Etichete

, , , ,


-b-Atentat-terorist-la-Paris---b--Cinci-teorii-ale-conspiratieiEu sunt, tu eşti…noi suntem!Am început să conjugăm verbul a fi la indicativ prezent, miercuri, imediat după ce pentru victimele atentatului de la Paris, timpul s-a oprit în loc!
Spre deosebire de cei care s-au declarat Charlie în următoarea secundă, eu m-am abţinut. Nu mi-e ruşine să recunosc lacuna din cultura mea generală: nu ştiam de existenţa revistei de satiră şi umor, nu-i cunoşteam pe caricaturiştii despre care am aflat abia acum, că ar fi fost cei mai buni. (Odihnească-se în pace!).
Recent am văzut câteva dintre caricaturile lor.

Gusturile nu se discută, fiecare are dreptul la opinie, la exprimare liberă, de aceea îmi permit să afirm că, oricât de educativă şi constructivă ar fi ironia, satira, nu cred că ironizarea profetului le-ar putea influenţa pozitiv comportamentul unora care cred, până la fanatism, în religia lor.
Cazul de la Paris e cu mult mai complex decât să-l putem reduce la religie. Ştiu. Dar ca motivaţie, faptul că în ciuda avertismentelor, caricaturiştii au continuat să-l ironizeze pe profetul lor, a fost ca o mănuşă pentru planul teroriştilor.
Şi de aici fiecare a reacţionat în felul lui, ca apoi să se înroleze cu toţii conduşi de spriritul de turmă sub lozinca „Je suis Charlie”. (pronunţând chiar englezeşte, dovadă că mergem cu turma fără să ştim încotro ne duce).
Ca să fiu bine înţeleasă: nu iau apărarea teroriştilor şi nu-i condamn pe caricaturişti! Mitraliera contra creionului, gloanţe contra ironiei neînţelese! Au murit şi cei care au venit cu gloanţe şi cei care au desenat!
Nu vi se pare că au fost folosiţi şi unii şi alţii? De cine? Nu ştim încă. Unii dintre ei ar fi trebuit să scape ca să stea în picioare scenariul. Cei care de „supărare” au luat mitraliera, poate că nici nu văzuseră revista! Dacă ar fi fost motivul supărării desenul, ar fi stat ca oamenii la masa tratativelor, în loc să vină într-o redacţie şi să execute în stil mafiot nişte oameni neînarmaţi!
Ca după orice atentat, când spiritele încep să se liniştească, apar tot felul de teorii conspiraţioniste. Nimeni nu e atent la detalii când cineva e împuşcat în direct, după ce e pe jos, cu mâinile ridicate, neînarmat, cerând ajutor sau îndurare şi primeşte un glonţ în ceafă! Imaginea a fost haşurată ulterior, după ce o lume întreagă o văzuse în direct, ca pe urmă să se vorbească despre filmări, înscenări, că s-ar fi tras pe lângă, de aceea nu e strop de sânge pe lângă victima ce rămâne nemişcată, s-a tras asupra ei de aproape, dar  nu pare rănit, etc,.etc. O serie întreagă de poveşti puteţi citi online, dar şi publicaţiile tipărite îi acordă spaţii generoase celui mai neaşteptat atac terorist ce a lovit în leagănul culturii europene, în centrul capitalei franceze, într-o redacţie! Unele voci susţin că ar fi fost anunţat atacul, ultima caricatură chiar vorbea de „urările ” ce pot veni până la sfârşitul lunii.
Fără să lungim vorba, să nu uităm că teroristul nu are culoare, nu are etnie, nu are religie! Şi să nu generalizăm! Să ţinem cont de diferenţele de educaţie şi de cultură chiar şi când ironizăm! Altfel nu facem decât  artă pentru artă, oricât de frumos ar fi!
Să dormim una, zic, mâine poate vom vedea mai clar despre ce vorbim!