plansa de colorat Toamna 983Tot citind păreri pro şi contra învăţătoarei din Cluj, poreclită de acum încolo „Vă mut gura la ceafă” nu puteam să nu comentez şi eu! Nu ştiu cum arată, dar după voce nu mai e la prima ei tinereţe!

Înţelegându-i frustrarea din cauza banilor, ţinând cont de stresul adunat de-a lungul anilor şi de neputinţa de a ţine în frâu o clasă de copii răsfăţaţi ai unor părinţi având şi ei  lacune serioase în educaţie şi punând în balanţă multe alte motive, tot nu cred că un cadru didactic, ajuns la catedră din chemare pentru această profesie, ar putea să o ia razna în asemenea hal!

Şi totuşi…

Aceşti copii stresaţi ai unor părinţi şi mai stresaţi ajung în clasa aşa zisă-pregătitoare, pentru că aşa i-a venit cuiva ideea că ar fi bine. La grădiniţă cu personal puţin, dar şcolit la cursuri de duminică şi aceşti „profesori de învăţământ preşcolar,” dacă mai au şi noroc de o directoare cu „origini sănătoase”  va împărţi copiii pe  grupe tot după Pile, Cunoştinţe şi Relaţii. Dacă tati şi mami sunt medici,(poliţişti, patroni sau directori, etc) odrasla automat trebuie să fie un geniu în devenire, nu-i aşa? Cum să nu treacă testul de evaluare, cum să nu ajungă în clasa pregătitoare chiar înaintea tuturor?! Se obişnuieşte el! Dar dacă suferă de hiperactivitate? De vreun sindrom? Despre asta nu vorbim, eventual doar peste capul copilului, oricum nu pricepe, facem abstracţie că toţi ceilalţi îl vor bârfi, tot aşa în şoaptă şi gesticulând cu acelaşi subînţeles…Părinţii nu ar recunoaşte pentru nimic în lume , e exclus aşa ceva, nu are decât să se descurce cadrul didactic cu el!Un măr bun strică un coş de mere stricate! Un astfel de caz într-o clasă de 25 -30 de copii poate stagna dezvoltarea tuturor!

Ca să nu lungesc vorba, Învăţătoarea „vă mut gura la ceafă” e doar vârful Icebergului. Cauzele sunt multe şi trebuie căutate în tot sistemul educaţional…trebuie săpat adânc…dar cine ar avea interesul?!