A fost o vreme cand utilitatile erau platite la „pausal”, indiferent care cat a consumat, plateam ca ofiterii, la fel, dupa un singur contor pentru tot blocul. Odata cu democratia, am trecut la contorizarea individuala, la apa rece, la apa calda, apoi la gaz si pana si la calorifere am montat repartitoare ca sa ne amagim ca fiecare plateste dupa cat consuma.
Nemultumirea locatarilor au inceput abia dupa ce am trecut la contorizarea individuala! Ca sa nu intram in detalii, ma rezum doar la problemele iscate din cauza facturilor la apa!
La intrarea in bloc, avem un contor certificat de furnizorul de apa potabila, acesta inregistreaza orice picatura de apa ce intra in apartamentele locatarilor si factura in fiecare luna este emisa conform cifrelor aratate de acesta.
Fiecare apartament este dotat cu apometre la baie si la bucatarie, acestea fiind citite de un reprezentant al firmei contractate de asociatia de proprietari. Firma sustine ca apometrele sale sunt de incredere, mai ales ca sunt verificate, schimbate odata la 3 ani contra cost! Chiar daca citirea contoarelor nu se face simultan, dar cel mult in aceeasi zi cu citirea contorului comun, la facturare avem diferente cand mai mari, cand mai mici. Aceste diferente sunt impartite samavolnic intre toti locatarii, de unde rezulta ca eu, consumatorul cinstit, platesc verificarea apometrelor, platesc citirea lor, platesc cantitatea de apa consumata potrivit apometrelor si mai dau niste bani in plus pentru ca apometrul exterior arata un consum mai mare!
Se intampla ca unii locatari nu sunt de gasit si astfel nici apometrele lor nu sunt citite cu lunile!In ciuda avertismentelor, acestia uita sa lase macar citirea, daca nu pot fi acasa cand vine cititoarea. Ei sunt taxati la pausal, dar nefiind verificati cateva luni la rand, pausalul in cazul lor e mai mult decat relativ! Luna de luna sa platesti in plus, desi ai contor, devine frustrant! Aberant!
Si aici intervine gandirea geniala a conducatorilor nostri -nu, nu de la varf, doar de la asociatia de proprietari: sa intocmim un specialist care sa verifice contra cost apometrele periodic! „Odata la doi ani, asa ca la gaz!”, spun ei, iar eu nu inteleg unde e şpilul?
Nu ar fi mai simplu sa -i oblige pe indolentii sa dea citirile contoarelor? Două-trei luni ar trebui pusi sa plateasca ei diferentele la factura si indraznesc sa cred ca s-ar da pe brazda! Pentru ca diferentele de consum de acolo vin! Trei -patru contoare necitite, în timp, se acumuleaza!
Si daca nu suntem in stare sa calculam care cat consuma cu apometre individuale si cu contor central, verificate si rasverificate contra cost, propun sa desfiintam apometrele si sa trecem cinstit la pausal! Economisim banii de citire si poate gasim cumparatori si pentrui apometre! Ca de platit oricum ca la pausal platim!
Sorin Patriche: Am observat ca nu tineti cont si de existenta (foarte concreta) a „hotilor de apa”. Ceasul nu inregistreaza nimic daca lasi apa sa curga cu picatura…
inca o parere:
„apometrele is verificate pt ca unii folosesc magneti ca sa tina ceasu pe loc
sau sa dea ceasu inapoi
depinde
is vreo 2 sau 3 variante cu magnetii”
… iar hotii de apa (pomeniti mai sus) se vad foarte clar pe lista comuna: ei apar cu 0,14 sau 0,33 mc de apa (sau ceva asemanator) intr-o luna ! in timp ce o familie „cinstita” apare cu 10 – 15 mc ! …
Bateti-le obrazul, pentru ca altceva nu puteti face si nici asociatia dvs. nu poate, pentru ca nu are nici instrumentele legale si probabil nici autoritatea necesara !
Hotul neprins e negustor cinstit! Si asa va ramane, daca se anunta din timp cand vine controlul, va lua masuri ca sa nu fie prins!
1} Administratorul Asociatiei de Proprietari impreuna cu un membru din Asociatie (de preferabil sa se schimbe lunar sau la doua luni) cf. Legii, trebuie sa aiba acces la „citirea contoarelor” (lunara – pt. ca si Furnizorul de apa rece face citirea tot lunar).
