furt-bicicleta-685x320Poştaşul sună de două ori. La interfon. Şi trebuie să cobori ca să nu mai urce dacă nu aduce altceva decât o scrisoare recomandată. „Care aţi călcat pe bec?” se miră omul fără să mai aştepte spovedaniile celor din apartament, căci oricum nu-şi aminteşte niciunul că s-ar fi ales cu vreo amendă. Revine după câteva minute cu un plic voluminos, măsura XXL. Lângă locul mărcii poştale care e reprezentată de o ştampilă, stă scris: „pentru justiţie a se înmâna cu prioritate”.
OMG! Ce-o mai fi şi asta?
Desfacem repede plicul lipit şi capsat pentru mai multă siguranţă şi apar trei hârtii dintre care două cu antet:un referat cu propunere de clasare a cauzei penale, o ordonanţă de clasare şi în cele din urmă comunicarea din care aflăm că, dacă nu suntem mulţumiţi de soluţie, în termen de 20 de zile putem depune o plângere la prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă judecătoria municipiului.
Le-am parcurs pe diagonală şi în mare viteză cele două pagini, neînţelegând despre ce este vorba. O grămadă de cifre, articole, aliniate, litere, din NCP aplicate cu alte litere, articole, aliniate, din NCP pedeapsa prevăzută este închisoarea de la 1 an la 5 ani (WAO) şi din nou având în vedere că prevederile Noului Cod Penal sunt mai favorabile în ansamblu şi iar un şir de litere, cifre etc. se constată că în cauză s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale, alt şir de litere şi cifre pe cale de consecinţă organul de cercetare penală a poliţiei judiciare agent principal de poliţie….propune clasarea cauzei privind săvârşirea infracţiunii de furt calificat….aţi ghicit, alt şir de cifre şi litere, un rezumat din cele de mai sus.
Reluăm pasajul cu „în fapt, s-a reţinut că în data de…” Şi ne cade fisa! E bicicleta băiatului! Adică era, că i-au furat-o autorii necunoscuţi din scara blocului, deşi era legată cu lacăt de balustradă! S-a întâmplat în Anno Domini 2006, într-o zi de toamnă!
S-a dispus începerea urmăririi penale faţă de autorii necunoscuţi, încă de pe atunci, dar nu i-au găsit şi cum anii au trecut, fapta s-a prescris, aşa că în Anno Domini 2015 ne-au anunţat să uităm de bicicletă că nu o vom mai recupera vreodată! Ceea ce noi am şi făcut, benevol, cu muuult timp înainte!
Agentul principal însă, de la compartimentul de mică criminalitate al poliţiei, a tras un referat atât de tare de nu puteam decât să ne bucurăm că s-a clasat cauza! Puţin a lipsit ca să fim chiar traşi la răspundere, cum de am fost atât de blegi de ne-au putut fura bicicleta nou-nouţă cu lacăt cu tot din scara blocului, de sub nasul nostru!
„În urma cercetărilor efectuate până-n prezent, nu s-a reuşit identificarea autorilor faptei”, iar cheltuielile de judecată în valoare de 20 de lei au rămas în sarcina statului! Asta e!