Etichete

, , , , , ,


World_Hello_DayZiua Mondială a Salutului, iniţiată de fratii Brian si Michael McCormack din Omaha-Nebraska din Statele Unite ale Americii, a fost o formă de protest nonviolent faţă de războiul de şase zile între Israel şi Egipt în toamna lui 1973.Realizând importanţa acestei zile peste 30 de laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace au susţinut şi recomandat utilizarea acestei zile în menţinerea păcii. World Hallo Day e sărbătorită azi în peste 180 de ţări din lume.

Salutul de la chinezi până la români

Pe vremea primelor dinastii chineze salutul era o formă de supunere. Oamenii de rând îşi acoperau ochii pentru a nu fi orbiţi de lumina strălucitorului împărat. La romani, strângerea antebraţelor rostind “Ave Caesar” simboliza pacea şi prietenia. Cavalerii francezi salutau domniţele cu adânci reverenţe şi sărutând mâinile înmănuşate. Regele Soare saluta cu aceeaşi curtoazie doamnele, de la bucătărese până la ducese. La turci supuşii sărutau papucii sultanului. Indienii fumau pipa păcii în semn de salut. Japonezii salutau prin înclinarea gâtului şi trunchiului, alte popoare orientale îşi împreunau mâinile pe piept aplecându-se uşor. La noi există formule de salut în funcţie de momentul zilei şi persoanei căreia ne adresăm, salutul fiind o formă de respect.

Codul bunelor maniere despre salut

Salutul este prima manifestare de curtoazie faţă de o altă persoană. Prima regulă în orice cod al bunelor maniere este să răspundem la salut, refuzul fiind extrem de jignitor la adresa celui care ni l-a adresat.
La intrarea într-o încăpere noul venit salută mulţimea indiferent de situaţia sa faţă de ceilalţi. Dacă v-aţi mai salutat în afara instituţiei, dar vă întâlniţi din nou la birou, salutul se repetă. Dacă vă mai întâlniţi apoi în instituţie de mai multe ori, nu mai repetaţi salutul.
În viaţa particulară între persoanele de acelaşi sex vârsta domină funcţia. La locul de muncă funcţia domină vârsta. Dacă nu există nicio diferenţă între persoanele de faţă, cel care se află în mişcare îl salută pe cel care stă jos.
Bărbaţii salută primii femeile, indiferent de vârstă şi funcţie, atât în viaţa privată cât şi la locul de muncă.
Regula generală spune că persoanele mai tinere salută pe cele mai în vârstă, subalternii pe superiorii în grad.

Formule de salut

În timpul salutului folosim în funcţie de momentul zilei „Bună dimineaţa!”, „Bună ziua!”, „Bună seara!” sau „Noapte bună!”.
La întâlnirile oficiale adaugăm şi denumirea rangului: domnule director, preşedinte, ministru etc. Între prieteni folosim expresiile „Salut!”, „Servus!”, „Ciao!”, „Hallo!” sau”Pa” şi „Tai!”
În funcţie de alte împrejurări folosim formele de salut: „Am onoarea!”, „Bine v-am găsit!”, „La revedere!”, „Noroc bun!! (mineri), „Vânt la pupă!” (marinari), „Să trăiţi!”(militari), „Fir întins!” (pescari), „Asfalt uscat!” (motociclişti), „Cer senin!” (aviatori) şi altele.

Saluturi devenite brand
Aţi observat că unele prezentatori de emisiuni Tv au adaugat şi un salut care cu timpul au devenit brandul lor. Astfel “Ţineţi aproape !“ e marca Marius Tucă, “Să fiţi iubiţi!” e Radu Moraru, “Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul” spunea Mircea Badea, iar Cristi Minculescu nu începea niciun concert fără a striga “Bună seara prieteni!”

Stângerea de mână

Dacă la salutul verbal bărbatul salută primul femeia, la strângerea de mână femeia trebuie să întindă mâna prima, persoana mai în vârstă celei mai tinere şi gradul superior spre subaltern. Dacă acest gest nu are loc, daţi din cap în semn de salut. O strângere de mână durează 3-4 secunde. Felul în care daţi mâna dezvăluie multe despre dumneavoastră. O mână rece, umedă şi moale trădează slăbiciune, atingerea degetelor mâinii celuilalt sugerează lipsa de încredere de sine, dar nici o strângere brutală de zdrobiţi mâna persoanei nu este indicată.
Bărbaţii se ridică în picioare când îşi dau mâna, femeile în schimb se ridică doar când este vorba de o persoană pe care doresc să o respecte în mod special.
Când se dă mâna cu cineva? Când sunteţi prezentaţi cuiva sau la plecare. Când intră cineva din afară în birou sau daţi peste cineva cunoscut în afara biroului. Într-o sală cu zeci de oameni, desigur, nu daţi mâna decât cu cel care vă primeşte la intrare!

Sărutul mâinii
O formă de curtoazie ce se practică şi în zilele noastre este sărutul mânii. Mai ales când este vorba de femei mai în vârstă, soţiile de înalţi demnitari sau femei căsătorite, ca formă de respect bărbaţii sărută mâna întinsă de doamne. Sărutul mâinii se face prin aplecare corpului şi nu ridicând mâna femeii până la gură. Nu se sărută mănuşa! Dacă sunt mai multe femei, nu se sărută doar uneia mâna!