Etichete

, , , , , , , , ,


reteta_electronica_1_60031100Recunosc cu mândrie proletară, că în primul an de liceu, în prima săptămână de şcoală, am fost prima dintre cele 23 de eleve din clasă care a reuşit performanţa de a incasa două note de patru în aceeaşi zi, la aceeaşi oră de matematică!Cunoscută fiind meteahna profesoarei, o fată bătrână extrem de pedantă, cu nişte ochelari cu lentile ca fundul de borcan, toată clasa ştia că în acel an eu voi fi calul ei de bătaie şi nici eu nu m-am mirat când am rămas singura care nu trebuia să-şi calculeze media generală, fiind bisată la un examen de corigenţă!
În acel an am avut prima şi ultima mea vacanţă de vară petrecută la polul frigului din România, o vacanţă în care am făcut orice în afară de matematică! Bineînţeles că în toamnă am dat examenul cu o altă profesoară şi l-am luat fără probleme. Am ţinut să menţionez acest episod eroic din viaţa mea, tocmai pentru a da de înţeles că „le am pe astea cu matematica”!
Ştiindu-mă un mic Einstein în aritmetică, am rămas ca la dentist, vorba poetului, vâzând chitanţa de la farmacie!După cunoştinţele mele pacientul are dreptul la medicamente compensate, dacă a cotizat la „Sănătate”, şi eu am cotizat.Noua reţetă electronică are un mesaj în josul paginii în care atrage atenţia bolnavului că fiind cetăţean european are nişte drepturi şi să-şi ceară drepturile! Ok! Vreau şi eu drepturile mele! De pildă, vreau să ştiu de ce se calculează compensarea după preţul de referinţă al medicamentului şi nu după preţul de pe raft? Acesta din urmă fiind cu mult mai mare desigur, decât cel de referinţă. Apoi, de ce se compensează tocmai medicamentul cel mai ieftin dintre cele trei medicamente? Şi încă ceva: când există vreo zece medicamente în care substanţa activă e aceeaşi, dar preţul e mult mai avantajos, pacientului de ce i se prescrie taman cel mai scump de pe listă? Şi acela desigur nu se compensează decât 50%. „Doctor” în regula de trei simplă, în calculul procentajului, mi-am zis că e floare la ureche să verific cum stă treaba cu preţul medicamentelor!
Trebuie să vă mai spun că iar ajung la corigenţă? Oricum ai calcula,cu 90% şi cu 50% compensare, scorul nu puşcă cu cel de pe chitanţă!
Şi atunci mi-a venit ideea să-l întreb pe Google. Şi aşa am aflat că nu sunt singura care-şi bate capul sâmbăta cu aşa ceva! Că sunt cetăţeni „neasiguraţi” care dau preţul de pe raft,integral, dacă au de unde, apoi salariaţii şi pensionarii cu pensii normale (peste 700 de lei) plătesc cu câteva zeci de lei mai puţin pentru aceleaşi medicamente şi oropsiţii sorţii, cei sub 700 de lei pensia ar avea dreptul la o compensare de 90%, dar fiind vorba de preţul de referinţă, plătesc de îi uscă! Graţie lui nenea Google am dat de un site deştept, dacă daţi căutare după primele trei litere din medicament, imediat aveţi răspuns la cele mai arzătoare întrebări: lista de medicamente,preţul de pe raft, preţul după compensare…Tabelul are calculator automat, aşa că preţul de referinţă rămâne un mister, dar ştiu măcar că sunt pe piaţă şi alte medicamente la fel de bune, poate chiar autohtone, dar cu mult mai ieftine. Cel puţin aşa se laudă siteul http://www.medicamentecompensate.ro
Dacă sănătate nu e, nimic nu e?Greşit. E luxul de a fi bolnav!