Etichete

, , ,


12039661_809593512496882_7254143413365094987_nAr fi trecut probabil fără comentarii un incident petrecut la Cheţani, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la sfârşitul lunii septembrie, dacă nu am fi primit o sesizare din partea unui cititor, indignat de cele întâmplate. Despre ce este vorba?

Duminică  pe la orele 8 dimineaţa, în dreptul satului Cheţani, pe malul Mureşului s-a întâmplat o minune: peşti de la cei mici de o palmă, până la somn de 17 kile, după unii, chiar de 50 de kile după alţii, ştiucă de 6 kile, mrene de 3-4 kile, se găseau la discreţie,  mai ceva ca la supermarket. Oamenii, mulţi săraci, printre ei şi de etnie romă, au cules „mana căzută din cer”, după cum ne-a scris cel care ne-a făcut sesizarea. Desigur, peştii n-au căzut din cer, au venit pe apă, plutind cu burta-n sus, ca urmare a unui accident ecologic, consideră cei care bănuiesc că vinovată de accidentul considerat „dezastru” ar fi Fabrica de Zahăr de la Luduş, Tereos.

12032004_809593422496891_5122708991230496208_nGarda de Mediu aşteaptă rezultatul analizelor

Încercând să aflăm ce s-a întâmplat am sunat la Garda de Mediu Mureş. Comisarul Mate Janos ne a spus că au primit o sesizare de la Cheţani, adăugând că au fost „colegii la faţa locului, s-au recoltat probe şi după ce vor avea buletinul de analiză în funcţie de rezultat se vor lua măsuri”.

ABA a dat amendă de… 40.000 de lei

Următoarea instituţie,  Administrația Bazinală de Apă Mureș în cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Purtătorul de cuvânt, Fokt Călin, foarte amabil şi comunicativ, după ce ne-am întreţinut cordial m-a dirijat spre directorul instituţiei, ing. Nicolae Bărbieru, ca unul care este mai în măsură de a-mi da relaţii. Iată ce am aflat: ” (Este vorba de o) deversare accidentală din lagună în râul Mureş prin deschiderea unei valve, de o persoană neautorizată , asta din punctul de vedere al fabricii de Zahăr, din punctul nostru de vedere  e mai puţin important cum a fost acţionată valva, noi am impus securizarea zonei, să nu aibă acces acolo oricine”, a spus directorul, iar după o scurtă consultare cu colegii de birou, a precizat că „a fost amendată fabrica cu 40.000 de lei şi s-au trasat măsuri ferme pentru a securiza zona pentru a nu avea acces persoanele neautorizate”. Din discuţia purtată am înţeles că fabrica nu are voie să facă deversări necontrolate. În perioada campaniei de prelucrare a sfeclei de zahăr se fac analize zilnice, se cere aprobare de la ABA Mureş pentru deversări controlate. „Aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Apa tehnologică de la fabrica de zahăr a ajuns în Mureş.  Biologii au luat probă de apă şi probă de  peşti, în bidoane sterilizate, dar analizele pe care le-am făcut nu sunt gata, pentru că unele se fac repejor, altele durează, fiind de complexitate”, a mai spus directorul ABA. Încercând o explicaţie pentru moartea peştilor, am ajuns la concluzia că lipsa de oxigen e principala cauză. Apa cu nămol obturează bronhiile peştilor, se depune pe bronhii şi crează probleme de respiraţie, ducând la mortalitate, de aceea fabrica Tereos e considerată vinovată pentru moartea peştilor.

