Etichete

, , , , ,


Târgumureşeanul Kovacs Robert Zoltan este probabil cel mai activ cetăţean al urbei. Salvamontist, scufundari-in-pesteri-inundat-in-Mexic-660x495alpinist şi scafandru, Robert este gata oricând să povestească despre aventurile lui pe vârful Kilimanjaro sau în măruntaiele întortocheate ale pământului. Despre scufundări în general şi despre scufundările în peşterile inundate din Mexic, salvamontistul vă povesteşte în interviul de mai jos:

Reporter:  „Fericit cel ce a făcut o călătorie frumoasă, precum Ulise!” Aşa este? Ce destinaţie a avut cea mai recentă călătorie?scufundare

Kovacs Robert Zoltan: Aşa este. Destinaţia a fost peninsula Iucatan, în Mexic. De doi ani ne-am pregătit pentru o expediţie de scufundare în peşteri. Am reuşit să organizăm o expediţie internaţională la care au participat scafandrii din Ungaria, Mexic şi România, în perioada 14-27 ianuarie 2013.

Peninsula Iucatan şi Playa del Carmen
Rep.: Ai putea să ne dai nişte date mai precise, unde anume în Mexic?

K.R.Z.: Peninsula Iucapesti transparenti sub apatan zona Cancun şi Playa del Carmen. Aici se află peste 3000 de peşteri scufundate din care numai 320 sunt explorate restul încă sunt neatinse. Este o zonă unică în lume. Recent, în decembrie 2012, a fost descoperită cea mai mare peşteră subacvatică din lume, care până-n perzent are peste 300 de km şi încă se mai fac cercetări după noi galerii..
Rep.: Când faci scufundări nu trebuie să cunoşti lacul peştera, marea ..apa în care te scufunzi?

K.R.Z.: Ideal ar fi să cunoşti zona în care te vei scufunda dar tocmai necunoscutul, locurile unde până în prezent nu s-a scufundat nimeni înaintea ta ne-a adus şi pe noi în peşterile ( „cenote” aşa se numesc acolo ) din Mexico. Ideea era să ne scufundăm într-o peşteră în care până acum nimeni nu a intrat! Dar din păcate birocraţia şi costul  unei asemenea expediţii nu a fost pentru bugetul nostru. Am primit aprobare pentru 4 peşteri aflate deja în explorare şi am avut ocazia da a intra în galerii şi pasaje unde până în prezent nu a intrat nimeni.

Vieţuitoare albe sau transparente

 Rep.: E intuneric sub apă?

K.R.Z.: Peşterile subacvatice au aceeaţi calităţi ca şi peşterile uscate, da este întuneric, scafandrii folosesc nişte lanterne subacvatice foarte puternice şi fiecare scafandru de pesteră are la el minimum 3 lanterne.

Rep.:  Piatra, plantele …tot ce gaseşti sub apă, acolo în adâncuri, pe întuneric, au culoare?

K.R.Z.: Piatra are culoare, depinde în ce fel de peşteră te scufunzi. Plante nu se găsesc deloc, dar sunt mai multe feluri de peşti, raci şi alte animale foarte bizare. Ce esresturite foarte interesant, e că majoritatea vieţuitoarelor din peşterile scufundate nu au ochi şi de obicei sunt albe sau total transparente.

Rep.: Nu ţi-e frică să te scufunzi la mare adâncime, fiind în peşteră?

 

Sportul extrem aduce adrenalină

K.R.Z.: Sunt instructor de scafandru în plus şi meseria de salvator montan m-a pregătit în nenumărate cazuri să controlez frica, un pic de adrenalina însă nu strică niciodată. Scufundările scafandruîn peşteri inundate se află între cele mai extreme sporturi din lume. Trebuie să fii pregătit atât fizic cât şi psihic foarte bine. De aceea nu trece măcar o săptămână fără să fac antrenament în apă, dacă nu altfel, eventual şi în piscina din Târgu Mureş.

Interzisă panica în peşteră

Rep.: Ţi s-a întâmplat să te panichezi acolo în adâncuri?

K.R.Z.: Panica este cel mai mare duşman al unui scafanoxigendru de peşteră, de aceea este important să cunoşti foarte bine echipamentul, coechipierul. Trebuie să ştii că poţi face faţă la nenumărate situaţii de stres maxim şi este interzis să te panichezi, panica în peşteră înseamnă moarte sigură. Din păcate cazuri fatale se întâmplă deseori în scufundările în peşteră. În timpul expediţiei noastre au murit 3 scafandrii împreună cu ghidul lor care cunoştea destul de bine peşterea în care se scufundau. Au fost găsiţi la 150 de metri de la ieşire.
Rep.: Ce riscuri există la o scufundare?

scafandriK.R.Z.: Aici o să vorbesc despre riscurile de scufundare într-o peşteră pentru că scufundările în ape deschise nu se pot compara cu scufundările de peşteră.

În primul rând există riscul să se strice un echipament, riscul de a te inţepeni într-un pasaj mai strâmt, riscul de rătăcire, panica, din cauza planificării greşite a unei scufundări riscul să rămâi fără aer etc…

Firul ghid te poate salvaploaie de lumina

Rep.: Există posibilitatea să te rătăceşti sub apă?

K.R.Z.: Da, din păcate da! În peşteri sunt de obicei mai multe pasaje, galerii de diferite dimensiuni. Pentru acest lucru un scafandru de peşteră nu intră niciodată într-o peşteră scufundată fără un fir ghid. Firul acesta este graniţa între viaţă şi moarte. Sunt multe cazuri când la ieşire vizibilitatea apei scade la zero. Pentru ca la intrare nămolul de pe fundul apei se amestecă cu apa şi atunci singura direcţie sper suprafaţă îţi arată firul ghid. Care din păcate dacă nu este poziţionată corect se poate rupe!

Adventure Diving Club Târgu Mureş

Rep.: Există un club al scafandrilor, dacă da, unde?

K.R.Z.: Şi în Târgu Mureş avem un club al scafandrilor se numeşte sub apaAdventure Diving Club. A fost înfiinţat de 4 ani şi deja avem peste 40 de scafandri în club. În fiecare an organizăm şcoli de scufundare, ture de scafandri in Croaţia, Egipt, Ungaria şi în lacurile din România ( lacul Bâlea, Beliş, Frumoasa etc…) Suntem de găsit şi pe Facebook ca Adventure Diving Club sau la adresa de web www.salvamontms.r

Trebuie să iubeşti apa!

Rep.:  Ce calităţi trebuie să aibă un scafandru?

K.R.Z.: În primul rând trebuie să se simtă bine în apă, nu trebuie să fii un înotător bun dar trebuie să iubeşti apa. Restul se învaţă la şstartcolile de scufundări. Eu sunt instructor NAUI care este un sistem american recunoscut în toată lumea şi cu brevetul de sufundare care primeşti de la clubul nostru te poşi scufunda oriunde în lume.
Rep.: Din ce se compune un echipament de scafandru?

K.R.Z.: Sunt diferite tipuri de echipamente pentru un scafandru obişnuit sau un scafandru technic sau de peşteră. Minimumul de echipament pentru un scafandru este: haina neopren sau uscat, labe de înot, masca de scafandru, reductor, vesta de scafandru, butelie cu aer comprimat, mănuşi, cizme, compas, cuţit, lesă şi curaj!

publicat în Zi de Zi

http://www.zi-de-zi.ro/%E2%80%9Epanica-in-pestera-e-moarte-sigura-galerie-foto/