DSCN9281Am citit un articol semnat de o colegă de la un cotidian local de limbă maghiară, articol pe care autoarea îl închidea cu întrebarea retorică: oraşul nostru este al florilor, ca odinioară, al urii, ca în ’90 sau al luptei pentru drepturile garantate de lege ale minoritarilor, ca în prezent, sau al toate celor trei în acelaşi timp!

Încep prin a-i răspunde, că oraşul este al tîrgumureşenilor, în primul rând, indiferent de orice alt criteriu decât faptul că s-au născut şi trăiesc în acest oraş. După ce se recunoaşte un tîrgumureşean autentic, cu buletin de oraş? Prin simplul fapt că e atât de bine educat încât cunoaşte câteva expresii elementare de politeţe în limba conlocuitorilor. Este educat, civilizat şi nu ţine să fie mai catolic decât papa!

Un tîrgumureşean get-beget cedează trecerea şi îţi răspunde la salut. La autobus aşteaptă să cobori şi nu ia cu asalt mijlocul de transport de parcă l-ar goni tătarii. Nu face blatul. Nu vorbeşte în gură mare la telefon de parcă ar fi singur în autobus. Dacă lucrează în comerţ şi vinde castraveţi, chiar dacă vei cere în sanscrita veche marfa, va şti ce vrei şi nu va crede că a fost cerută de nevastă. Tîrgumureşeanul veritabil scrie şi vorbeşte corect, nu strigă din maşină cunoscuţilor de pe stradă, nu dă muzica prea tare, în general nu te deranjează. Nu dă buzna peste tine fără să te anunţe. Nu te sună noaptea fără motiv serios, dar te poţi baza pe el la nevoie. Nu face covor din cojile de seminţe de bostan scuipate printre dinţi aşteptând autobusul. Nu mănâncă pe stradă, nu vorbeşte cu gura plină…dar am mai zis toate astea: e civilizat!

Şi civilizaţia, educaţia nu ţin de naţionalitate!

Neînţelegerile ce mai bântuie între diferite naţionalităţi, că nu e specific doar popoarelor noastre, s-au transmis, dacă nu genetic din moş-strămoş, atunci prin educaţia primită în familie, (mai degrabă aş zice din lipsa de educaţie). Nu vreau să mă repet, cred că am mai  scris de câteva ori asta, nu e meritul individului că s-a născut într-un anumit loc, într-o anumită perioadă şi dintr-o pură întâmplare s-a născut român sau maghiar, ortodox sau protestant! Nu are absolut niciun merit în asta! Şi atunci de ce să te crezi mai cu moţ?

Revenind la articolul colegei…cred că există o sensibilitate exagerată de ambele părţi. Nu e vorba de ură. (Ca să mă urăşti trebuie să mă fi iubit. Ca să mă iubeşti, trebuie să mă cunoşti. Cum să urăşti ceva ce nu cunoşti?) E prostie în stare pură! Vânzătoarea trebuie să aibă atâta inteligenţă nativă încât să intuiască dacă nu nînţelege limba că femeia ce a stat la rând la struguri nu a aşteptat o oră ca s-o întrebe de sănătate, vrea struguri! Iar femeia, am înţeles că nu era străină, deasemenea putea în cei 70 de ani ai săi să înveţe două cuvinte în română. Sau să arate cu degetul câte kilograme de struguri vrea. Una dintre ele trebuia să fi fost mai deşteaptă!  Dar dacă au făcut precum caprele ce se întălnesc pe podeţul îngust şi niciuna nu vrea să dea înapoi? Asta se numeşte prostie!

Al cui e Tîrgu Mureşul? E al tîrgumureşenilor! Educaţi sau nu, civilizaţi sau nu, dacă au buletin de oraş sau nu. Ei înseamnă şi flori, şi ură şi luptă pentru drepturile…

Florile cresc de la sine. Ura se cultivă din prostie. Lupta…e un exerciţiu democratic.