imgresAranjându-mi cărţile din bibliotecă „m-am împotmolit” la cutia cu arhiva mea personală! Cotrobăind printre manuscrise, decupaje de ziare, atenţia mi-a fost atrasă de un ziar îngălbenit din 13 iulie 1994.Titlul unui articol scris cu majuscule nu avea cum să treacă neobservată: POLIŢIA DEZMINTE!

Dacă aş fi superstiţioasă, aş zice că e o făcătură! Tocmai acum când opinia publică dezbate (pentru a câta oară?) problema plăcuţelor bilingve, tocmai acum găsesc un articol  despre…dar să vi-l redau în întregime!

„În legătură cu unele afirmaţii apărute în presa ungară, potrivit cărora, cu ocazia îndepărtării tablelor bilingve din unele localităţi poliţiştii „au pătruns pe terenuri proprietate personală, au ridicat şi au transportat, fără niciun drept, tablele distruse”, dl locotenent colonel VASILE COTOARĂ, comandantul Brigăzii poliţiei de ordine publică, ne-a declarat:

-La 21 iunie 1994 , la solicitarea conducerii Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Braşov, secţia Drumuri Naţionale Tîrgu Mureş, un echipaj al poliţiei rutiere, format din patru poliţişti, a asigurat protecţia grupului de muncitori  desemnaţi pentru demontarea tablelor indicatoare bilingve pe traseul Bălăuşeri -Sovata, care au fost montate în perioada 17-20 iunie. Poliţiştii nu au executat acte materiale de demontare , nu au pătruns pe terenuri proprietate privată şi nici în curtea vreunui cetăţean. Întreaga activitate s-a desfăşurat în condiţii normale , fără incidente. Iniţiativa nu a apărţinut poliţiei, ci organelor de specialitate, respectiv Direcţia Drumuri Naţionale , poliţiştii participând  la această acţiune exclusiv pentru a asigura ordinea şi buna desfăşurare şi pentru a preîntâmpina eventuale incidente.

Rep. Mai sunt în judeţul Mureş table indicatoare bilingve?

Lt.col. Vasile Cotoară: Asemenea indicatoare mai există în zona Eremitu cu satele aparţinătoare şi, dacă organele de specialitate vor dispune ca ele să fie demontate, vom participa din nou, asigurând desfăşurarea în ordine a acestei activităţi.

Consemnat, Ileana Sandu”-am încheiat citatul.

Concluzia: nimic nou sub soare! Dimensiunile tablelor s-au micşorat, devenind plăcuţe, dar se pare că şi aşa deranjează!

Oricât m-aş strădui nu pricep unde-i problema cu plăcuţele bilingve? Pe cine şi de ce deranjează?

De râsul curcilor! Să analizăm un pic textul de mai sus! Poliţia nu are nicio vină, cei patru poliţişti de la …rutieră (!)doar „asigură protecţia grupului de muncitori”care demontează tablele. Plătiţi din bani publici, ce efort, ce muncă în condiţii periculoase, bieţii muncitori trebuie supravegheaţi de oamenii legii ca să nu le pice tabla bilingvă în cap! Conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov pe semne nu putea sta în liniştea biroului de la poalele Tâmpei, la o cafea „îmbunătăţită” ştiind, că pe marginea drumului pe distanţa Bălăuşeri-Sovata sunt câteva table bilingve cu denumirea localităţilor!

Potrivit şefului de poliţie, dacă vor mai fi alte table şi organele vor dispune demontarea lor, cei patru vor participa din nou „asigurând…bla.bla,bla a acestei activităţi”. Mă să fie!

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu înţeleg din aceste vorbe că localnicii nu s-ar bucura de demontarea tablelor bilingve din moment ce vajnicii poliţişti de la rutieră trebuie să-i apere de eventuale incidente!

Au trecut 21 ani de la această „activitate supervizată de poliţie”…ce să mai zici?

DSCN8962