3371517300_0855e20b86Am citit recent un articol despre subiectul arzător la ordinea zilei, altul decât candidaţii la preşedinţia României. Semnatarul articolului, Tamasi Attila a încercat să facă o lecţie demonstrativă despre autonomia Ţinutului Secuiesc. Povestea alegorică despre Idealia, cu a ei regiune Rebellia, despre Singularia şi Gulliveria, chiar dacă ni se atrage atenţia de la bun început ca nu cumva să ne imaginăm că ar fi vorba despre România şi Ardeal, e destul de limpede că tocmai asta ar trebui să înţelegem. Citind primele fraze, ca orice local-patriot, mi-am simţit briceagul deschizându-mi-se în buzunar. Asta, ca să folosesc o expresie obişnuită zonei despre care vorbim. La a doua lecturare, m-am mai răcorit, aşa cum era şi firesc, şi am încercat să înţeleg ce l-a îndemnat pe confratele nostru să decurgă la alegoria sus-amintită.

Dacă stăm să analizăm un pic, adevărul suprem nu-l deţine niciunul dintre noi. E destul să citim presa din zilele noastre ca să ne dăm seama că nici cronicarii nu ar fi fost mai neprihăniţi când preaslăveau sau îl denigrau pe unul şi altul dintre eroii epocii în care trăiau. Să încerci să demonstrezi, în ziua de azi, al cui strămoş a fost primul pe aceste meleaguri, mi se pare pierdere de vreme! Nu are absolut nicio importanţă şi nu conferă niciun merit urmaşilor întâietatea unuia sau a altuia. Ar fi mult mai constructivă folosirea energiei pentru edificarea unui prezent durabil, decât irosită pe lupte absurde!

Revenind la articolul cu Idealia…Mi se pare că oamenii din acel Ţinut Secuiesc sunt manipulaţi în cel mai josnic mod posibil! Secuii, aşa cum îi ştiu, sunt nişte oameni cu mintea ageră, hotărâţi, cinstiţi, care ţin la onoarea şi demnitatea lor mai presus de orice. Locuitori ai acelor zone frumoase: Munţii Harghitei, pădurile din Covasna, Lacul Roşu, Lacul Sf. Ana, Platoul Bucin, ca să ne referim doar la secuimea acelor secui adevăraţi care au acel accent ciudat cu intonaţia ce îi trădează originea chiar şi celui mai bun vorbitor de altă limbă decât cea maghiară, cred că în ciuda agerimii lor, au fost şi sunt manipulaţi. Dacă aşa au cerut interesele, au fost ţinuţi departe de lumea dezlănţuită, în ţara cartofului şi a cânepei. Înainte de Revoluţie dădea bine sintagma „români, maghiari şi alte naţionalităţi”, aşa că nu s-a sinchisit nimeni să le explice că limba română nu se învaţă ungureşte! Au fost lăsaţi să se descurce care cum a putut. Cei care „au descălecat la Tîrgu Mureş” au învăţat limba română, s-au angajat, făcându-şi un rost oriunde în ţară. Mulţi dintre ei au plecat în „patria-mamă” imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Cei care au rămas la „coada vacii” sunt manipulaţi de un sfert de veac încoace cu aceleaşi sfori trase în zahăr! Politicienii le promit mana cerească, îi hrănesc cu vise deşarte în loc să le asigure acolo la ei acasă un trai decent! Fiecare politician a promis până a fost ales, după care a dat vina pe proasta guvernare, chiar dacă şi ei făceau parte din acel guvern, se scuzau că trebuie să facă politica paşilor mărunţi…Şi povestea se repeta din patru în patru ani! E asul din mânecă povestea cu autonomia!Lozincă electorală! Ei ştiu că e o aberaţie să vrei aşa ceva, dar dacă îi ajută la voturi, de ce să nu vă amăgească?

Politicianul corupt nu are culoare, nu are naţionalitate, nu are mamă, nu are tată. Puţin îi pasă de plebea pe care o manipulează aşa cum îi cer interesele!

Dacă aţi observat, îndobitocirea mulţimii face parte din masterplan.Unde s-a mai pomenit ca după 2 examene picate „loaza” să fie admisă la facultate, fără diplomă de bacalaureat? Fără acea hârtie ce dovedea cândva că posesorul ei a ajuns la maturitate! Prostimea e uşor manevrabilă! Cu cât e mai proastă mulţimea, cu atât e mai bine!

Trist e abia atunci când noua generaţie, copiii celor mulţi şi needucaţi preiau fără discernământ nişte lozinci naţionaliste şi se ridică unul împotriva altuia, uitând că au aceleaşi probleme, se luptă cu aceleaşi greutăţi şi că nu sunt decât carne de tun pentru cei puţini şi vremelnic atotputernici pe pământ!

Ca să scurtez, Tamasi Attila! Idealia nu există! Uniunea Europeană în schimb există şi ne ghidează, vrem sau nu să admitem asta. Chiar dacă printr-o minune, ni s-ar oferi autonomie teritorială, locală şi de toate felurile, şi ne-am trezi că în România de azi am avea 41 de state, plus Bucureştiul, stat independent, cu 7-8 limbi oficiale, iar fiecare din cele 41 de state ar avea atâtea ţinuturi câte ar vrea! Statul independent Tîrgu Mureş de pildă ar avea 102 de ţinuturi independente… Crezi că ar fi mai bine? Am avea mai multe şcoli, spitale, cadre mai bine pregătite? Locuri de muncă? Salarii, pensii decente? Medicamente? te-ar ajuta cu ceva să-ţi strigi nemulţumirea numai în ungureşte? Să-ţi iei paşaport dacă vrei să-ţi iei o vioară de la Reghin? Şi pentru glumă e una proastă!

Cred că a venit vremea să ne deşteptăm, Tamasi Attila! O fi istoria o spirală, dar nu ne obligă nimeni să o parcurgem în jos!Trebuie să urcăm! Să mergem înainte! Aici, pe pământul ăsta şi în astă viaţă trebuie să facem loc pentru fiecare şi să trăim ca fraţi! Altă viaţă nu există! E unica noastră şansă. O viaţă avem, ar fi păcat să ne batem joc de ea!

Părerea mea!