A fost o vreme când ne lăudam pe terenul de joacă sau în curtea școlii dacă aveam pantofi sport, genți sau ceva inscripționat ”Made in China”. Inscripția emana ceva din farmecul unei lumi îndepărtate.

Și ce credeți cum pronunțam cuvintele inscripționate? Exact așa cum erau scrise, adică fonetic. Made, neștiind că însemna fabricat, făcut.

Cu timpul au apărut magazine mari, cu de toate, ieftine, colorate și toate chinezești. Nu știu dacă există ceva să nu fi fost ”meid in ceaina!”

Între timp oferta s-a mai diversificat și mai tare, dar nu intru în detalii.

În schimb știrea că o femeie a decedat în urma infectării cu virusul gripei aviare, în China, m-a îndemnat să-mi întreb prietenul GIPITY, ce știe despre subiect.

”Gripa aviară este o boală cauzată de virusul gripal A de tipul H5N1 și afectează în principal păsările. Primul focar de gripă aviară a fost identificat în Scoția în anul 1959, însă virusul a devenit mai virulent și a cauzat mai multe epidemii în rândul păsărilor începând cu anii 1990.

Gripa aviară poate fi transmisă la om, deși acest lucru este relativ rar și se întâmplă de obicei în urma contactului direct cu păsările infectate sau cu suprafețe contaminate cu excremente de păsări infectate. Deși este rar, gripa aviară poate fi foarte gravă la oameni și poate duce la complicații severe, cum ar fi pneumonie și chiar deces. De aceea, este important să se ia măsuri de prevenire a răspândirii bolii, inclusiv evitarea contactului cu păsările infectate și igienizarea adecvată a suprafețelor.”

Concluzia o trageți voi, dacă aveți.