DSCN8644Mai ales pe vremea asta caniculară, n-ai cum să nu observi, că nici după un sfert de secol nu am învăţat să colectăm selectiv deşeurile! Am avut o tentativă în urmă cu nişte ani, când trei recipiente de plastic colorate, pentru hârtie, plastic şi metal, au fost plimbate prin oraş, spre educarea civică a populaţiei, ca apoi să fie golite în acelaşi camion, indiferent de conţinutul lor!

Taxa de salubritate s-a dublat, chiar triplat în ultimii ani, are diferite denumiri, căci banii n-au miros! Doar gunoiul pute! Curge zeama de pepeni pe trotuar, şiroind agale spre gura de canal, mirosul îţi luxează nările, deşi vine zilnic gunoierul cu mastodontul ce macină tot. Unde îl duce, Dumnezeu ştie!

În 2015 la noi se aruncă totul de-a valma: resturi menajere, haine, sticle, peturi, carne stricată şi pantofi. Nu-i de mirare că pute!

Degeaba au fost postate în cartiere din loc în loc, containere „Caritas” pentru haine şi pantofi. Se umplu repede, se golesc rar, iar recuperatorii împrăştie pe o rază de câţiva metri obiectele vestimentare ce nu le sunt pe plac.

Dacă vă spun, mă veţi întreba pe ce lume trăiesc, că în occident gunoiul se colectează selectiv, în patru lăzi de diferite culori, în care se adună separat resturi menajere, (lada neagră), vegetaţia din grădină şi cojile fructelor şi legumelor nefierte,(lada verde), peturi şi plastice separat, (lada galbenă), cartonul şi hârtia pregătite pentru reciclare (adică neşifonate) iarăşi separat (lada albastră). Şi pentru toate astea, britanicii de pildă nu plătesc şapte sute de taxe: li se decontează din impozitul pe casă! Şi dacă a fost adunat selectiv gunoiul nu se va transporta amestecat! Pe când aşa ceva la noi? Când renunţăm şi noi la parfumul străzilor?

Erika MĂRGINEAN

Publicat în PUNCTUL din iulie 2015