Etichete

, , , , ,


Trebuie să fie îngrozitor, ca părinte care dimineaţa ţi-ai condus copilul la şcoală, peste câteva ore să afli că el nu mai este! Pe timp de pace, copilul să fie  răpus de gloanţe! Aş vrea să nu aflu niciodată ce au simţit părinţii celor 20 de copii masacraţi la o şcoală primară din oraşul Newtown – Connecticut, din Statele Unite ale Americii. Tânărul, Adam Lanza  de 20 de ani, care a comis oribila, faptă s-a sinucis.Sandy-Hook-Connecticut-school-shooting-22-jpg

Auzind cele întâmplate nu pot să nu caut explicaţii, mai ales că nu e prima dată când are loc un atac înarmat într-o şcoală din America. Arma şi ţara tuturor posibilităţilor aproape că sunt sinonime. Îmi amintesc de filmele cu cow-boy sau cu înverşunaţii căutători de aur, cu mafioţi sau imigranţi, în mai toate produsele cinematografice „made in America”, divergenţele erau rezolvate cu degetul pe trăgaci. Americanul fără pistol e ca secuiul fără briceag! Exagerez, desigur, dar nu prea mult! Aceste evenimente tragice sper să ducă în cele din urmă la revizuirea regimului armelor şi în State! E un şir întreg de cauze care au dus la acest sinistru rezultat!

De pildă: se presupune că cel care a comis faptele oribile din Newtown ar fi suferit de o boală care i-a afectat discernământul. În era descoperirilor ştiinţifice şi a tehnologiilor de ultima oră, cu un simplu test se poate verifica starea de sănătate a fătului! Ştiu că sună îngrozitor. Toţi avem dreptul la viaţă şi nu suntem spartani! De acord. Dar, atunci, ar trebui să asigurăm supravegherea permanentă şi tratamentul celor care se nasc cu probleme de sănătate care ar putea pune în pericol vieţile semenilor. Ar trebui exclusă „eroarea umană”: cât de păzită e o  şcoală în care intră cine vrea, fie şi un fost elev, cu arma în mână?

Cuvintele sunt de prisos. Nu există mângâiere pentru părinţii care şi-au pierdut copiii! Tocmai de aceea trebuie acţionat, ca aşa ceva să nu se mai repete!