Etichete


card-de-sanatateMă număr printre cei 10,7 milioane de români care au intrat deja în posesia cardului de sănătate, potrivit datelor publicate în 6 noiembrie pe siteul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate! „Cardul naţional de sănătate este un proiect de interes naţional care are ca principal scop transparentizarea şi eficientizarea utilizării fondurilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate”, se arată pe acelaşi site. Cam scump proiect de interes naţional, fără alt scop decât transparenţa şi cheltuirea mai eficientă a fondurilor din sistemul de sănătate. O groază de bani au fost cheltuiţi „eficient” cu realizarea cardului, de asta putem fi siguri! Şi să nu uităm că acest card e valabil 5 ani, după care va fi reînnoit, dacă nu cumva ghiceşte altceva între timp noul ministru al Sănătăţii!
Cardul poartă sigla CNAS, deci vine de la ei, totuşi prin card vom dovedi că suntem asiguraţi! De unde s-au luat atunci datele?
La prima vizită la un medic în maximum 30 de secunde cardul va putea fi activat, dar mai întâi va trebui să ne alegem un număr pin din 4 cifre, în locul celor trei 0 -uri de pe card. Medicul va introduce cardul în cititor, (după ce se va decide ca să-l cumpere, evident) şi asiguratul va tasta pin-ul, ca la supermarket.
Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opţională şi se realizează doar la medicul de familie, dar nu neapărat concomitent cu activarea cardului.
Scrisoarea ce însoţeşte cardul are un chestionar ce va trebui completat, semnat şi parafat de medic. Se referă la grupa sanguină, boli de care suferiţi şi la opţiunea vreţi sau nu să deveniţi donatori de organe!
Cardul va trebui să-l purtăm mereu asupra noastră, dar şi actul de identitate, ca să dovedim că cele scrise pe card sunt adevărate! Casa de Sănătate decontează serviciile din fondul de sănătate. Asta numai în cazurile fericite, că la cele de urgenţă nu mai e nevoie de nicio transparenţă! Pachetul minim de servicii medicale se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate!
Cardul ăsta de care se temeau clericii, pentru că citit invers înseamnă …drac, nu poate fi folosit decât în ţară! În Uniune avem nevoie şi de cardul European de sănătate! Să mă contraziceţi dacă n-am dreptate, dar mie mi se pare o realizare măreaţă în stilul unui cincinal în patru ani şi jumătate, dar ineficient!
Erika MĂRGINEAN

aparut in nr 502, PUNCTUL