Data: 31 august 2011

De: Erika MĂRGINEAN

Zi de zi

Blocul cu pricina se află arondat Asociaţiei de Proprietari nr.136. Este una dintre puţinele asociaţii din Târgu-Mureş care au câştigat la concursul dotat cu premii în bani, pentru înfrumuseţarea zonelor verzi. Este o asociaţie cu vechime considerabilă, cu oameni destoinici la conducere, pe scurt: problema nu e aici!
Problema se află la scara blocului 110, scară ce azi-mâine o ia la vale sau îl prinde pe careva sub dărâmături. Treptele de beton făcute la repezeală cu patru ani înainte de căderea regimului ceauşist, au fost adăugate-lipite clădirii după finisarea blocului. E de mirare dacă nu a rezistat la o explozie provocată de o acumulare de gaze din subsol, că a scuturat-o un pic şi cutremurul din ’90, că ar fi putut suferi şi de şocul produs de trecerea autovehiculelor de mare tonaj? E destul că arată ca după bombardament! Fisuri de o palmă pe balustrada de beton, pe la grătarul de la intrare, fisuri ce urcă nestingherit pe la colţul clădirii deja, ameninţând să cadă placa de beton dezlipit pe o parte de pe stâlpul de susţinere.
Şi aici intervine dilema. Locatarii blocului au Fond de rulment, dar nu au Fond de reparaţii la Asociaţie. Primul fond nu mai e obligatoriu, dar e un fond ce nu se restituie decât la mutarea proprietarului din apartament. Fondul de reparaţii, potrivit noilor reglementări ar fi obligatoriu, dar lipseşte cu desăvârşire. Reparaţia ar trebui făcută prin Asociaţie, dar cu ce bani? Sunt nişte  bani de care nu se pot atinge locatarii, asociaţia ar avea bani, dar i-ar trebui banii pe care nu-i au locatarii! Asigurările obligatorii sau doar facultative nu includ şi treptele! Scările stau să cadă, iar din această dilemă, bieţii oameni, se pare că, nu pot ieşi!