Cardul naţional de sănătate, ce urma să fie introdus încă din 2007, nu a apărut nici după Hotărârea de Guvern din 2012, iar autorităţile spun că distribuţia lor va începe doar la mijlocul anului viitor. Asiguraţii le vor primi prin poştă şi din acel moment decontarea serviciilor medicale se va face pe baza cardului de sănătate.
Fiecare asigurat de 18 ani va primi card de sănătate ce poate fi folosit doar pe teritoriul României. Termenul de valabilitate al cardului este de cinci ani de la data emiterii, costurile fiind suportate din bugetul CNAS-ului. Medicii vor trebui să suporte din buzunarul propriu cheltuielile de achiziţionare a cititoarelor de carduri. Cu ajutorul acestor carduri de sănătate se doreşte o mai bună urmărire a modului în care sunt trataţi pacienţii şi se vrea reducerea fraudei din sistemul sanitar. Cardurile nepreluate de destinatari vor fi restituite Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Acum, mă-ntreb şi eu, ca orice om cu mintea odihnită şi cuprins de spiritul sărbătorilor:
La ce bun un card de sănătate?
Din moment ce fiecare asigurat are un Carnet de Asigurat eliberat de CNAS ce dovedeşte calitatea de asigurat şi carnetul nu poate fi folosit decât de către titular. Carnetul de carton albastru, cu 16 locuri pentru vignete, cu CNP şi serie din opt cifre, numele şi prenumele, adresa, al meu are şi ştampila medicului de familie din ianuarie 1998, data eliberării carnetului, cred, şi cu incă patru pătrăţele libere, pentru alte ştampile. Nu costă o avere, nu necesită cititor sofisticat şi poate răspunde cerinţelor alături de Carnetul de sănătate în care ar fi fost trecute vizitele la medicul de familie şi medicamentele prescrise, dacă ar fi fost cazul, din 1993, de când mi-a fost eliberat.
Dar să vedem ce obligaţii are asiguratul, posesor de Carnet de asigurat, care este.
Citez:
– să prezinte carnetul de asigurat de fiecare dată când se prezintă la medic.
– să anunţe casa de asigurări de sănătate în cazul pierderii, distrugerii, deteriorii sau furtului acestuia şi să solicite eliberarea unui nou carnet de asigurat
– să prezinte carnetul de asigurat la casa de asigurări de sănătate la solicitarea acesteia
– să se prezinte la casa de asigurări de sănătate la care este arondat, când intervin modificări în datele de identitate.
Aş mai cita şi ce modificări sunt interzise, dar mă jenează deja limbajul de lemn!
Nu ştiu alţii ce cred, mie mi se pare că sunt nişte bani aruncaţi aiurea! Degeaba vrem noi să ţinem pasul cu era informaticii, mai e mult până departe! Să nu-mi spuneţi că aşa ne cere Uniunea, că nu cred. Din moment ce nu poate fi folosit decât în ţară, nu-i aşa? Cu banii daţi pe carduri şi cititoare nu s-ar putea rezolva alte probleme urgente din domeniul sanitar?
Întreb şi eu, nu dau cu parul!
O „varianta de raspuns” ar fi ca, noul Carnet are la baza un CIP care pe langa faptul ca este mai rezistent la „intemprerii” (pe timpul verii de ex. risti sa-l „bagi la apa” daca nu esti atent – odata si cu alte acte) sau ca-l poti avea tot timpul (Cardul) asupra sa (care sa spuna celor de la Smurd de ex. tot ce ar putea important despre tine ca sa te poata ajuta din pct de vedere medical daca ajungi in situatia nedorita de nimeni), sau o serie de date despre tine care nu sunt cuprinse de vechiul Carnet. Dar, avand in vedere ca multi cetateni din Romania (in special cei care au rude stabilite in Strainatate) vor dori sa mearga prin Europa, ei vor folosi Cartile de Identitate cu CIP inglobat in ele si nu vor mai avea nevoie de aceste Carduri de Sanatate. De aceea cred ca nu se grabesc Autoritatile noastre sa le puna in circulatie. Ele asteapta sa vada de cate Carti de Identitate – cu CIP, sunt necesare in prezent. Daca o sa fie o cerere destul de mare, parca vad ca o sa dea o OGv in care sa stabileasca ca este „obligatoriu” acel „buletin cu CIP”. Obs. O alta cauza de nu au fost „tiparite” Cardurile de Sanatate este si faptul ca Medicii de Familie nu sunt de acord cu „cumpararea Cititoarlor” (sustinand ca tot Casa de Sanatate sa le plateasca). Sarbatori Fericite! Multa sanatate – ca-i mai buna decat toate!
Numai bine si multa sanatate!