Etichete
aiureala., apometre, aquaserv, asociatia de proprietari, contoare de apa, svaiter
Impresionantă desfăşurare de argumente pe siteul Asociaţiei de Proprietari nr. 136 din Tîrgu Mureş. Dacă nu am fi în perioada alegerilor prezidenţiale aş putea chiar să felicit străduinţa economistului M.I.de a ne ajuta în problema consumului de apă!
Din capul locului trebuie să menţionez că nu consider oportună şedinţa propusă pentru sfârşitul lunii, şedinţă la care să participe câte un delegat din cele 30 de blocuri aflate în administrarea asociaţiei. Intenţia e bună, dar ineficace! Să facem o recapitulare a spinoasei probleme.
Ce îl doare pe consumatorul onest de apă, cu taxele la zi? Simplu: Suprataxarea.
Avem un furnizor, Aquaserv, care a montat un contor central şi ne facturează cantitatea de apă intrată la cele 15 apartamente în bloc. Avem 15 apartamente cu câte 2 contoare de apă, mult lăudate la vremea respectivă, când le-am cumpărat cu bani „grei” de la o altă firmă, în speţă Recea, care ne asigură verificarea periodică, întâmplător sau nu, contra cost, şi citirea lunară a contoarelor, deasemenea.
Minunea se repetă lună de lună: Aquaserv citeşte şi facturează mai mulţi metri cub de apă decât înregistrează contoarele din cele 15 apartamente la un loc!
Propunerea Asociaţiei ca pe banii noştri, să schimbăm instalaţiile, să montăm contoarele de apă în pivniţă, ca să fie eliminată orice dubiu de măsluire şi să fie asigurată citirea lor lunară. Dincolo de faptul că mi se pare de a dreptul jignitor să nu beneficiez de prezumpţia de nevinovăţie, să fiu pusă la cheltuieli inutile, care nu-mi garantează decât că „diferenţele vor scădea, poate chiar vor dispărea cu totul”!
În loc de atâta deranj, nu ar fi mai simplu să fie obligată firma Recea să monteze contoare mai precise, pe care să le verifice periodic? Reprezentanta firmei să vină în ziua anunţată, la ora programată şi să citească acele contoare, ca să nu mai avem surpriza unor contoare necitite de 14 luni! Dacă Aquaserv are contor de încredere, dacă Recea are contoare de încredere, dacă proprietarii permit citirea contoarelor, e imposibil să nu ajungem la numitor comun! La gaz de ce se poate? La curent de ce? Numai la apă e imposibil?
Cât despre montarea contoarelor în pivniţă, imaginaţi-vă ce costuri, ce deranj, câtă muncă şi ce aiureală! Fiecare apartament are 2 contoare, la distanţă respectabilă între ele. Unde să bagi 30 de ţevi? De ce să plătesc eu ţevi de 3 etaje ca în cele din urmă diferenţele să nu dispară? Cum v-aţi gândit, pe unde să treacă ţevile? Facem şvaiţer din apartamente?
Nu vă mai obosiţi cu pregătirea dosarelor! E nonsense!
Am şi eu o propunere! Să nu plătim decât ce arată contoarele noastre din apartamente. Dacă nu se poate, le returnăm la Recea, să ne despăgubească cu 50% din preţul lor de cumpărare, iar factura de la Aquaserv să fie împărţită între locatari! La 15 apartamente. Sau după numărul de persoane. Dar asta numai după ce şi Aquaserv e verificată! Cine garantează că nu „trişează la cântar”?
Părerea mea!
De ce sunt diferențe între contoarele de apartament și cele de bloc?
de admin · March 22, 2010 |
DE CE SUNT DIFERENTE INTRE CONTOARELE DE APARTAMENT SI CELE DE BLOC?
În prezent, 98% din apartamentele din Târgu-Mureș sunt contorizate, motivul pentru care familiile și-au montat contoare în locuințe fiind controlul consumului de apă, în funcție de necesar sau de situația materială. Există cazuri în care, pe listele de plată a întreținerii, apar diferențe între consumul înregistrat de contorul principal, al Aquaserv, și consumul înregistrat de contoarele secundare, din apartamente. De unde provin acestea și cum pot fi micșorate?
