Etichete


01-mihai-eminescu1Vi se pare cunoscută afirmaţia: Trăim într-o ţară ciudată şi nu e zi în care să nu putem repeta , când cu mâhnire, când cu indignare: ca la noi la nimeni!”? 

V-aţi gândit vreodată că vrem să ţinem pasul cu occidentul, vrem educaţie, trai bun , maşini scumpe, internet la ţară, în timp ce nu avem drumuri asfaltate şi baia e în fundul curţii? De ce? Pentru că:  „Legile noastre sunt străine; ele sunt făcute pentru un stadiu de evoluţie socială care în Franţa a fost, la noi n-a fost încă. Nefiind oameni vrednici care să constituie clasa de mijloc, am durat scaune care trebuiau umplute (…) căci din nefericire ţara noastră stă pe muchea ce desparte trei civilizaţii deosebite, cea slavă, cea occidentală şi cea asiatică. Am creat o atmosferă pentru plante exotice, de care planta autohtonă moare (…)”

Dar să nu ne plângem, căci  „O naţie care produce grâu poate trăi foarte bune, nu zicem ba, dar niciodată nu va putea să-şi îngăduie luxul naţiilor industriilor înaintate.”

Şi când te gândeşti că aceste gânduri au fost scrise în urmă cu peste 130 de ani? Nu vă vine să vă zgârâiaţi pe faţă?  „Sunt ani la mijloc şi încă mulţi vor trece”…până la deşteaptă-te române!

Dar ce vorbesc eu aici?  „Decât să scriu la versuri, mai bine aş bate toba: Cu rime şi cu strofe, nu se-ncălzeşte soba!”

Remember Eminescu (  1850-1889)