12027682_809593335830233_7579012655205107990_nFabrica de zahăr a luat amendă de…20.000 de lei

Şi dacă toate privirile se-ndreaptă spre fabrica de Zahăr, să vedem ce zic cei de la Tereos. Am format numărul fix al centralei, am ascultat 9 variante de taste pe care ar trebui să apăs, dar niciuna nu se referea la conducerea companiei, ori eu voiam să vorbesc cu directorul Teseros, ing.Adrian Luţă. Am mers pe ultima opţiune, aceea de a aştepta ca operatoarea să-mi preia apelul. Dacă la ABA se cântă Mica Serenadă de Mozart, la Teseros nu am recunoscut fragmentul,  dar  îmi sună încă în urechi şi acum, ceea ce nu e de mirare, că l-am ascultat  de câteva ori, preţ de peste 5 minute repriza. Şi asta după ce amabila operatoare mi-a zis ” o clipă, să văd dacă e în birou” (directorul). O fi mers pe jos ca să-l caute de n-a ajuns mai nici peste 5 minute, după care am reluat apelul, iar şi iar, fără să-mi mai răspundă altcineva decât robotul cu cele 9 variante de opţiune de tastare.

Am schimbat telefonul,  am reluat operaţiunea, de data asta am zis de ce îl caut pe domnul director, mi s-a explicat că nu se feresc să-mi răspundă, doar că directorul „era cu un francez şi acum a plecat prin fabrică”. În cele din urmă după un alt concert am obţinut „desigur” numărul de mobil al domnului director. Şi am reuşit să vorbim. Bineînţeles citise despre peştii morţi ( e un semn bun, Punctul e citit în judeţ!) şi a început prin a-mi da de ştire că Fabrica nu e vinovată! „Eu atât pot să vă spun că (poluarea) nu este din cauza noastră. Nu este din cauza melasei.Oamenii nu ştiu ce-i aia melasă.” Apoi am discutat despre cei care postează tot felul de informaţii pe facebook, „unele verificabile, altele nu”, vorbesc în necunoştinţă de cauză. Că a mai fost un caz în vară, pe Arieş, dacă am înţeles bine, când au venit, au luat probe şi au plecat , nu erau atât de afectaţi emoţional, că a rămas totul în aer, probabil pentru că erau în concediu. „Melasa e un lichid gros, conţine zahăr, dar nu mai este rentabil să extragem, se vinde, nicidecum nu se aruncă. La fel şi borhotul se dă la vite. „N-are ce să fie pe bronhiile peştilor, nu de la noi din fabrică”, a mai accentuat directorul. Şi totuşi aţi luat o amendă? l-am întrebat. „Am luat” , dar nu am înţeles de ce , dacă fabrica nu e de vină. Să întreb de la Garda de Mediu de ce, mi-a sugerat directorul. După ce i-am spus că vorbisem cu cei de la Mediu şi ei aşteaptă rezultatul analizelor înainte de a se pronunţa, „cei de la Mediu sunt mai înţelepţi. Au mare dreptate”, a fost de părere Adrian Luţă. Din repetate întrebări şi răspunsuri am înţeles că apa din fabricaţie ajunge în lagună, de unde se devarsă după aprobare doar.  „Nu deversăm de capul nostru , se fac analize în laboratoarele noastre, se cere aprobare de la ABA Mureş, apa asta e de anul trecut acolo”, a concluzionat directorul. Admite însă că putea să fie „o mică scurgere, accidentală, dar de hoţi nu te poţi apăra că sunt mereu înaintea ta cu un pas”, cu toate astea , totuşi, „nu-i din cauza noastră!”

12047002_809593642496869_7201346624956315781_nCe spune primarul din Cheţani

Toamna primarii din teritoriu răspund mai greu, dar au bunul obicei de a te resuna dacă nu au răspuns din prima, Astfel am reuşit să aflu părerea primarului din Cheţani, Cucerzan Marius. Din păcate a fost ocupat, nu a văzut peştii morţi , dar a auzit de ei, şi le-a dat recomandarea sătenilor să nu consume. ” i-am avertizat să nu consume ca să nu fie probleme”. Apoi mă întreabă: „vă daţi seama ce poluare putea să fie dacă a murit şi somn de 50 de kile?” Amenda de 20.000 i se pare prea mică pentru paguba produsă. Şi face repede un calcul” la 17 lei kilul de crap, nici o tonă-două de peşte, şi câţi au murit!   Nimeni nu dă socoteală nimeni nu răspunde. Nu-i pe teritoriul nostru. De la calea ferată cum ieşi de aici aparţine de Luduş. Sunaţi-mă mâine, la prânz să vă mai dau nişte detalii! (Am sunat, dar nu mi-a mai răspuns!)

