Ca să încep într-un stil consacrat: nu știu alții cum sunt, dar eu…sunt melomană. Cu sau fără voce, obișnuiam să cânt de când mă știu. Și nu doar sub duș. Vara, cu geamurile deschise, cu aparatul dat la maxim ( pe atunci nu se cunoștea delictul ”tulburarea liniștii publice”), mai ales dimineața cântam de răsuna cartierul. Vecinii se întrebau cu îngrijoare oare mi s-a întâmplat ceva, dacă nu mi se auzea vocea!

Acestea fiind spuse, se înțelege că aveam și interpreți preferați și melodii preferate. Unii dintre ei au rezistat tuturor intemperiilor, alții au fost dați uitării…În ultima vreme – după perioada rock – mi s-a pus pata pe Garou, canadianul cu ochi albaștri pe care l-am descoperit în rolul lui Quasimodo. Atât de simpatic în urâțenia lui, cânta și juca nespus de frumos. (Je n’attendais que vous!).

Aproape în același timp sau cu puțin după aceea l-am găsit pe carismaticul dirijor – violonist, olandezul André Rieu cu a sa ”Johann Strauss Orchestra.” Am apreciat talentul, voioșia, ușurința cu care a știut să atragă publicul ca să plutească pe acordurile muzicii (pre)clasice , de operetă…

Și a venit perioada Hauser, 2 Cellos. Urmau să vină în turneu la București. Dacă primele două concerte le-am ratat, m-am gândit că voi da lovitura cu un interviu! Numai că a venit pandemia și ei n-au mai venit. Și de aici a început nebunia.

Educator, formator de opinie, agent…educațional ( sic) mi-am zis că trebuie să schimb prostul obicei al fanilor de a umple jumătate de internet cu sute de inimioare și zeci de buze imense rujate, uneori și câte o floare și ”ok” cu degetul. La ce bun sunt cuvintele dacă ne rezumăm la semne?

Și am comentat cu literele puse într-o oarecare ordine, dându-le un sens aparte cuvintelor. A fost un șoc. Mai ales că textele mele ajungeau pe primul loc, evidențiate, primeau like-uri și ușor – ușor au venit reacțiile pe comentariile mele. A început să scadă numărul inimioarelor și au apărut tot mai multe texte, unele chiar interesante. În engleză, franceză, spaniolă, croată…Încercam să mă fac corect înțeleasă.

Suntem pe loc fruntaș, dar nu suntem singura țară cu analfabeți funcționali! Au și alții faliții lor. Așa am ajuns chiar ”hater”… pe sistemul unde dai și unde crapă!

Nu puteau să lipsească nici mulțumirile din partea ”aghiotanților” celor doi, care se jurau că ei sunt Hauser. Se vedea de la o poștă că erau falși, cu toate astea curgeau mulțumirile doamnelor și domnișoarelor, care mai de care mai afectate că au fost băgate în seamă!

Aveau poza lui SH, numele cu unele mici modificări puse pe seama diferențelor de limbă ( așa se scrie în poloneză, m-a pus la punct o mătușă pe care am vrut s-o atenționez că nu e cazul de prea mult entuziasm, că și acest SH e un fals). Și numere… că șirul e infinit! După câteva luni tot a ajuns până la adevăratul SH că unii se folosesc de renumele său ca să facă rost de bani de la naivi.

Atunci a apărut primul videoclip în care SH însuși atrage atenția fanilor că toți cei care pretind că ar fi el, sunt falși!

În acest timp cererile de ”urmărire” pe Insta curgeau regulamentar. Am blocat pe puțin 100…Și mai sunt. Și se perfecționează. Unii dau copy -paste la prezentarea de pe Wikipedia…Majoritatea stau prost cu geografia, cu fusul orar, cu limbile străine, cu ortografia…când nu știi să-ți scrii numele corect? Ba unii stau prost și cu nervii. Obișnuiam să le pun întrebări la care nu ar avea cum să nu cunoască răspunsul, dacă nu ar fi niște impostori! Și atunci se enervează! Și se închide contul. Alții revin cu tupeu, întrebându-mă de ce i-am blocat?

Hello honey, Why did you block me? I am trying to send you a message from my Verified Instagram account but it is not going that is why I created this account in other to know what the problem could be

My reason for chatting with you is to thank you for your countless love and care because all this while I have been monitoring your likes and comments they have been making me happy” (Sorry, this page isn’t available- după ce i-am zis pe nume).

Și astfel am ajuns …Jana Bond. I-am demascat pe rând, pe unii după primele două cuvinte, pe alții ceva mai greu, perseverează și se dezvoltă. Dacă au mers până acolo încât să recunoască: e foarte simplu să faci rost de poza cuiva și datele lui! Dovadă ca să mă convingă că nu e cazul de dubii, el e cel adevărat, mi-a trimis cardul de identitate încă valabil al adevăratului Hauser! Și n-a fost doar unul singur!

Atunci a apărut și un al doilea videoclip....dar falșii continuă să se jure că ei sunt adevărațul SH!

Ca să nu vă plictisesc, dacă ați comentat vreodată postările pe you tube, facebook sau instagram e posibil să primiți mulțumiri de la ”hauseri”. textele sunt aproape identice, și greșelile. După fusul orar și expresii, bănuiesc că sunt niște tineri și neliniștiți din țările africane, posibil India, America de Sud, dar pot fi de oriunde.

Foarte repede se împrietenesc, întreabă de când ești fan și drept mulțumire poți primi bilete gratis la următorul concert. Asta e cea mai nouă variantă. Ofertă meet and greet contra 300 de dolari, asta e varianta light, că sunt poveștile cu sechestru pe casă și mașină, conturi bancare blocate, cazare la hotel…nu-ți cer decât câteva zeci de mii de dolari sau…bitcoin!

Altul vrea bani pentru avocat, că de nu plătește ajunge la închisoare! Deșteptul ar fi în proces cu…el însuși ( 2c). Altul mi-a cerut bani ca să cumpere un card pentru jocuri online….Cea mai urâtă încercare însă mi s-a părut să-mi ceară bani pentru mama bolnavă ( eu n-aș glumi cu așa ceva). Unul mi-a zis clar: ”dacă nu ai bani nu discuta cu mine!”

Am vrut să aflu ce au de câștigat impostorii? Iată răspunsul!

Their sole aim is to scam people into handing over their hard earned cash”- 2cellos_uk

Mai am de blocat câțiva candidați…apoi cred că mă opresc! A fost palpitant, dar ce e mult strică!