mondiale ale Weekendului feminin de Hochei pe Gheaţă, în patinoarul nefinalizat, iar fetele au folosit patine cu role şi trening jucând hochei pe…beton!

Un eveniment menit să promoveze un sport relativ nou pentru femei, ajuns la cea de-a şasea ediţie în acest an, s-a desfăşurat în 8-9 octombrie şi în oraşul nostru! Este vorba despre un eveniment distractiv, denumit „Weekendul feminin de hochei pe gheaţă”, ce are loc în toată lumea şi la care iau parte mii de participanţi. Auzind cuvântul „gheaţă” nu se poate să nu vă gândiţi la … patinoar. În octombrie? La Tîrgu Mureş?

Necesara istorie: Tîrgu Mureş, campion naţional cândva

Dacă ne-am întoarce în timp, am găsi un patinoar „adevărat” în spatele clădirii unde îşi are azi sediul staţia locală a Televiziunii Române. Pe vremuri, când iernile erau geroase, cu zăpezi ca în basme, târgumureşenii aveau la dispoziţie un patinoar natural, bine iluminat seara şi cu difuzoare ce transmiteau muzică antrenantă tinerilor ce se dădeau pe gheaţă, alunecând neobosiţi, scriind cercuri-cercuri pe luciul gheţii. Şi mai demult, în anii 1950-1951, chiar dacă pare de necrezut, Tîrgu Mureşul avea echipă de hochei pe gheaţă şi nu orice echipă, ci chiar echipă campioană pe ţară: se numea RATA  Tîrgu Mureş (1950) sau LOKOMOTIVA-RATA Tîrgu Mureş (1951). „Deci, hocheiul are un trecut  în oraşul nostru, există şi vrem să aibă şi viitor”, mi-a spus Nagy Árpád, vicepreşedintele Clubului Hochei Mureş, fost jucător de liga A în anii ’80.

Ce mai e cu patinoarul mult-promis din Parcul Municipal

Revenind în zilele noastre, am pornit în căutarea patinoarului din Parcul Municipal. În locul în care cândva era patinoarul se află o clădire nouă, îngrădită, păzită. Un panou agăţat pe gardul de sârmă ne dă de ştire că dincolo e un „Şantier în lucru”. Denumirea obiectivului: Reamenajare spaţiu pentru patinoar artificial acoperit pentru beneficiarul CSM Mureşul Tîrgu Mureş. Autorizaţia de construire cu nr. 433 din 29 mai 2008 (nu, nu e greşeală de tipar: 2008) a fost eliberată de Primăria Municipiului Tîrgu Mureş. Proiectul realizat de SC  PROIECT SA  în urma lucrărilor executate de constructorii: SC KESZ SRL, SC ECOTERM ARDEAL SRL şi SC IZOREP SRL ar fi trebuit să fie dat în folosinţă în decembrie 2009, după 12 luni de la începerea lucrărilor.

Aproape gata, dar nu de tot!

Câte luni au trecut de la începerea lucrărilor se poate calcula, dar pentru inaugurare n-au trecut destule! Aşa cum spune o vorbă din popor, cu prea multe moaşe se pierde copilul. Patinoarul, proiectul Primăriei, a trecut în ograda Ministerului Tineretului şi Sportului, care după ce a finanţat 80% din lucrări (potrivit Agerpres) de câţiva ani nu a mai alocat fonduri pentru finalizarea lucrărilor. S-au purtat discuţii cu trei sau patru miniştri ai Sportului prin care s-a cerut ca patinoarul să revină în administraţia publică locală, au protestat copiii şi părinţii micilor hocheişti, au iniţiat o petiţie on-line pentru finalizarea acestui proiect, dar mai e mult până departe!

Penultima promisiune a venit în 2014 din partea Gabrielei Szabo, ministru al Sportului pe atunci, care „după ce a revizuit dosarul acestui proiect și a făcut turul patinoarului aflat în construcție, a comunicat ziariștilor că se vor aloca bani pentru terminarea proiectului respectiv, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, potrivit petiţiei on-line.

O nouă vizită, o nouă promisiune

Protestul nu a rămas fără ecou. Elisabeta Lipă, noul ministru al Tineretului şi Sportului, la începutul acestui an a vizitat construcţia în care ministerul a investit deja 7,5 milioane de euro şi s-a arătat dezamăgită, că „foarte mulţi bani s-au investit şi nu se vede investiţia!” Au discutat şi o eventuală preluare a investiţiei de către Primăria Tîrgu Mureş, urmând să se găsească o soluţie legală. „Să vedem ce soluții legale vom găsi ca patinoarul să treacă la primărie. E clar că un club sportiv nu are bugetul necesar pentru a susține activitatea și toate cheltuielile necesare funcționării unui patinoar, având în vedere că are 2.000 de locuri. (…) MTS nu are buget pentru o investiție de asemenea anvergură. Îmi doresc cât mai repede, aștept solicitarea domului primar din care să reiasă ce își dorește și ce își asumă. Cu siguranță, răspunsul nostru nu va fi de durată. Mi se pare că s-au investit foarte mulți bani și nu se văd„, a subliniat Elisabeta Lipă la vremea respectivă.