Şi din nou încercăm să ne imaginăm cum puteau să vină peştii cu apa, cum au fost împinşi spre apa mică, aproape de mal, de unde au fost adunaţi de localnici.

Ce spune un localnic

„Se spune neoficial că amenda pentru poluare ar fi între 30 şi 60 de mii de lei, tot neoficial fabrica ( de zahăr) ar fi primit amendă de 40.000 de lei. Tot neoficial se aude că braconierii ar fi fost de vină. Că ei au dat drumul la apă din laguna aceea (căci nu lucrează), ca să prindă şi să vândă peştii. Acum 13-15 ani era la modă să deverse în apă melasa. Tot satul prindea peşti. De câţiva ani i-au oprit. Nu mai au voie să polueze apa, dar accidental se mai întâmplă. În 12 iunie a mai fost o plouare şi nu am aflat nimic. Fabrica, staţia de epurare sau ţăranii care au ierbicidat au spălat în Mureş tractoarele! Au fost afectaţi mai mulţi kilometri de râu, pe distanţa Cheţani -Ocna Mureş. Atunci au murit mai mulţi peşti, a fost ceva mai toxic , sau concentraţia mai mare. Peste tot se braconează. Dacă e adevărată chestia cu laguna, atunci cei din Luduş sau Gheja trebuie să fi fost.. În zona noastră în Gheja se braconează cel mai mult. Sunt mulţi săraci şi mulţi romi. Dincolo de Mureş? Nu e nimic. Doar teren arabil. Nu avea ce să polueze de acolo. Cei din poză (peştii) erau morţi de 4-5 ore. Multă lume n-a ştiut, dar cei care au prins dimineaţa sigur au mâncat, că nu sunt toxici. Peştii au fost afectaţi de melasă sau de reziduuri de zahăr, asta e clar. Veneau la mal ameţiţi în apa mică. Cei mai tari îşi revin, scapă, restul mor!”, povesteşte omul indignat.

Îmi arată o poză făcută anul trecut. “E ceva mizerie ce venea şi se depunea pe firele pescarilor. Culmea, era tot după perioada de recoltare a sfeclei. Că o fi de la fabrică, că o fi de la staţia de epurare, nu ştiu. Dar a venit două zile. Peştii nu au fost afectaţi. Eu nu am fost acasă acum, din păcate . (Puteam) Să mă uit personal la laguna aia, (ca) să văd dacă acolo e problema, urme trebuie să fie, e clar.” E dispus să mă ajute, dar numai sunb acoperire! ( „să nu-mi apară numele, vă rog!”)

Ce spune băiatul de la AJVPS

“…dacă stați de vorbă cu orice pescar din sat, o să confirme că în fiecare an, în septembrie vine melasa pe Mureş… Cantități mici, dar vine și se prinde de fire. Seamănă cu vata de zahăr. Bucăți mici care vin pe apa. Melasa an de an vine de când mă ştiu! Sau ce o fi vata aia! Peşti morţi, doar anul ăsta!” (idem)

Până la închiderea ediţiei nu am aflat rezultatul analizelor complexe , astfel că subiectul nu e încheiat!

Erika MĂRGINEAN

 

Comentarii pe facebook

 