Diferențele dintre contoarele principale și secundare
Contoarele principale sunt montate pe rețeaua de apă rece, la intrarea în bloc sau scară. Ele sunt montate, întreținute și citite de către Aquaserv, citirea făcându-se împreună cu Asociația de Proprietari. Aceste sunt singurele pe baza cărora se facturează consumul de apă, fiind contoare de mare precizie care înregistrează toată cantitatea de apă rece care intră în bloc sau scară, fiind verificate metrologic din trei în trei ani, pe cheltuiala companiei Aquaserv.
Contoarele secundare sunt montate în apartamente, pe rețeaua de apă rece. Ele sunt proprietatea locatarului din apartament, care trebuie să le întrețină în stare permanentă de funcționare, inclusiv verificarea metrologică din trei în trei ani, pe cheltuiala proprie. Precizia acestor contoare este mai scăzută decât cea a contorului principal, rolul lor fiind de a împărți consumul de apă rece pentru fiecare apartament și nu de a se emite o factură pe baza lor. Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 69 din 2002, contoarele secundare pot fi luate în considerare de către Asociația de Proprietari pentru împărțirea consumurilor din interiorul blocului, numai dacă sunt instalate de o firmă autorizată, sunt montate corect, cu sigiliile intacte, au un act de recepție tehnică, sunt verificate metrologic din trei în trei ani.
De unde pot proveni diferențele?
Diferențele pot proveni din citirea la date diferite a contorului principal și a celor secundare, citirea la date diferite a contoarelor secundare, ca urmare a existenței mai multor firme de citire, citirea greșită a contoarelor secundare sau principale, consumuri necontorizate în pivnițe sau uscătorii, posibilitatea existenței unor contoare secundare defecte, blocate sau montate incorect.
Cine răspunde de constatarea și identificarea diferențelor ?
Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 69 din 2002, de constatarea și identificarea acestor diferențe răspunde Asociația de Proprietari.
Cum pot fi identificate cauzele diferențelor ?
Pentru identificarea cauzelor diferențelor este necesară intervenția Asociației de Proprietari și sprijinul tuturor locatarilor imobilului. Asociația de proprietari va face verificări în toate apartamentele și spațiile cu instalații comune, pivnițe sau uscătorii, urmărind dacă este respectată Hotărârea Consiliului Local privind contorizarea secundară, poziția de montaj a contoarelor secundare este corectă, contoarele secundare înregistrează scurgerile lente de apă de la toalete, robineți, contoarele secundare au fost corect citite de firma autorizată în acest sens. Dacă se constată nereguli, Asociația de Proprietari va solicita remedierea acestora, într-o anume perioadă de timp. În cazul în care neregulile nu sunt remediate în timpul stabilit, Asociația de Proprietari va înștiința în scris Primăria Târgu-Mureș. În paralel, compania Aquaserv va verifica corectitudinea citirii contorului principal. Dacă și în continuare se semnalează diferențe semnificative, Asociația de Proprietari va solicita companiei Aquaserv reverificarea metrologică a contorului principal. Reverificarea se face de către Serviciul Județean de Metrologie Legală Mureș. În cazul în care contorul principal e defect și este respins la verificare, se va trece la regularizarea consumurilor de către Aquaserv, iar în cazul în care contorul înregistrează corect și este admis la verificare, Asociația de Proprietari va solicita locatarilor reverificarea metrologică a contoarelor secundare.
Cum pot fi reduse diferențele ?
Acestea pot fi reduse prin respectarea de către toți cei implicați, Asociații de Proprietari, firme montatoare și de citire a contoarelor secundare, locatari, a prevederilor obligațiilor ce le revin conform Hotărârii Consiliului Local privind contorizarea secundară, dar și prin respectarea de către firmele care citesc contoarele secundare a graficului întocmit de Aquaserv pentru citirea la aceeași dată a tuturor contoarelor secundare și a celui principal, verificarea ocazională de către Asociația de Proprietari a contoarelor din apartamente, în scopul descoperirii contoarelor defecte sau blocate, implicarea locatarilor în repararea defecțiunilor din instalațiile interioare proprii, renunțarea de către unii locatari la metodele de „ocolire” a contorului, deoarece consumul neînregistrat este plătit de vecini.
