Duminica trecută, numeroși cetățeni s-au strâns într-un parc din orașul de sus ca să aprindă prima din cele patru lumânări de Advent. Lumânările așezate pe crengi de brad împodobite formează o cunună. I se spune cununa de Advent. Ce reprezintă?  ”Adventul este o tradiție răspândită mai ales printre credincioșii catolici și reprezintă perioada ce precede Crăciunul.”, ne spune ”goagăl”.

O coroană de crengi de brad, o lumânare aprinsă…într-un parc…cu ce ar putea deranja cetățenii?

Și totuși.

În a cincea zi dimineața cununa a fost vandalizată. Potrivit unei știri, ”noaptea trecută persoane neidentificate” au distrus această cununună. Bineînțeles, n- a văzut nimeni, nimic.

Neînțelegând ce o fi în mintea celui care se duce cu noaptea-n cap și distruge un aranjament floral, am încercat să țes o poveste conspiraționistă, că tot se poartă!

”Măreața” faptă a fost comisă în noaptea dinaintea Zilei Marii Uniri.

Să zicem că niște etnici maghiari supărați, doar ei știu de ce, se duc și vandalizează cununa. Nu prea are sens. E cununa lor! Cu cinci zile în urmă cântau și se rugau în jurul ei, de ce ar vandaliza-o? Ca să se creadă că românii au ceva cu credința lor?

Sau niște etnici români supărați pe etnicii maghiari, distrug cununa, ca să se creadă că maghiarii își exprimă astfel nemulțumirea față de …scrieți lista! Sau speră că astfel se va da vina pe maghiari, când de fapt niște huligani …

Degeaba. Nu are sens. Provocatorul gest nu are explicație logică. Ori eu n-o găsesc!

O altă știre anunță că organizatorii lucrează la restabilirea cununei și duminică se va repeta adunarea pentru aprinderea următoarei lumânări!