2) In cazul cand contoarul este stricat sau nu se poate citi consumul la data care este anuntata de Administrator sau care este stabilita prin Hotarare a Adunarii de Proprietari care stau in acel Bloc, acei membrii (care nu au fost acasa la Citire) vor plati „Pausal”. Aici apare o problema de masurare, dar si aceasta poate fi depasita destul de usor.
3) Desi fiecare Proprietar are Contor (contoare) de masurat apa rece (calda) apare o diferenta de apa consumata deoarece se face si „spalarea spatiilor comune” precum si „udarea spatiilor verzi din jurul Blocului” care se suporta (Pausal) tot de Asociatie si acest consum apare in Factura Furnizorului de apa rece.
4) Un Administrator care se „respecta” poate afla care este consumul lunar pentru spalarea spatiilor comune si care este consumul de apa care le revine celor care n-au fost acasa pentru citirea contoarelor.
5) Falsificarea datelor citite de Contoar se poate demonstra usor si asta, luati consumul mediu pe persoana si inmultiti cu numarul de persoane din acel Apartament. Nimeni nu poate spuna ca el se spala la prieteni sau ca face baie in Mures, ca s-ar face de ras si toata lumea ar fi cu ochii pe el ca sa-l vada cand se spala. Motivul ca asa inregistreaza Contorul cade foarte repede daca chemati cel care a instalat acel contor sa-l verifice (este „proba de Proces”). Obs. Un contor se defecteaza este adevarat, dar are un timp de „gratie” de minim un an de folosire.
6) Administratorul Asociatiei de Proprietari are obligatia sa urmareasca permanent starea contorului si incinta (caminul) in care se afla Contorul ce masoara consumul de apa dupa care va Factureaza consumul Furnizorul. Daca nu o face (treceti-o in indatoririle de Post la prima Adunare de Asociatiei) din lene sau din nestiinta atunci trebuie schimbat cat mai repede ca nu-l intereseaza problemele Asociatiei. Daca apare pierdere de apa in acest Camin inseamna ca cineva va plati acea apa si de regula tot membrii Asociatiei vor suporta aceasta pierdere (daca este inainte de masurare – Furnizorul o sa ceara marirea Pretului, iar daca apare dupa Contor automat cei care vor plati sunt membrii Asociatiei) si aceasta problema va continua pana Asociatia va solicita Furnizorului sa remedieze problema (Caminul cu problema fiind in juridictia Furnizorului).
Referitor la „furtul de apa” (completare la pct.5): Accesul la Contoare se poate face oricand si ori de cate ori considera Conducerea Asociatiei necesar, asa ca daca aveti vreun membru care este suspectat de „furt” puteti sa-l verificati mai des si desi sunteti obligati sa-l anuntati (motivul cel mai plauzibil pentru cei care il controleaza este „contorul (asa-zis) defect”) si se face o medie a consumului intr-o perioada data si se face o medie lunara. Iar daca ii stati pe cap cu controlul si mai chemati in sprijin Primaria si Furnizorul de apa (sau Furnizorul de contoare) membrul ce va face probleme va constata ca orice ar face pana la urma tot va fi prins cu „ocaua mica”.
Poate va intereseaza (dar ar trebui ca Administratorul dvs. sa aiba, cel putin aceasta Legilatie):
– NORME METODOLOGICE din 19 decembrie 2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari (Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 43 din 18 ianuarie 2008)
– Statul Asociatiei de Proprietari – trebuie sa-l aveti la Presedintele Asociatiei
– Legea nr. 230/2007 (rep.)
– LEGE Nr. 114 din 11 octombrie 1996 (Republicată) Legea locuinţei (compl. LEGE Nr. 145 din 27 iulie 1999 pentru modificarea şi completarea Legii locuinţelor nr. 114/1996)
– Manualul Asociatiei de Proprietari
– H.G. nr. 400 din 04.02.2003 (cu mod. si compl.)
– Fisa Postului a Presedintelui, Administratorului, etc. (ex.administrare-asociatie-proprietari.ro )
– Ghidul Asociatiilor de Proprietari – Min.Fin.Publ.2003
– etc.
Oh, multumesc! Eugenb esti foarte documentat. Singura problema e ca teoria-i teorie, practica ne omoara. Deocamdata e vara, perioada vacantelor, asa ca si domnii de la asociatie au un respiro. Sa vedem facturile din toamna si initiativele ce vor urma.
