Etichete

, , ,


2010_cent_reverseCu boala nu-i de glumit, nu ştie nimeni ca păţitul!Poate de aceea, rar se întâmplă ca o postare, în care ni se cere ajutorul, să rămână fără ecou!
Având ceva experienţă pe platforma de socializare, dar şi o memorie de elefant, nu pot să n-o iau ca pe o jignire personală postarea care îmi desconsideră capacităţile mele intelectuale. De pildă postarea ce a apărut azi pe Facebook, despre o studentă ce suferă „de o formă rară de leucemie„.În urmă cu cinci ani primisem prima dată un email, având exact acelaşi text, care-ţi trezeşte empatie, milă şi pierderea subită a oricărei gândiri logice. „Vai, săraca fată, Doamne fereşte de aşa ceva” şi executăm automat ce ni se cere în mesaj.”NU VĂ CERE nimeni BANI ! Nu îl ștergeți vă rog, citiți mai întâi !” Şi îl citim şi cei mai mulţi dintre noi îl dăm mai departe!
În 2009 deja mi-am exprimat neîncrederea faţă de veridicitatea poveştii, mai ales că pe atunci circulau şi pe mijloacele de transport persoane cu scrisori medicale în mână, cerşind bani pentru copiii lor suferind de leucemie, „forma rară”.
Văzând postarea de azi pe Facebook, imediat mi-am amintit de numele studentei de 21 de ani, studentă în anul V la UMF Târgu-Mureş, încă de pe atunci, în 2009. O persoană cu nume identic ar fi la UMF, Cluj-Napoca, dar în cu totul altă situaţie! Şi apoi cine ar putea ajunge la 21 de ani în anul CINCI, chiar şi nepoată de Einstein fiind, mai ales la UMF Târgu-Mureş, vestită de seriozitatea şi exigenţa profesorilor care storc şi untul din studenţi?
Trecem şi peste această ciudăţenie, dar trebuie să ne oprim la suma necesară pentru operaţia de transplant de măduvă:”Operația costă 55.000 $ și familia mea a strâns deja 32.000 $.” Înseamnă că nu s-a mai adunat niciun cent în plus de atunci, suma fiind aceeaşi în 2009.
Şi dacă v-a lipsit cireaşa de pe tort, iat-o!
„În cazul meu, fundația care mă va ajuta să strâng banii necesari, a încheiat o înțelegere cu Yahoo și AOL și voi primi 1 cent pentru fiecare mesaj dat mai departe.”, chiar şi aşa treaba e anevoioasă, deşi a crescut suma faţă de 2009, când spunea:
„voi primi 0,01 cent pentru fiecare mesaj dat mai departe”. Vă daţi seama ce muncă de Sissif? O sută de mesaje pentru un dolar?
În încheierea mesajului, ca şi atunci, şi acum se spune:
„Va rog frumos, din tot sufletul dati mai departe; poate voi avea si eu sansa de a fi ca voi ! … un copy -paste nu ia decat 30 de secunde, da-l mai departe daca ai suflet bun”.
Se pare că pe platforma de socializare, mesajul a găsit 2 532 persoane cu suflet bun!Mii de oameni care au citit şi s-au înduioşat, ori au citit şi nu au înţeles decât „copy-paste, forward” şi nu şi-au mai pus în funcţiune neuronul stingher, ca să nu-l obosească!
Nu mă înţelegeţi greşit! E îngrozitor să fii bolnav, să ai nevoie de ajutorul cuiva pentru cele mai elementare lucruri, nemaivorbind de bani pentru o operaţie riscantă şi costisitoare!Nu pun la îndoială că lumea e plină de oameni care caută cu disperare o minune salvatoare, însă nu recurg la aşa ceva! Dar, mai ştiu că nici lumea virtuală nu duce lipsă de răufăcători! Citeşte şi dă-l mai departe, de pildă, e o metodă de a strânge adrese de email în baza de date, iar acestea se vând cu mulţi dolari pe piaţă!