Etichete

, , , ,


Ştiam că a fost internat la „Elias”. În ultimul timp vestitul spital devenise anticamera pentru cei care urmau să plece dincolo, dar în cazul Comisarului părea că nu va fi aşa. De când mă ştiu m-a însoţit vocea lui inconfundabilă. De câte ori nu am glumit auzind de un nou film românesc!  Scenariul? Sergiu Nicolaescu. În rolul principal? Sergiu Nicolaescu. Regia? Sergiu Nicolaescu! Părea nemuritor. Sergiu-Nicolaescu2

Era tipul care şi dacă era împuşcat suferea în prim plan, ezitând parcă să -şi termine rolul! A realizat zeci de filme dintre care multe vor rămâne etalon pentru cinematografia noastră.

Bărfitorii de serviciu şi-au dres vocile intonând aria calomniei, deşi titanul cinematografiei româneşti de-abia a semnat condica la teatrul din ceruri. Odihnească-se în pace! Îl credeam nemuritor….

Remember:

„Filmografia lui Sergiu Nicolaescu – regizor, actor de film, scenarist şi producător de film – cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Cu mâinile curate” (1972), „Osânda” (1976), „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul morţii” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005), „Supravieţuitorul” (2008).

Dacă filmul „Orient Express” a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost „Mihai Viteazul” (1979), cu Amza Pellea în rolul principal – creaţie de referinţă în istoria filmului românesc.

Printre cele mai recente filme ale sale se numără „Ultimul corupt”, lansat la începutul acestui an şi care este o continuare a lungmetrajului „Poker” (2010).

Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament. Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în actuala legislatură. El s-a numărat, totodată, printre cei care au luat parte la Revoluţia din 1989.”

Sursa: Mediafax