Nucul bătrân de sub geamul meu s-a schimbat în neglijé. Cât de falnic era încă săptămânile trecute cu frunzişul lui verde crud şi ce jalnic arată acum! Câte o nucă uscată cedează în cele din urmă firescului mers al naturii şi cade cu un poc  sec  pe copertină.

Două ciori negre, pitite printre crengile uscate  ţâşnesc deodată şi se aruncă asupra ei. Câştigătorul ia totul.

Un stol de porumbei descrie o buclă albă pe cerul dintre blocuri şi dispare de unde a venit…

Dimineaţă liniştită, prea ca la ţară, ca într-o reclamă la brânză de vacă. E un calm înşelător. Oricât de optimistă aş fi, nu pot să nu mă gândesc  la cei care nu-şi mai  beau cafeaua de dimineaţă! La cei care nici n-au apucat să se înveţe cu aroma ei incomparabilă şi au fost răpuşi de Bătrâna Doamnă!

Trei săptămâni au trecut de când nişte tineri au spus adio gravitaţiei! După şocul primului număr de decedaţi ne-au fost servite alte cifre cu ţârâita, ca picătura chinezească! Repetiţia devine obişnuinţă.

Cum să nu te gândeşti  prin ce trec familiile celor care au trăit aceste săptămâni  cumplite cu speranţa că cei dragi, chiar şi fără chip, îşi vor reveni într-o zi?

59 de tineri caută gravitatea undeva într-o lume paralelă! Cazul ridică o groază de semne de întrebare, dar cine să răspundă? Timpul?

Aţi mai auzit de cazul poliţistului din coloana oficială a Interesului Naţional?

Abia zilele trecute a fost găsită epava planorului, căzut în luna august  într-o zonă greu accesibilă, pe unde se plimbau acum nişte turişti! Dacă tot s-au desfrunzit copacii şi vine iarna, pe unde aţi vrea să se plimbe şi ei?

Prea multă jale în lume! Atacuri teroriste la Beirut. Mor oameni nevinovaţi în Nigeria. Teroare la  Paris.  În oraşul luminilor bântuie fantomele Evului Mediu! Alertă maximă în Belgia, în paşnica Suedia şi nici la graniţa noastră cu Ungaria nu pare să se plictisească lumea! Acum se fac verificări la sânge, verificări trâmbiţate la toate posturile tv, nu cumva să se trezească  prin zonă vreun kamikaze rătăcit!

Nu ar fi fost normal să se facă verificări decente, cum scrie în fişa postului fiecăruia pus să păzească graniţele ţării? A oricărei ţări, chiar dacă bubuie de atâta democraţie şi drepturile omului! Atât cât scrie în fişa postului, fără exagerări, fără orbul găinii sau pentru şpagă. Ce făcea Big Brother când graniţele au fost luate cu asalt? Şi acum ne mirăm?!

Undeva s-a greşit, cu voie sau din prostie, dar asta nu mai contează acum. Anestezia colectivă îşi face efectul. E prea spinoasă problema ca s-o dezbatem la o cafea, atât pot spune însă că se greşeşte în continuare! Generalizarea, prejudecata îşi fac efectul şi sub anestezie generală.  Dezbină şi domneşte…

 

Erika MĂRGINEAN

print