Etichete

, , ,


IMG_2234111Aţi auzit, desigur, sâmbăta trecută, de inaugurarea noului punct de frontieră ce leagă Ungaria de România, pe DN 7, cel cu câte 10 benzi de circulaţie pe sens, numit Vama Nădlac II. Un proiect ce face parte din coridorul Pan European IV, se derulează de multişor, dar pentru care ne bucurăm cu toţii că s-a realizat. Nu vreau să vă stric entuziasmul, dar navigând pe oceanul virtual, am dat peste ceva şi mai şi decât 10km de autostradă! Aţi auzit de un drum ecologic, de peste 80 de km, realizat în timp record de ex-campionul la Mountain Bike, Cornel Stanciu „împreună cu patru băieţi din satul Buneşti, plus un tractor special, mai îngust”? (acestea sunt vorbele lui). Acest drum e primul traseu pietruit pentru biciclişti ce merge mai mult prin păduri şi leagă între ele satele săseşti din trei judeţe, de la Viscri până la Sighişoara! Dar să-l întrebăm pe Cornel Stanciu despre ce este vorba!

Cornel Stanciu la ViscriCel mai cunoscut sat din lume:Viscri

Ştiam că e greu de prins Cornel Stanciu, şi nu doar pentru că a fost campion la Mountain Bike, dar şi pentru că e un totum factum care restaurează în Viscri o casă veche din 1837, se ocupă de turişti, cutreieră pădurile, activează la Fundaţia ADEPT Transilvania fiind responsabil de dezvoltarea turismului în zonă…În cele din urmă am reuşit să stăm de vorbă. Astfel am aflat că satul cel mai vestit din lume, un adevărat muzeu în aer liber, dar locuit, satul Viscri este renumit nu doar datorită moştenitorului coroanei britanice, prinţul Charles și Fundaţiei britanice lansată zilele trecute, dar şi datorită drumului de cicloturism!

Zona deosebit de frumoasă, fânaţele cu 120 de specii de plante diferite la metru pătrat, o biodiversitate cum rar găseşti în altă parte, copacii seculari, casele săseşti și biserica fortificată din sat, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, atrag anual mii de turişti. Potenţialul turistic al locului le-a dat ideea încă în 2008 celor de la Fundaţia ADEPT Transilvania să le ofere turiştilor şi altceva decât liniştea lipsită de manele şi frumuseţile naturii. Au cumpărat cinci biciclete ca turiştii amatori de ciclism să facă şi mişcare. “Ne-am dat seama însă că oamenii nu vor veni să pedaleze în zonă dacă nu au garanția unor trasee amenajate. Aveam drumuri faine pentru bicicliști, dar dacă ploua, deveneau impracticabile. Ghizi care să vorbească bine o limbă străină, dar să și știe drumurile prin pădure, nu prea erau. Așa că ne-a venit ideea să construim primul traseu pietruit pentru bicicliști. Nu știam nimic despre asta, ne-am documentat, ne-au mai ajutat voluntari din străinătate și în 2011 am inaugurat primii 7 kilometri”, povesteşte Cornel Stanciu, de parcă totul s-ar fi realizat atât de simplu!

...se ara cu tractorul special...De la idee la faptă, nu-i decât un pas

Împătimit al ciclismului, Cornel Stanciu a început să lucreze la Fundaţia ADEPT Transilvania în 2008. Fundaţia ADEPT a fost înfiinţată în 2005 de englezul Nat Page, care a văzut că frumuseţile zonei merită conservate pentru generaţiile viitoare. Despre Fundaţia ADEPT trebuie spus că luptă pentru conservarea biodiversităţii din zona Târnava Mare, sit natural 2000, promovează turismul rural din zona satelor săseşti din sud-estul Transilvaniei, aşa cum denotă din denumirea ei, care este de fapt un acronim de la „Protejarea Biodiversităţii în zona Târnava Mare”. Pentru început împreună cu voluntari de la Orange au marcat traseele de walking în zonă, pe vechi drumuri de căruţă care legau satele săseşti între ele, şi au creat o hartă detaliată a zonei. Pasionat de ciclism, Cornel Stanciu s-a gândit să promoveze aceste trasee marcate pentru iubitorii de Mountain Biking, dar iarna, după ce treceau tractoarele folosite la exploatarea lemnului lăsau traseele impracticabile. “Atunci am început să caut solutii și mi s-a înfiripat acest gând, de a crea trasee speciale pentru Mountain-Biking, deși la acea vreme mi se părea foarte greu realizabil. Am încercat să găsesc persoane specializate în construcția acestor trasee și am aflat că cei mai buni se află în SUA, iar prin intermediul domnului Dan Dimancescu, consul onorific al României la Boston, am cunoscut câțiva studenți de la Universitatea Dartmouth, cu experiență în construcția de trasee de MTB  care au fost dispuși să vină să ne instruiască în acest domeniu”, povesteşte Stanciu despre greutăţile începuturilor.

