Etichete

, , , , , ,


13933495_101363216979610_1539512944_n.jpgPrimim de la cititorii noştri tot mai multe sesizări despre neregulile cu care se confruntă în comunitatea în care trăiesc. Pornind pe urmele unei astfel de sesizări, nu a fost uşor să punem cap la cap cele relatate, cu atât mai mult cu cât cel care ne-a sesizat problema nu a dorit să colaboreze, iar cel implicat nu a spus nici da, nici ba acuzaţiilor, amânând discuţia până la „Paştele Cailor”.

Sesizarea: modificări în catalog

Sesizarea venită din partea unui fost profesor al Grupului Şcolar Electromureş, inginerul P.L. se referă la o captură dintr-un catalog în care ar fi fost făcute modificări. „Bună seara mă scuzaţi că deranjez, dar am ceva poze de la lic. electromureş de la un catalog în care s-au făcut modificări la media de la română, prima notă a fost modificată din 3 în 8 şi ultima notă e trecută pe o zi de sâmbătă toate acestea după ce dirigintele a scris în catalog că elevul este repetent, aceste modificări au fost făcute la presiunea conducerii liceului Electromureş”, se spune în mesaj.

Mesagerul: un profesor „incomod”

La începutul acestui an au apărut articole în presa de limba maghiară despre inginerul PL, fondatorul renumitului „Laborator Roşu”, centrul de pregătire practică din liceu,  realizat cu ajutorul elevilor şi al părinţilor. Ajuns la vârsta pensionării după 38 de ani de muncă,  acestuia nu i s-a permis să mai predea, spre nemulţumirea elevilor săi de clasa a X-a pe atunci. „Că sunt persona non grata în şcoală s-a demonstrat de mai multe ori de a lungul anilor, deoarece eu de mai multe ori mi-am ridicat vocea încercând să apăr interesele elevilor şi ale părinţilor. De pildă, când Inspectoratul Şcolar a jonglat atelierul  şcolii pentru fabrica de medicamente din apropiere sau când ne-au luat clasele de mate-info etc. De la începutul anului şcolar mi s-a spus că nu mă vor lăsa să-mi duc clasa până la absolvire”, a declarat în primăvară P.L. unui ziar local. Renumit pentru severitate şi exigenţă, inginerul care a pornit o cruciadă pentru salvarea învăţământului profesional, deşi elevii săi ajungeau să-şi continue studiile pe la universităţi, a devenit incomod şi pentru colegii de breaslă.

Nici un demers nu l-a putut menține la catedră

Tot din articole de ziar am putut afla despre demersurile părinţilor pe la şefii Inspectoratului Şcolar şi despre explicaţiile actualului director adjunct al Grupului Şcolar Electromureş, Selyem Zoltán. Potrivit acestuia de câţiva ani s-a modificat profilul şcolii, că unele materii nu pot mai fi predate de ingineri, P.L. astfel nu ar mai avea catedră întreagă. Supus la vot  în consiliul de conducere, s-a decis pensionarea. „Am fost prezenţi 11 dintre cei 13 membri ai consiliului, 4 au votat pentru rămânerea lui, şase pentru pensionar, un membru s-a abţinut”, a declarat directorul adjunct. Nu a ţinut secret însă că în cazul în care rămân ore neacoperite, la toamnă inginerul ar putea reveni la catedră, dar asta se va afla abia la toamnă. Din răspunsul primit de la direcţiune reiese că „În momentul de faţă sunt singurul director la Electromureş. Da, domnul Pethő a ieşit la pensie”.

Ce ştim despre elev

Analizând mai amănunţit captura şi făcând pe detectivul, am ajuns la următoarea concluzie: fotografia reprezintă o parte din pagina de catalog a elevului M.A.D. din clasa a XI-a, specializarea tehnician operator tehnică de calcul. Un elev bunicel (media de absolvire la gimnaziul unde terminase: 7,54),  neavând totuşi media necesară nici după contestaţie pentru a fi admis la Liceul Sanitar, ajunge la Grupul Şcolar Electromureş. Răspunzând evaziv la întrebările mele, uluit de câte aflasem despre el, mi-a promis că îmi va da mai multe detalii „face to face”, după ce va reveni de la mare. De atunci nu am reuşit să mai dau de el, dar am aflat că a trecut cu bine peste examenul de corigenţă. „E în clasa a XII-a acum”, mi-au confirmat sursele.

Situația școlară din iunie: repetent

Analizând captura din catalog prima remarcă ar fi că M.A.D. nu are nici măcar o singură notă de 8, nici „pe bune”, nici corectată. Elevul nu are mediile încheiate la trei materii, ceea ce înseamnă repetarea anului şcolar, aşa cum se şi vede din situaţia şcolară din iunie-iulie, unde stă scris cu pix roşu: „repetent.”

Exerciții dedicate pasionaților de matematică

Pentru că nu am primit încă răspunsul din partea direcțiunii referitor la aceste note schimbate sau nu din catalog, propun să aruncăm o privire asupra rubricilor de la Limba şi literatura română! Pasionații de matematică se pot distra făcând calculele după vechea metodă (suma notelor împărțită la numărul lor, la care se adaugă nota de la teză, rezultatul împărțit la doi) sau după mai noua metodă (suma notelor împărțită la numărul lor, rezultatul înmulțit cu 3 + nota de la teză, rezultatul împărțit la 4). La nota de la teza din semestrul doi avem două variante. Aceasta ar putea să fi fost 3 inițial (cum apare în pătrățelul rezervat notei de la teză), sau 6 (cum apare scris și cu litere în paranteză), așa cum se vede în imaginea alăturată.

Semestrul I. (2+4+2) cu 3 în teză, media semestrială 3.

Semestrul II. (3+5+6+9+7+9) cu 6  (sau 3) în teză, media semestrială 4.

Media anuală nu s-a mai calculat aceasta fiind oricum o notă sub 5, nota minimă de promovare a clasei.

Nici notele de la Limba franceză nu sunt mai bune,  acestea fiind de la 1 la 6, cu media generală neîncheiată. Sursele afirmă că elevul a dat cu succes examenul de corigență în toamnă.

Notele de la Matematică deasemenea slabe, de la 2 la 6, cu 3 în teză s-au lăsat cu examen de corigență, la fel trecute cu bine, potrivit surselor.

Și totuși…

Trecând peste faptul că pare completat de un elev slab pregătit catalogul, cu media neîncheiată pe semestrul unu, cu tăieturi peste scris, cu aparente greșeli corectate prin suprascriere, avem de a face cu un caz cel puțin bizar. Acestea şi faptul că cel care face sesizarea nu este altul decât inginerul care după 38 de ani la catedra Grupului Şcolar Electromureş, în ciuda insistenţelor părinţilor de a fi păstrat în funcţie încă doi ani, a fost trecut în pensie, ridică niște semne de întrebare. La care mai adăugăm întrebarea: cum ajunge un elev repetent în iunie să promoveze clasa în septembrie?

P.S.:

O replică de la dir. adj, Selyem Zoltán:

„Eu sunt un om foarte corect și răspund pentru ceea ce fac. Despre această poveste habar n-am, nu știu de unde aveți informația”.

(apărut în PUNCTUL nr. 597)