În atmosfera sărbătorilor de iarnă, în ajun de Crăciun 2006, a sosit vestea că un elicopter SMURD cu echipaj medical şi piloţi la bord s-a prăbuşit în Pasul Tihuţa, judeţul Bistriţa Năsăud.

Specialiştii susţin că, mijlocul de transport cel mai sigur ar fi avionul şi cele mai puţine accidente se întâmplă cu aparatele de zbor, faţă de cele produse pe şosele. Tot cercetătorii recunosc şi faptul că, efectele unui accident aviatic, de obicei, sunt şi cele mai grave. Să vedem ce povesteşte un supravieţuitor al unui astfel de accident, privind în urmă cu aproape un deceniu.

Reiau articolul la 15 ani de la producerea evenimentului.

N-au mai ajuns la solicitare

Comandorul Romeo Lupu, copilotul, locotenent comandor  Sorin Mălincioiu, dr. Puiu Popescu şi asistentul medical Ovidiu Marius Balea se aflau la bordul elicopterului SMURD. „Ne duceam din Tîrgu Mureş la Vatra Dornei. Aveam de preluat un copil de vreo 15 ani care căzuse dintr-un brad din care voia să taie pentru pomul de Crăciun. Nu am mai ajuns la el”, îşi aminteşte asistentul Marius Balea. Am pornit în condiţii de iarnă, dar era timp frumos, la un moment dat, în jurul orei 13.30 am ajuns în faţa unui zid de ceaţă.  Am făcut cale întoarsă pentru că nu se mai putea înainta, dar ne-a învăluit ceaţa, ca într-o găleată, nimic nu se mai vedea. Am intrat pe munte, cu „burta înainte”, printre brazi, altfel ar fi explodat elicopterul”, rememorează asistentul.

Ţinut de centura de siguranţă

Nu au avut timp să le fie frică. Nici nu au realizat prea bine ce se întâmplă. „Elicele elicopterului s-au rupt şi cioturile continuând  să se învârtă au săpat o groapă adâncă de peste un metru. Coada elicopterului s-a desprins, ca o pasăre rănită corpul aparatului de zbor sta înfipt între doi brazi, culcat pe o parte… Abia după ce s-a oprit motorul au realizat ce s-a întâmplat. Marius atârna prins în centură, pe jumătate ieşit pe geamul lateral, întrebându-se ce caută acolo. Din fericire au scăpat cu toţii, cu răni uşoare. Piloţii au rămas prinşi, copilotul avea o fractură de humerus…”.

Szabi şi tăietorii de lemne

Aveau semnal la „celulare”, au vorbit cu toată lumea şi salvatorii salvatorilor s-au pus în mişcare. „Coloane de maşini de la Tîrgu Mureş, jandarmii de la Bistriţa, pompierii, dr. Arafat cu maşina lui, o maşină de medici… toată lumea s-a pus în mişcare, dar nu era uşor să ne găsească. Eram ca într-o „găleată cu ceaţă”. Undeva mai jos de noi se afla o cabană părăsită. Acolo au ajuns salvatorii din Mureş. În ciuda interdicţiei de a părăsi ambulanţa, regretatul Szabi ( nota red. asistent Szasz Robert Szabolcs, răpus de un infarct miocardic în martie 2016) a pornit în căutarea noastră! Nu mai avea răbdare să aştepte! A luat un flacon de doi litri cu ceai fierbinte înfăşurat în pătură şi a pornit să ne caute”,  un zâmbet îngăduitor trece pe faţa lui Marius. „A venit cu doi tăietori de lemne, ne-au găsit. Ei au ajuns primii la noi. Szabika, săracul tot sărea pe mine, nebunul, se bucura că ne-au găsit în viaţă… Peste tot am fost colegi. Şi la SMURD  şi la Samaritanus şi în Irak”, îşi aminteşte asistentul păstrând un moment de reculegere în amintirea camaradului.

Elicopterul de la Luna

După ce au realizat ce s-a întâmplat, au anunţat telefonic superiorii, au făcut un foc să se încălzească, era iarnă. În Pasul Tihuţa căzuse zăpada. Cei porniţi în căutarea lor le cereau puncte de reper. „Ce să le spun? Că sunt copaci, zăpadă şi habar nu avem unde suntem? Mi-au cerut să facem zgomot. Am luat casca şi am bătut cu ea în burta elicopterului… Nu simţeam frigul. Eram doar în salopetă. Defibrilatorul zburase din elicopter, tubul de oxigen l-au găsit la 50 de metri de noi… nu vedeam vârful copacilor de ceaţă. S-a ridicat un elicopter de la aeroportul de la Luna. „Auzi elicopterul?”- mă întrebau. „Aud”. „Unde ?”, „Deasupra …”, zâmbeşte parcă jenat că nu putea să fie şi mai cooperant. Dar asta era. Au avut noroc, au scăpat cu viaţă şi asta e important. Salvamontiştii l-au coborât pe Mălăncioiu, apoi pe Romică, apoi au venit după ei. Patru inşi au cărat o prelată ca să acopere resturile elicopterului… acolo sus unde au căzut ei, nu se putea circula decât pe jos…

Comunicatul oficial

Elicopterul, dat în folosinţă în urmă cu doi ani, a avut un accident sâmbătă, în jurul orei 13.30, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit doctorului SMURD Cristian Boeriu, elicopterul se îndrepta pentru o intervenţie la Vatra Dornei. Cei patru membri ai echipajului aflat în elicopterul implicat în incidentul aviatic au fost găsiţi în aceeaşi zi, în jurul orei 18.30, în Munţii Bârgăului, la aproximativ cinci kilometri de Drumul Naţional care duce spre Pasul Tihuţa. Ei au fost căutaţi de peste 50 de pompieri, poliţişti, echipaje SMURD şi jandarmi montani. Potrivit salvatorilor, operaţiunile de căutare au durat aproximativ patru ore şi s-au desfăşurat cu dificultăţi”, se anunţa evenimentul, dar pentru a afla cauzele producerii accidentului mai aveau de aşteptat.

Foto: MB