  • “E de dat mai departe, până s-or trezi şi „autorităţile” – iar dacă fabrica aia a deversat într-adevăr melasă, vreau s-o văd „călărită” de toţi cei cărora le trimit lună de lună impozite şi taxe. Dacă nu, tovarășii bugetari să găsească vinovatul și să ni-l arate – şi de precizat: eu nu aduc acuze, ci transmit mai departe mesajele unor oameni; iar dacă cineva, instituţie sau persoană, are de rectificat ceva vizavi de mesaj, are garantat aici dreptul la replică. (Sabin Gherman-facebook)”
  • “Florin Lacatus: …cat a fost Soda omorea pesti cu amoniacul deversat noaptea,acuma Ludusul cu fabrica de zahar ,nu intereseaza pe nimeni,dar bani sa le dam cat de multi niste nenorociti,o sa vedeti ca o sa ramana asa lumea o sa uite cei de la fabrica de zahar o sa le bage in buzunar ceva bani la cei de la mediu , la fel faceau si cei de la Soda, asa merge treaba la noi la romani”
  • “Székely Annamária: in caz ca intereseaza pe cineva: CBO5, o analiza de baza in aceste cazuri dureaza 5 zile. Comisarii garzii de mediu si reprezentantii SGA Mures au fost la fata locului si vor lua masurile ce se impun. Nelu Dogar Faptele trebuie să vină de la legiuitor. Trebuie să fie legi dure care să nu mai creeze tentații pentru șmecherii. Amintiți-vă incidentul cu deversarea de la Baia Mare când Tisa a fost făcută praf. Ungurii ne-au pus sa le plătim pagubele, pe bună dreptate. Dacă aveam o lege dură își permiteau ăia să deverseze aiurea? Fiindcă legea e așa cum, România a plătit paguba ălora.”

 

  • “nici borhotul nici melasul , daca se lasa treptat nu dintrodata nu are efect negativ asupra pestelui , nu e otravitor de loc, ba mai mult e o hrana de gradul I … e urat , ca nu poti pescui de ea , se lipeste pe carlig, pe plub, chiar si pe pluta , de fapt nici cum nu poti pescui cand e melasa in apa … ce are insa efect, sunt detergentii si acizii cu care se spala tancurile de la melasa … in functie de marimea unui fabrica de bere sau alcool daca detergentii astea ajung in apa , pe kilometrii poa sa produca o mica catastrofa ecologica … nu ma refer doar la pesti morti (evident ca sunt si astea), ci la pesti fara solzi de parca erau curatati cu cutit , eh e socant …” Sanya

 

  • “ la toate treaba mai vine inca ceva : ca indiferent de suma orice amenda intra in bugetul de stat de unde nici un bani no se mai cheltuiesc pt refacerea „apei” , faina treaba nu?”. (Sanya veteran)

 

  • “Mortalitatea piscicolă de pe rîul Mureş, datorată lucrărilor care s-au efectuat la barajul de priză din Tîrgu Mureş, nu putea fi evitată spun reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor, amendaţi de Garda de Mediu cu 3.000 de lei. Direcţia Apelor Mureş a anunţat, vineri, că râul Mureş a fost puternic poluat de staţia de epurare a municipiului Tîrgu Mureş, din cauza unor manevre greşit efectuate. În urma manevrei în râu a fost deversată o cantitate însemnată de nămol din decantorul primar. Duminică însă, în zona Ogra, s-a înregistrat o noua poluare a râului, de aceasta dată soldându-se cu moarte piscicolă. Apa încărcată de nămol provenea de la noua staţie de epurare a societăţii Aquaserv, unde angajaţii firmei constructoare au efectuat câteva teste. Cheltuielile privind modernizarea staţiei se ridică la peste 8 milioane de euro.2” (Filmare you tube, 6 aug.2015)

 

-“Ovidiu Ion:  Cineva sa-si faca datoria si daca are un peste mort sa-l duca la DSV pt care obtine un act care sa ateste intoxicarea ce a produs moartea pestilor si sa solicite un examen toxicologic! ”  30 sept 2015

  • “Tot noaptea s-a întâmplat, a confluența râurilor Lăpuș și Someș, majoritatea peștilor mici sunt morți și plutesc cu burta în sus în apropiere de mal, în timp ce peștii ajunși deja la maturitate abia mai respiră, neavând nicio șansă să fie salvați. 8 septembrie 2015 de vină pentru acest dezastru ecologic ar fi compania Vital, operatorul servicii de alimentare cu apă și de canalizare în județul Maramureș”