Călătorind cu mijloacele de transport în comun, adesea aud, fără să-mi ciulesc urechile, despre tot felul de întâmplări, redate cu mai mult sau mai puţin haz. Uneori, noi, călătorii, reacţionăm precum spectatorii la „Stand up commedy”, doar că ne abţinem de la aplauze!

O voce de fetiţă povesteşte unui adult că are poze cu bunică-sa, îmbrăcată rapper. Probabil se uită pe imaginile păstrate în galeria foto a smartphonului ei, că nu se mai aud decât nişte onomatopee, râsete înfundate, apoi din nou vocea de fetiţă: „I-am zis că-i dau zece lei dacă se îmbracă rapper ca s-o pozez. Şi s-a îmbrăcat! Ce nu face omul pentru zece lei?”, conchide apoi pe un ton serios. „Câţi ani are bunică-ta?” se aude o voce. „Oh, e bătrână bunica. Are 52 de ani” şi chicoteşte conspirativ vocea de fetiţă.

O altă voce din spatele meu probabil continuă povestea despre o întâmplare începută încă din staţie, că acum zice că bărbatul acela bondoc îmbrăcat cu haine de lucru şi cu ecuson la gât, mai tuciuriu de felul său, a intrat pe scară după el, nu se ştie cine i-a dat drumul. „Mai puteţi, mai puteţi”, l-a întrebat pe povestitor depăşindu-l pe scări. Ajuns la ultimul etaj, a început să coboare bătând la fiecare uşă. Fără succes însă. Ajuns înapoi la etajul doi îl găseşte pe povestitor. „Locuiţi aici?” „Da”, vine răspunsul. Omul e vorbăreţ. Fiind ora prânzului, mirosuri îmbietoare vin dinspre bucătărie. „Tocmai mâncaţi?”, întreabă omul. „Nu”. Omul nu se lasă. „Doarme cineva?”. „Nu”. Ajunşi la uşa de la intrare, omul explică de ce a venit. „Bag ceva pe ţeava de canalizare”. „Din partea cui, de la ce firmă?”, continuă vocea care susţine că tuciuriul i-ar fi arătat ceva ecuson, dar el nu vede să citească fără ochelari, aşa că nu poate să zică era sau nu ecusonul adevărat. Între timp au ajuns la apartament, au intrat, tuciuriul direct spre baie, vrând să arate cum se bagă ceva la canalizare. „Vă bag?”, l-ar fi întrebat pe povestitor. „Nu”, a zis acesta, drept dovadă că l-a luat pe „Nu” în braţe ca să nu-i mai dea drumul. Bondocul a plecat, povestitorul speră că a ieşit din bloc, deşi nu l-a văzut nimeni nici intrând şi nici părăsind terenul! Începând de aici taberele s-au împărţit în două: la ce bun să ai interfon dacă un deştept îi dă drumul oricui sună la intrare sau ce-şi imaginează bondocul, nu ştia că oamenii au abonament la Aquaserv la desfundări canale?

Dar vorba fetiţei cu bunicuţa rapper: Ce nu face omul pentru zece lei?