11329847_445721392266807_9017064786093147819_nMare le-a fost mirarea tîrgumureşenilor de toate vârstele care au ajuns la Platoul Corneşti, pe 1 iulie, văzând  copii mici, zeci de tineri şi mai puţin tineri făcând gimnastică. Unii dintre ei n- au mai stat pe gânduri, molipsiţi de buna dispoziţie ce domnea sub umbra copacilor, au intrat şi ei în joacă, executând şi ei mişcările de aerobic sub conducerea  antrenorilor. După cum aveam să aflu, evenimentul  la care au participat 72 de persoane, miercuri seara de la ora 20, a însemnat „Primul pas spre mişcare”. Peste o săptămână , pe 8 iulie, tot la Platoul Corneşti , tot de la opt seara, s-au adunat şi mai mulţi tîrgumureşeni dornici să facă mişcare în mod organizat.  Acesta era „cel de- al doilea pas spre mişcare” deja şi încă nu  ştiam nimic despre organizatori! Am dat o căutare pe bătrânul  Google atotşiutor  şi am aflat că recent a apărut un nou club sportiv în oraş, se numeşte  Asociaţia Club Sportiv Play Mureş, prezidat de Călin Orlando Cociş. Cine poate da informaţii mai detaliate decât însuşi preşedintele de club?

A cui a fost ideea, cum s-a născut acest club sportiv?

Calin Orlando Cocis presedintele Play MuresObişnuit să fie luat prin surpindere cu întrebări la care se aşteaptă un răspuns urgent şi cât mai detaliat, Călin Orlando Cociş răspunde cu amabilitate. „Fiul meu cel mic, Claudiu Cociş, e student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, este arbitru de handbal, şi eu am jucat în tinereţe handbal, împreună cu antrenoarea  Alina Muntean am  iniţiat această mişcare cu scopul de a-i face pe tîrgumureşeni să descopere sportul şi beneficiile lui. Pentru antrenamentele în aer liber nu este nevoie de finanţare, poate să participe oricine vrea să facă mişcare, indiferent de vârstă, de nivelul de pregătire, nu este nevoie de infrastructură. Copii, părinţi, bunici, oricine poate participa, o oră de mişcare sub conducerea antrenori lor Dani Pavel, Alina Muntean şi Claudiu Cociş, ” îmi explică preşedintele clubului.  Fiind vorba de o adunare, la care participă mai multe persoane  în pieţe, căi publice ori în alte locuri în aer liber, este nevoie de aprobare din partea primăriei, potrivit legii 60/91. „ Aceste evenimente se desfăşoară după declararea prealabilă prevăzută de legea 60/91 , dar dacă nu sunt  probleme, de obicei se aprobă”, mai adaugă Călin Cociş.

c0cd261892610a5bfb36ddeb3aa12937_250x250Cum a fost primul pas?

Prima activitate, chiar înaintea primului pas, s-a desfăşurat în  dimineaţa zilei de 24 mai, chiar în centrul oraşului. Deşi nu prea i-au făcut publicitate evenimentului, tot au participat 18 copii. Prin activitatea intitulată „Jocurile copilăriei” organizatorii au  încercat să le reamintească tinerei generaţii cum se jucau părinţii lor în tinereţe, fără tablete, telefoane inteligente sau laptopuri.  După alte şapte zile, pe 30 mai, acelaşi eveniment desfăşurat la ceasul cu flori din centrul oraşului a strâns 48 de participanţi, semn că târgumureşenii erau pregătiţi pentru „Primul pas spre mişcare”, pe 1 iulie, după care a venit de la sine „al doilea pas spre mișcare” pe 8 iulie. La cele patru evenimente, două în luna mai, două  până la mijlocul lunii iulie au participat 216 persoane de toate vârstele, potrivit postărilor de pe pagina de facebook a clubului.

Play 4 fun, play 4 win!

De Ziua Copilului, pe 1 iunie Asociaţia Club Sportiv Play Mureş a organizat  în incinta complexului Weekend diferite jocuri sportive dedicate celor mici. Claudiu Cociş a concurat alături de ei, la proba de săritura cangurului cu picioarele in sac, Alina Muntean a condus jocurile cu mingea, de la badminton la fotbal, tot felul de jocuri distractive şi de recreere au fost încununate cu diplome . Lozinca activităţilor de 1 iunie a fost joacă din distracţie, joacă pentru  câştig, Play with us! Play with heart! Şi dacă e să ne luăm după imaginile postate pe pagina de socializare a evenimentului, toţi participanţii au avut parte de o zi de joacă greu de uitat!

db924da072ac1467a2706211cf83bf2c_galleryHandbalist din tată-n fiu, Born to play!