Propunere: De ce nu faceti (fiecare consumator/apartament) un contract individual cu firma furnizoare de apa (cu citirea la Beneficiar – nu unde este acum centralizat)? Ati obliga furniza furnizoare sa va citeasca exact cat ati consumat individual (asa cum este de ex. masurarea consumului de gaz la cei care au centrale de apartament). Binenteles ca aceasta va duce la un consum de apa pentru unii (care fura din instalatia voastra de apa) dar sunt avantaje sau dezavantaje pentru unii (indiferent ca vorbim de Furnizor sau de Consumator). Obs. Desi apar deosebiri intre totalul masurat de contoarele de apartament si cel citit la contoarul de bransament, acestea se intampla din cauza unei intretinere proasta a instalatiei de apa a Asociatiei de Proprietari – lucru ce duce la la diferenta respective, sau la verificare (care la date aleatorii nu fixe) veti afla ca aveti membrii din Asociatiei care va fura apa pe care o platiti cu totii ca o Cheltuiala comuna.
Nu ai înţeles eugenb! Tocmai asta e! Fiecare locatar are contor de apă cumpărat de la o firmă ce asigură şi citirea lunară pe bază de abonament. Un contor la baie, unul la bucătărie. Fiecare apartament are două contoare pentru apa rece. Am avut şi pentru apa caldă, dar de când s- a terminat cu sistemul centralizat de furnizare a apei calde (s-au închis centralele termice de cartier, fiecare familie rezolvând încălzirea şi apa caldă prin centrale de apartament sau cu infrapanel pentru încălzire şi boiler electric pentru apa caldă-în cazul nostru), am rămas cu câte două contoare per apartament. Orice ai face, diferenţele persistă! E drept că am depistat o locatară cu contorul necitit de 14 luni, (a plătit la estimare), o să vedem luna asta dacă se va schimba ceva după citirea contoarelor. Vorba vine citire, de data asta a făcut autocitire, e un mare pas înainte faţă de cele 14 luni!). O vină are şi cititoarea care se mulţumeşte să estimeze consumul, fără să insiste sau să ne anunţe măcar unde nu a putut citi contorul. Întrebată fiind dacă i-a găsit pe toţi, a răspuns „cât de cât”. Ce să mai zici?
raspunsul corect e urmatorul pe care asociatia nu vrea sa vi-l spuna , contoarele din apartamente nu sau verificat metrologic legal, de cel putin 5 ani de zile pentru ca Recea Impex nu are autorizat laboratorul ,asa zisa verificare nu e recunoscuta de B.R,M,L, TG-MURES ,DECI Recea va luat bani pe o spalare de contoare, daca nu credeti mergeti cu asa zisul buletin de verificare la metrologie in str. livezeni si veti vedea raspunsul, contoarele din apartamentul dumneavoastra nu mai indica corect de cel putin 5 ani ,iar regia de apa a schimbat contoarele la termen si acum pana in luna octombrie le schimba cu contoare noi de performata mai ridicata decat cele care sunt acum la scara si cu citire la distanta , singura solutie e schimbarea contoarelor din apartament cu alte contoare noi, de exemplu eu va pot face o oferta de schimbare cu contoare inteligente cu citire la distanta pret pe contor este de 125 lei .Avantaj citirea se face in aceeasi zi cu regia si nu mai trebuiesc trase conducte in pivnita fara rost si fel de fel de proiecte pentru ca nu e corect ca regia sa detina monopolul si pe contoarele din interior,deci instaland aceste contoare au valabilitatea metrologica 7 ani si o garantie de trei ani tehnic,deci problema diferentelor de apa numai asa se poate rezolva.
Citeam cu mare mirare un articol postat in data de 29.07.15 ,de catre(cred) un purtator de cuvant al unei asociatii din Tg.Mures, facand reclama unei societati ce a functionat in mai multe orase din Romania, si care in loc sa faca bine a facut rau. Este vorba de SC RECEA IMPEX SRL , societate ce am crezut-o disparuta de cel putin 10 ani. Imi vine atat de greu sa cred ca proprietarii de apartamente din orasul dumneavoastra inca mai cred in tepe. Am citit si cele scrise mai sus de catre d.Radu M, si daca este adevarat inseamna ca se intampla lucruri grave. Pacat !!! Deci daca ati platit pentru o spalare de contoare, lucru pe care fiecare proprietar putea sa o faca in mod gratuit, si inca mai continuati sa credeti minciunile unei societati… Sincer este peste puterea mea de intelegere!