...se taseaza pamantul...Traseu pentru începători, dar şi pentru profesionişti

Prima porţiune de 7km din traseul mult visat a fost între satele Criţ şi Mesendorf, şi a continuat în 2013 cu traseul de alţi 7 km Criţ – Buneşti, judeţul Braşov, într-o zonă de deal, cu altitudini cuprinse între 500 şi 800m. Traseul străbate o păşune de 3km, o pădure de 5km de fag şi stejari seculari, apoi o livadă de 1km, panta nedepăşind nicăieri 10%, astfel că e practicabil şi de începători şi de profesionişti. “Am ales ca primul traseu să fie între aceste două sate deoarece locuiesc la Bunești, la doar 3 km distanță de Criț și mi-a fost mult mai ușor să găsesc oameni care să mă ajute. Am avut de curățat destul de mult lăstăriș, deoarece am dorit ca acest traseu să nu poată fi folosit de mașini, căruțe, tractoare sau ATV-uri. Tocmai din acest motiv am avut mai mult de săpat.. Totodată am ales traseul astfel încât să nu treacă prin zonele în care se vor efectua tăieri de arbori pe viitor. Toți acești factori au făcut munca noastră mai dificilă, dar sperăm că în acest fel traseul nostru să fie mult mai durabil”, explică Stanciu. Nu uită să menţioneze nici ajutorul primit din partea colegilor, a voluntarilor , suportul din partea Primăriei Buneşti pe teritoriul căreia trece o bună parte din traseu. Primii 7 kilometri au fost sponsorizaţi de Guvernul şi Ambasada Norvegiei la Bucureşti. Prin acest traseu Fundaţia ADEPT a dovedit că face treabă bună în zonă, astfel că în 2013 a obţinut o finanţare mai consistentă!

....se pune pietris peste pietrele mai mari...Cum se construieşte un drum ecologic?Din banii elveţieni

Drumul ecologic e lat de 80-90 de cm, consolidat cu piatră ca să fie practicabil şi după ploaie, leagă satele săseşti de la Viscri până la Sighişoara, pe o distanţă de 80-100km. ADEPT construieşte de la zero aceste trasee, făcute ca la carte cu utilaje cumpărate, cu pietriş de diferite dimensiuni…ca în Austria. Banii vin prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Programul de Cooperare Elvețiano-Român administrează Contribuţia financiară pentru România, aprobată de către Parlamentul elveţian în anul 2009, în valoare de 181 de milioane de franci elvețieni, ca parte a participării Confederației Elvețiene la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene.

echipa-nomadInaugurare oficială prin concurs

Anul trecut în mai, printr-un concurs de MTB, a fost inaugurat traseul de 47 de km, cu o diferenţă pozitivă de 800m. Concursul s-a desfăşurat în ultimul weekend din iulie 2014 pe traseele reţelei ADEPT, dar şi pe poteci, drumuri forestiere şi drumuri de ţară pe un traseu de 45-50km. Participanţii şi-au testat abilităţile de ciclişti pe 4 km pe asfalt, pe drumul ce leagă Viscri de Buneşti, apoi pe un drum de pământ, unul forestier până la Buneşti, de acolo 5 km până la Criţ, apoi 7 km pe un drum forestier, până la intersecţia cu traseul construit ce leagă Viscri de Sighişoara, şi încă 4 km coborâre spre Mesendorf…Experienţa a rămas de neuitat celor care au dormit ascultând greierii în case ca la ţară, dar confortabile ca la oraş, dimineaţa trezându-se în cântec de cocoş, adieri de vânt cu aromă de iarbă grasă, fân uscat şi flori de păşune…După un mic dejun “bio”, (apropos ştiaţi că smântâna adevărată e bej deschis, nu e albă ca la supermarket), ce putea fi mai binevenit decât o tură de bike!

Viscri-Programul-de-cooperare-elvetiano-roman-6Anul acesta concursul va fi în august!

De când cu traseul, în zonă s-au mai deschis încă 15 pensiuni, patru centre de închiriat biciclete, s-au revitalizat serviciile turistice din cele opt sate prin care trece drumul. “Prelungim sezonul turistic, din martie până-n octombrie. Toamna e nemaipomenit să te plimbi cu bicicleta pe traseu”, spune Stanciu. Şi îl credem pe cuvânt, mai ales că în urma parteneriatului, specialişti în turismul pe bicicletă din Elveţia au testat şi ei drumul şi au fost mulţumiţi! Amatorilor de statistică trebuie să spunem că în fiecare weekend sunt 150-200 de braşoveni care vin la Viscri ca să pedaleze. Unii vin dimineaţa şi pleacă seara, alţii stau două zile.

Pentru a promova reţeaua de trasee de biciclete ce leagă satele săseşti din zona Târnava Mare cu Sighişoara, TBTR (Transilvania Bike Trails Race) organizează un concurs de Mountain Bike și anul acesta în 8 august 2015 cu start şi finish la satul Criţ de lângă Viscri, căci până la marea inaugurare mai au de terminat o porţiune de drum ce leagă Viscri de Sighişoara. “Doar jumătate din traseu se parcurge pe drumul nou construit pentru că nu se pot face depăşiri, de aceea o parte din concurs se desfăşoară pe drumuri forestiere”, explică Stanciu. Întrebat despre marcaje şi panouri semnalizatoare Cornel Stanciu spune că ele vor fi puse pe tot traseul abia după terminarea lucrărilor. “Consider că e mai bine să nu-l găseşti, decât să zici că nu-i terminat, pentru că unii nu înţeleg că vremea nu ţine întotdeauna cu noi, iarna trecută nu am putut lucra, pământul moale a blocat un camion cu pietriş, mai avem de reparat un pod, dar până la sfârşitul lui august sperăm că toate traseele vor fi gata”, a mai adăugat Stanciu, grăbindu-se la o întâlnire cu prietenii veniţi din Braşov, ca să discute despre o sponsorizare. Printre planurile tânărului figurează o aplicaţie pentru Smartphone, un site al traseelor şi întreţinerea lor, ca să atragă cât mai mulţi turişti care să şi revină în zonă!

10981862_842748949081835_7747746908696620124_nAstfel Cornel Stanciu împreună cu patru săteni au construit în doi ani cu ajutorul Elveţiei, un drum şi un viitor turismului, aşa cum nu prea vor mai construi alţii prea curând!

Erika MĂRGINEAN

Publicat in PUNCTUL din iulie 2015