Etichete


unnamedFluturaş cu tricolor, în cutia de scrisori!Sună vesel şi promiţător. Citesc cu atenţie antetul: Campanie naţională de verificare a vederii. Iar în colţ, aflu că la cererea domniei mele,firma specializată de optică medicală se află pentru a 5-a oară în oraş! Urmând sfatul din bulina „vezi verso”, mă edific asupra denumirii firmei specializate: Unic Est Optic. Nu-mi spune nimic până la prima căutare pe google, când încep să am dubii, mai ales că nu toate articolele sunt laudative! Dar să nu anticipăm!

Din ce oraş sunteţi?
Parcurgând oferta valabilă pentru orice persoană peste 19 ani (de ce tocmai 19?), pentru că într-adevăr sună bine, mă decid să tastez unul din cele două numere din josul paginii. Primul nu răspunde, încerc al doilea, îmi răspunde o voce masculină. Îl întreb e adevărat că specialiştii din domeniu cu aparatură computerizată fac consultaţii pentru ochelari? Răspuns afirmativ, cu precizarea că e gratis, plus rama, plus montaj şi transport sunt gratuite! Iar lentilele se plătesc în două rate! Înainte de toate se asigură din ce oraş sun şi dacă vreau programare. Vreau, aşa că mă programează pe sâmbătă la ora 14. Fluturaşul se referă doar la zilele 5,6,şi 9 februarie, între orele 10 şi 16.

Preţuri promoţioanle la rame

În ziua fixată, 7 februarie mă înfiinţez în faţa uşii de la parterul Casei de Cultură a Sindicatelor din Tîrgu Mureş. Dincolo de uşa de lemn, dăm de o uşă termopan, o sală mare cu parchetul ce purta urmele pantofiorilor de balet, un şir de scaune la perete, mese lungi sub geam pline cu ochelari şi câteva oglinzi, din loc în loc şi nişte cartoane pe care sunt menţionate preţul ramelor gratuite. Două tăvi sunt gratuite, dar dincolo de astea sunt cele de 50 de lei, de 100 de lei şi cele mai scumpe fiind de 160 de lei rama.
La o măsuţă o tânără cu halat alb preia comanda, dirijează pacienţii spre sala de consultaţii, un spaţiu delimitat cu un zid de termopan cu geamuri din fosta sală de balet. Oamenii stau cuminţi pe scaune, unii îşi încearcă ramele până le vine rândul. O doamnă îşi pierde răbdarea şi se agită că de ce i s-a mai făcut programare dacă nu se respectă ordinea! Nefiind satisfăcută de răspuns, îşi ia paltonul şi pleacă! Rezist tentaţiei de a o urma şi stau cu stoicism până la capăt.

Bon simplu de butic

Cei cu programare intră pe rând la consultaţie. „Puneţi-vă bărbia aici”, „staţi pe scaun”, „citiţi rândul trei de jos”, „staţi să vă măsor…”, acum?” Acum e mai bine sau acum” şi schimbă lentila din suportul negru ce ţi-a agăţat pe nas. Intră fata de la măsuţa din antreu, ia fiţuica pe care au fost notate măsurătorile, te duci să-ţi alegi rama şi să cotizezi juma din costul lentilelor. Primeşti un bon de pe unul dintre cele două aparate de marcat, bon simplu, ca de la butic şi o hârtiuţă că pe data de , între orele de, cu diferenţa de bani poţi veni să-ţi ridici ochelarii, că de nu, va trebui să plăteşti transportul (20-30 de lei). În afară de un număr de telefon nu mi-a cerut nimeni nicio adresă, nimic, aşa că nu ştiu unde ar fi fost trimise ochelarii…

Ofertă specială

Oferta specială valabilă doar luna februarie (aproape identică cu cea din decembrie) se referea la lentile de plastic antireflex cu 130 de lei, iar cu protecţie specială PC cu reducere 180 de lei. Îi zic că nu vreau niciun hocus pocus, ajunge antireflex numai să văd şi să-i am cât de repede se poate! Oh, cum să nu, dar să ştiţi că antiaderenţa la grăsime, apă +protecţie monitor merită la 180 de lei, ok, m-a convins, voi avea două perechi de ochelari cu preţul mai mic decât i-am luat pe cei doar pentru calculator în urmă cu doi ani!Între timp s-a descoperit că mi-ar trebui şi pentru vederea la distanţă cu antireflex, ok! Voi avea două perechi de ochelari mişto, peste exact 5 zile.

S-au rătăcit ochelarii

În data de 12 februarie ajung la faţa locului, mâncând pământul ca nu cumva să închidă, sau să plece cu ochelarii mei, ceasul turn bătând exact ora două când mai aveam de traversat curtea imensă a casei cât un palat! Surpriză! Se fac consultaţii, mesele cu ochelari sunt plasate pe partea opusă a sălii, nişte afişe A4 cu inscripţia optica medicală te dirijează spre acelaşi loc, pedant spus: locaţie! Surpriza abia acum începe! Tipul vorbeşte la telefon, îmi face semn să aştept la el, să nu mă pun la coadă la măsuţă unde se fac înscrierile. Când termină, îmi vine să-l iau la bătaie. Ochelarii mei s-au pierdut pe drum, s-au evaporat, spune-i cum vrei, dar nu sunt!Şi primesc un nou termen, 26 februarie, de data asta sigur, că aşa că pe dincolo!

 

„Nu-mi răspunzi la SMS”

Trec cumva două săptămâni, avansul meu de 150 de lei sunt undeva prin ţară, căci firma e din Braşov, lentilele vin de la Ploieşti, se asamblează la …mama dracului. Tipul mi-a promis că mă sună pe 25 a lunii ca să mă anunţe, bla, bla. Suntem în 26 februarie şi ceva îmi spune că nu mă va suna nimeni, aşa că sun eu la firma, numărul de pe fluturaş.

Se mai fac consultaţii oftalmologicela Tîrgu Mureş?

– Nuuu, ultimele s-au făcut în urmă cu două săptămâni

Şi cei care au o comandă de primit?

– Spuneţi-mi numele să-l sun pe colegul şi vă rechem.

După nici două minute mă sună că mă aşteaptă colegul, să mă duc acolo, că mă aşteaptă până la ora 15.

Scuze penibile de simplu angajat

Mai trebuie să spun că ajunsă acolo constat că ochelarii mei nu au ajuns?? Că e o coincidenţă de nume, că o pereche de ochelari, că două…Omul scapă nebătut doar pentru că nu vreau să intru la articol, dar ar merita o mamă de bătaie!

– Acum am vrut să vă sun…nu era bun numărul, (ba e bun!) colega mi-a dat numărul dvs…Sunt un simplu angajat…şi alte vorbe penibile!

A doua zi, la un magazin de optică medicală ajung în posesia ochelarilor, ramele nu sunt chiar cele alese de mine, dar seamănă…plătesc diferenţa de 160 de lei, nu primesc niciun bon, căci ei sunt doar intermediarii…

Se aude că firma ar beneficia de fonduri europene într-un program pentru ajutorarea populaţiei defavorizate? În orice caz, să-ţi baţi joc de om într-un asemenea hal, e prea de tot! Îşi închiriază câte o sală în marile oraşe din Ardeal, nu cer bani decât pentru lentile, nu dau bon fiscal şi dacă te superi pierzi şi avansul dat!
Pe ce se bazează? Omului sărac nici boii nu trag, dacă mai e şi de vârsta a treia…poate uită ce a comandat şi uite aşa, afacerea merge strună!