Etichete

, , , , , , , ,


rasputinDincolo de o melodie a anilor ’90, dacă nu mă-nşel, o muzică ritmată despre „Ras-ras-Rasputin”, prea multe nu ştiam despre el, aşa că am „goagălit” după cel care a prezis cel de al 184-lea sfârşit al lumii. Următorul, de altfel, va fi în 13 aprilie 2014. Şi vor mai! Staţi liniştit!

Grigori Eftimovici Rasputin, supranumit şi Călugărul nebun, deşi niciodată nu a fost călugărit, a trăit între anii 1869-1916. Data naşterii fiind incertă, se cunoaşte în schimb data morţii, pe stil vechi 16 decembrie şi  pe stil nou 29 decembrie 1916. Născut într-un sătuc siberian, Rasputin a fost un mistic rus, considerat stareţ datorită puterii sale tămăduitoare.  Era „un personaj extrem de controversat, ducând o viață scandaloasă alături de femeile-discipol din înalta societate petersburgheză. Mai mult, a fost văzut de multe ori apelând la serviciile prostituatelor sau bând până la pierderea cunoștinței, sau participând la chefuri de zile și nopți neîntrerupte. Era un tip libidinos, bădăran, murdar, de multe ori purtându-se în mod scandalos în public.„(wikipedia). Se mai spunea despre el că deşi era căsătorit întreţinea relații intime cu virgine ale căror păr le păstra în cutii. Autoritățile au dezgropat câteva cutii cu păr, îngropate în grădina casei ce a fost demolată în 1977.

  Carismaticul ţăran a ajuns erou popular pentru ruşi, pentru occidentali a devenit întruchiparea iraţionalului şi imoralităţii, iar pentru comunişti Rasputin reprezenta tot ce era mai rău în regimul pe care l-au doborât prin revoluţie. În zilele noastre Rasputin este considerat ţapul ispăşitor care a avut un rol minor, dar spectaculos  în prăbuşirea dinastiei Romanov.

Între  biserica ortodoxă rusă şi Rasputin au existat relații tensionate. Sfântul Sinod l-a atacat frecvent pe Rasputin, de aceea au fost lansate o mulțime de neadevăruri despre viața sa. Fiind un oficial al curții imperiale, apartamentele sale erau supravegheate neîncetat, astfel că există și dovezi credibile despre modul său de viață. Cea mai interesantă dintre acestea se referă la asasinarea sa. Se spune că ar fi fost otrăvit cu cianură, împuşcat de două ori (în alt loc se vorbeşte de un al treilea glonţ fatal, în frunte) , bătut şi înecat, până să-şi dea duhul!

Fără pretenţia de a fi epuizat subiectul, altă premoniţie decât preşimţirea că va părăsi această lume înainte de 1 ianuarie, exprimată într-o scrisoare adresată ţarului, nu am găsit.

„Scriu și las în urma mea această scrisoare la Sankt Peterburg. Simt că voi părăsi această viață înainte de 1 ianuarie. Vreau să fac cunoscut poporului rus, Papei, Rusiei, mamei și copiilor mei, pământului rusesc, ce trebuie să înțeleagă. Dacă voi fi ucis de asasini de rând, și în mod special de frații mei, țaranii ruși, tu, țarul Rusiei, nu trebuie să te temi de nimic pentru copiii tăi, ei vor domni sute de ani în Rusia. Dar dacă voi fi omorât de boieri, nobili și dacă ei îmi vor vărsa sângele, mâinile lor vor rămâne mânjite cu sângele meu, pentru 25 de ani și ei nu-și vor spăla mâinile de sângele meu. Ei vor părăsi Rusia. Frații își vor ucide frații, se vor ucide și se vor uri și pentru 25 de ani nu vor fi nobili în țară. Țar al pământului Rusiei, dacă vei auzi sunetul clopotului care îți va spune că Grigori a fost ucis, trebuie să știi asta: dacă rudele tale mi-au provocat moartea, atunci nimeni din familia ta, adică nici unul dintre copiii tăi sau dintre rudele tale nu vor mai rămâne în viața pentru mai mult de doi ani. Vor fi uciși de poporul rus. Eu mă duc și simt nevoia să spun țarului Rusiei cum trebuie să trăiască dacă eu am dispărut. Trebuie să gândești și să acționezi cu prudență. Gândește-te la siguranța ta și spune rudelor tale că am plătit pentru ele cu sângele meu. Voi fi ucis. Nu mai sunt printre cei vii. Roagă-te, roaga-te, fii puternic, gândește-te la familia ta binecuvântată. -Grigori”

Acestea fiind spuse:

nu ne rămâne decât să aşteptăm să treacă Apocalipsa, că pe 24 e ziua cuiva pe care ţin s-o felicit şi poate să gust din nou din tortul de pepene galben, o minunăţie de dulce cu frişcă şi fructe cum numai ea ştie să facă.