Între timp însă gheaţa lipseşte

Am sărbătorit Ziua Hocheiului feminin în sala neterminată! În lipsă de gheaţă, cu patine cu role în picioare”, îmi explică antrenorul Nagy Árpád, pe care îl găsesc în cele din urmă la telefon. „Mă aflu la Academia Secuiască de Hochei, înfiinţată de statul maghiar ce are menirea de a revitaliza hocheiul de la noi. Academia are peste 500 de cursanţi, e un fel de Academia lui Hagi”, aprobă el. Printre invitaţi se află şi Ladányi Balázs, figură marcantă a hocheiului unguresc. După o căutare pe Google aflu că Senatorul UDMR Tánczos Barna a fost președinte al Federației Române de Hochei, dar şi Kelemen Hunor şi premierul ungar, Viktor Orbán sprijină proiectul de 5 milioane de euro pentru dezvoltarea acestui sport ce pune la încercare atât psihicul, cât şi fizicul.

Şi fetele pot practica hochei pe gheaţă

Deşi pare un sport bărbătesc, tot mai multe fete practică hochei pe gheaţă. Acolo unde este gheaţă. La noi cum gheaţa lipseşte, antrenamentele se fac în condiţii destul de grele, copiii ( 20 la număr, printre care cel mai mic de 4 ani, cel mai mare 17 ani) sunt aduși la Weekend sau mai fac alergări prin parc. „Până la vârsta de 12 ani se antrenează în grupe mixte, peste 12 ani fetele se antrenează separat, căci băieţii „devin mai răi” şi să nu se accidenteze. Hocheiul e un sport complex, cere atât calităţi psihice cât şi fizice. Trebuie să ai spirit de observaţie, reacţie rapidă, ori asta cere antrenament “, explică antrenorul.

Zeci de kilometri după gheaţă

Nagy Árpád nu se plânge, dar îmi dă de înţeles că nu e uşor să faci zeci de kilometri săptămânal ca să te poţi antrena pe gheaţă! Când pot, se antrenează la patinoarul artificial din satul Cîrţa, în judeţul Harghita. A fost întâiul sat inclus în „Programul naţional pentru construirea de patinoare”, fiind realizat de Compania Naţională de Investiţii, aflată în subordinea Ministerului Turismului şi a costat aproape 3 milioane de euro! Cu ajutorul sponsorilor, cu ajutorul părinţilor, copiii doritori să practice hochei pe gheaţă fac naveta la Cîrţa, ori la Miercurea Ciuc până se deschide sezonul de patinaj în Parcul Municipal, îmi explică antrenorul.

Cât două salarii minime pe economie pentru echipament

Dacă am ajuns la sponsori şi probleme financiare, îl întreb cât ar costa un echipament complet de hocheist? Dacă o pereche de mănuşi costă 2-300 de lei, nu-i greu să-mi imaginez că două salarii minime pe economie costă un echipament cu crosă cu tot! „Uneori chiar părinţii se conving văzând cum stau copiii cu nişte ghete cu patine adecvate şi cât de nesiguri şi greu se mişcă cu nişte patine de calitate îndoielnică. Cu echipamentul ne descurcăm, mai cumpără părinţii, mai dăm şi noi, mai ajută sponsorii. Am câştigat un proiect de finanţare de la Consiliul Judeţean pentru cantonament juniori hochei, dar am vrea să avem condiţii de antrenament şi să putem dezvolta sportul acesta care are un viitor în acest oraş”, a concluzionat vicepreşedintele Clubului Hochei Mureş.

Never more

Ciorile croncănesc zburând de la un copac la altul sub cerul înnorat de octombrie. E o atmosferă apăsătoare, de Hitchkock. În parcul pentru copii amenajat de Primăria oraşului un leagăn se mişcă mult timp după ce singurul copil din tot parcul a sărit de pe el. Câteva maşini îşi aşteaptă stăpânii  în parcarea pentru VIP, un biciclist dispare pe drumul paralel cu stadionul, un poliţist local îşi face rondul de seară. Într-o sală mică lipită de clădirea patinoarului, câţiva caiacişti trag de fiare. În curând se va lăsa încă o noapte peste patinoarul artificial ce visează că are gheaţă, că se aprind luminile, că vestiarele şi birourile sunt amenajate, că toată lucrarea e gata pentru inaugurare!

O lume întreagă s-a mirat!

Tîrgu Mureşul a ajuns pe site-ul oficial al Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă: „Tîrgu Mureş un oraş bilingv, româno-maghiar în partea centrală a României nu are cea mai fericită comunitate de hocheişti. Pentru a înlocui un patinoar în aer liber cu unul acoperit au început construcţiile în 2007. Deşi e aproape gata, lucrarea nu a fost finalizată şi comunitatea nu a văzut încă un strat de gheaţă din cauza luptei politice şi financiare. Deşi în acest ultim deceniu hocheiul a pierdut mulţi copii, acest lucru nu l-a împiedicat pe Clubul de Hochei pe Gheaţă Mureş să organizeze unul din cele patru evenimente mondiale ale Weekendului feminin de Hochei pe Gheaţă, în patinoarul nefinalizat, iar fetele au folosit patine cu role şi trening jucând hochei pe…beton”, se arată pe siteul IIFH.

Erika MĂRGINEAN

(publicat în PUNCTUL 601)