După exemplul unui tată handbalist  era firesc  ca şi fiul să îndrăgească jocul cu mingea şi  împreună să-şi propună  determinarea altor 1001 copii să iubească sportul. „Prin înfiinţarea grupelor de handbal  ne propunem să determinăm  1001 de copii să iubescă activităţile sportive, stilul de viaţă sănătos şi să-i ajutăm să-şi dezvolte capacitatea de a se autodisciplina, să-şi dezvolte spiritul de echipă, de fair-play,atenţia, viteza de reacţie, coordonarea mişcărilor şi spiritul de responsabilitate”, explică preşedintele clubului.  Vor fi alcătuite echipe pentru fete şi băieţi, pentru copii născuţi în 2008-2009 şi 2006-2007. „Selecţia pentru grupele de handbal vor începe în luna septembrie”, precizează  Claudiu Cociş.

11745745_463709587134654_463423826414511217_nTabăra de vară Play Mureş

Cei care  au urmărit ştirile unui post local de televiziune sau au primit la şcoală  flyere împărţite de  membrii clubului Play Mureş au aflat din timp că vara aceasta Clubul Sportiv Play Mureş organizează tabăra de vară. Cu ce scop, aflăm de pe pagina clubului: „Tabăra este concepută pentru a dezvolta respect, compasiune, încredere interpersonală, solidaritate, armonie fizică, curaj, toleranţă, lucrul în echipă, rezolvarea conflictelor, luarea deciziilor, planificarea timpului.”

Tabăra se adresează copiilor între 8 şi 12 ani. Unicitatea programului este dată de spectaculozitatea şi diversitatea exerciţiilor practicate, activităţile de cunoaştere , socializare, distracţie şi relaxare, atmosfera creată în tabără, discuţiile şi analiza fiecărei activităţi, modul în care copiii pot pune în practica de zi cu zi ceea ce învaţă în cele trei tabere  în perioada 29 iunie-17 iulie.   Fiecare tabără are o durată de 5 zile, din care trei zile de activităţi se desfăşoară în Tîrgu Mureş, între orele 9 şi 16 cu masa de prânz inclusă, iar două zile de activităţi se desfăşoară la cabană în localitatea Dulcea (Ibăneşti Pădure).Tabărăa începe şi se termină cu masa de prânz, şi cuprinde o mulţime de activităţi  de la vizitarea obiectivelor turistice, la jocuri cu mingea, plimbări cu barca, concursuri şi focul de tabără pentru 350 de lei de persoană.

1cda414655a308fb1411a684d36724ca_galleryLa revedere,  tabără dragă!

Vineri s-a încheiat ultima din cele trei tabere de vară organizate de Play Mureş. „Prima ediţie a seriei de trei tabere de vară Play a fost un real succes! După câte 5 zile extraordinare alături de câte 15 copii minunaţi, putem spune că a fost o experienţă de neuitat pentru noi toţi. S-au creat prietenii noi şi frumoase , dar am şi invăţat multe lucruri. Pe această cale ţinem să mulţumim părinţilor pentru că au avut încredere în noi şi tuturor celor implicaţi şi pentru sprijinul acordat!”, transmit organizatorii taberei.

11703155_463699830468963_5750482516155263025_nMesajul preşedintelui de club Play Mureş

Acţionând sub îndemnul omului de afaceri şi speaker Jim Rohn, care spunea  „Ai grijă de corpul tău.  Este locul în care vei locui toată viaţa”, cei de la clubul Play Mureş  îi îndeamnă pe tîrgumureşeni să participe în număr cât mai mare la activităţile organizate de club. „ Activităţile noastre organizate în aer liber sunt gratis, fără taxă, au loc sub îndrumarea antrenorilor Alina Muntean, Dani Pavel şi Claudiu Cociş, de două ori pe lună, dar sperăm să putem organiza de două ori pe săptămână. Rămâneţi alături de noi pentru activităţile interesante care vor urma! No age limit 2 PLAY!”, subliniază preşedintele clubului Călin Orlando Cociş, în exclusivitate pentru săptămânalul Punctul.

Erika MĂRGINEAN

Publicat in PUNCTUL din iulie 2015