Etichete

, , , , , , ,


Bucureştenii îmi spuneau adesea că la ardeleni se cunoaşte civilizaţia occidentală. Îmi cădea bine afirmaţia, deşi uneori aceasta era precedată de naivitatea mea de a lăsa nesupravegheată plasa cu sticlele pentru lapte la coadă în faţa alimentarei. Bineînţeles că ele dispăreau cu plasă cu tot până reveneam de la piaţă! „Pe ce lume trăieşti matale? Cum să-ţi laşi plasa şi să pleci? Şi ce dacă ai zis că vii imediat, să-ţi ţină rândul? Auzi acolo!”, mă muştruluia câte o cucoană, ca alta să mă laude că „da, în Ardeal se poate, acolo-s mai civilizaţi oamenii”.

boboteaza-003

Mi-am amintit de civilizaţia ardelenilor, citind despre obişnuita îmbulzeală de Bobotează. Nici Ardealul nu mai e ce a fost! Dacă unii au reuşit să-şi tempereze  nerăbdarea de a intra în posesia apei sfinţite, majoritatea credincioşilor s-au călcat în picioare, s-au îmbrâncit creştineşte în mai toate localităţile, nu doar în sudul ţării! Şi iarăşi mi-am amintit că într-o iarnă, la sfinţirea casei, preotul  care  a venit cu botezul, după ce a stropit din belşug toată casa cu apa sfinţită, cântând pe nas „din Iordan botezându-te”, a rămas cu găletuşa goală. Îmi făceam griji, că ştiam că mai are de mers şi pe la vecini şi el nu mai avea decât legătura de busuioc şi o găletuşă goală.  Trecând pe lângă chiuveta din bucătărie, spre mirarea mea,  a luat apă de la robinet şi şi-a continuat drumul! Pe la noi încă de pe atunci se pare că din robinet curgea agheasmă! Că la Timişoara doar de zece ani există tradiţia ca preotul să sfinţească Uzina de apă, potrivit unei ştiri transmise de Mediafax.

Dacă şi la ţară se sfinţesc fântânile, de ce nu s-ar putea sfinţi apa de la robinet? Şi dacă e sfinţită Uzina de apă, înseamnă că bem, gătim, facem duş şi spălăm veceul cu apa sfinţită?

Ştim că  apa sfinţită se poate păstra peste an fără să se altereze. În bazinele de la  Uzina de apă căt timp are efect sfinţirea? Pănă se termină toată cantitatea intrată pe 6 ianuarie sau doar 24 de ore? Despic firul în patru, ştiu, dar mi se pare că şi îmbulzeala de la biserici, dar şi extinderea sfinţirii asupra uzinei de apă scade puterea miracolului. Îi conferă un iz comercial. Agheasma din bucătărie.  Doar constat. Nu prea mă mai miră nimic!