Etichete

, , ,


card-de-sanatateCardul naţional de sănătate, ce urma să fie introdus încă din 2007, nu a apărut nici după Hotărârea de Guvern din 2012, iar autorităţile spun că distribuţia lor va începe doar la mijlocul anului viitor. Asiguraţii le vor primi prin poştă şi din acel moment decontarea serviciilor medicale se va face pe baza cardului de sănătate.
Fiecare asigurat de 18 ani va primi card de sănătate ce poate fi folosit doar pe teritoriul României. Termenul de valabilitate al cardului este de cinci ani de la data emiterii, costurile fiind suportate din bugetul CNAS-ului. Medicii vor trebui să suporte din buzunarul propriu cheltuielile de achiziţionare a cititoarelor de carduri. Cu ajutorul acestor carduri de sănătate se doreşte o mai bună urmărire a modului în care sunt trataţi pacienţii şi se vrea reducerea fraudei din sistemul sanitar. Cardurile nepreluate de destinatari vor fi restituite Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Acum, mă-ntreb şi eu, ca orice om cu mintea odihnită şi cuprins de spiritul sărbătorilor:
images

carnet_sanatateLa ce bun un card de sănătate?
Din moment ce fiecare asigurat are un Carnet de Asigurat eliberat de CNAS ce dovedeşte calitatea de asigurat şi carnetul nu poate fi folosit decât de către titular. Carnetul de carton albastru, cu 16 locuri pentru vignete, cu CNP şi serie din opt cifre, numele şi prenumele, adresa, al meu are şi ştampila medicului de familie din ianuarie 1998, data eliberării carnetului, cred, şi cu incă patru pătrăţele libere, pentru alte ştampile. Nu costă o avere, nu necesită cititor sofisticat şi poate răspunde cerinţelor alături de Carnetul de sănătate în care ar fi fost trecute vizitele la medicul de familie şi medicamentele prescrise, dacă ar fi fost cazul, din 1993, de când mi-a fost eliberat.
Dar să vedem ce obligaţii are asiguratul, posesor de Carnet de asigurat, care este.
Citez:
– să prezinte carnetul de asigurat de fiecare dată când se prezintă la medic.
– să anunţe casa de asigurări de sănătate în cazul pierderii, distrugerii, deteriorii sau furtului acestuia şi să solicite eliberarea unui nou carnet de asigurat
– să prezinte carnetul de asigurat la casa de asigurări de sănătate la solicitarea acesteia
– să se prezinte la casa de asigurări de sănătate la care este arondat, când intervin modificări în datele de identitate.
Aş mai cita şi ce modificări sunt interzise, dar mă jenează deja limbajul de lemn!
Nu ştiu alţii ce cred, mie mi se pare că sunt nişte bani aruncaţi aiurea! Degeaba vrem noi să ţinem pasul cu era informaticii, mai e mult până departe! Să nu-mi spuneţi că aşa ne cere Uniunea, că nu cred. Din moment ce nu poate fi folosit decât în ţară, nu-i aşa? Cu banii daţi pe carduri şi cititoare nu s-ar putea rezolva alte probleme urgente din domeniul sanitar?
Întreb şi eu, nu dau cu parul!