Este adevarat ca este vara si unii pleaca la plimbare de acasa, dar Statul de plata este intocmit lunar si Presedintele, Comisia de Cenzori, Administratorul si persoana platita pentru curatenie, nu vor amana sa ia acesti bani (sau sa-i ceara) deoarece cred (cf. Legii) acestia ca-s in drept sa-i solicite! Obs. Am fost si eu Administrator de Asociatie de Proprietari si stiu ce multe probleme apar mai ales cand Membrii Asociatiei nu studiaza Legislatie inainte de a da vina pe Administrator pe ceva ce li se pare ca nu sespecta drepturile lor. Dar aratandu-le ce scrie Legea, am rezolvat multe probleme care puteau sa afunga la „conflict deschit”. Este adevarat (recitand Legislatia in vigoare) ca, uneori, am vazut ca am interpretat in defavoarea unor membrii si le-am dat dreptate (Legea fiind „interpretabila” in unele locuri – nu prea multe este adevarat). Totul depinde de Administrator de cat este pregatit in aceasta „meserie”. Eu am fost nevoit sa o abandonezi din cauza paraliziei suferita pe partea dreapta a corpului (asa cum v-am povestit anterior).
Scuzati-mi „micile greseli de ortografie” pe care le-am facut (graba, strica treaba – nu am verificat textul inainte de a-l da „bun de tiparire”).
de acord cu dvs,dar daca sunt duse la control odata la 4 ani,cica in luna cand le-ai montat si cand ti-i se aduc de la control cele de apa calda merg o saptamana – doua si nu mai inregistreaza si platesc pe banii mei desfundarea si tot nu merg si chiar daca am anuntat la asociatie si mi-i le-a luat si tot aceeasi situatie,firma care controleaa zice ca sunt bune si tot degeaba sau controlul e numai de forma si ei nu le controleaza,ca poate exista si acest risc,pana la urma tot eu sunt de vina ca locatar?
si mai vroiam sa intreb,in unele asociatii se impune de catre administrator schimbarea apometrelor in casa cica cu unele antimagnetice si cica vizibilitate mai buna de la o anumita firma si in alte asociatii unele apartamente au acele apometre de 20 de ani si nu le-au schimbat sau verificat deloc atunci ce masura trebuie luata,pt ca nu corespunde cu citirea de jos,sa nu se mai fure apa si citirea corecta,dar cum am vecini numai in varsta si care poate nu poarta ochelari si citesc cum citesc si dau citirea cum dau,nu contesc ca si cei de varsta mea pot da intr-un fel citirea si suportam toti si de exemplu eu sunt singura in casa si pe luna mai mult de 1-2 m3 de apa rece nu consum si apropo de citirile cu 0,… daca eu intr-o luna la apa calda nu am mai mult de 0,5m pt ca nu pot face baie nici macar odata pe saptamana,nu vreau sa par nespalata dar cum vi-i se pare posibil ca la ora ora 21 sa nu am calda,ce sa fac,sa las sa curga apometrul asa degeaba?si cum va spuneam dau citirea la apa calda in baie odata la 2 luni un metru de apa iar la bucatarie nici nu-l mai folosec pt ca tot rece imi vine si atunci spal tot cu rece de ce sa-l mai folosesc pe acela de calda si in aceasta situatie eu nu vad sensul schimbarii apometrelor sau verificarea lor din moment ce se verifica cum se verifica iar apometrul din subsol raja daca este al lor intrebarea este la cat timp il verifica si ei sau ei la 4 ani il schimba si acele pierderi ni-i se imputa tot noua?
Depinde de la caz la caz. Sunt firme, ca de ex. Recea SRL, firma ce are contract cu Asociatia noastra de propietari, contra sumei de 1,70 de lei pe luna, citeste contoarele din apartament si odata la 4 ani le schimba cu altele ca pe cele vechi sa le duca la verificat. Contorul mare de apa de la intrarea in bloc e citit de furnizor si asistat de un reprezentant al asociatiei, dar degeaba, daca citirile din bloc nu dau totalul consumului de pe contorul mare. de aceea lunar cotizam sume mai mici , mai mari sub denumirea „diferenta factura!”
Daca va nemultumeste firma de la care aveti apometrele, mergeti la alta firma, banuiesc ca sunt mai multe si la dvs. in oras.
Apometrul, dupa cum arata si numele doar masoara apa care trece prin el, din conducta in vana sau chiuveta dvs. Apa calda va furnizeaza o centrala termica de cartier probabil doar intre anumite ore, in anumite zile ale saptamanii…
Incercati sa aflati progrmul de furnizare a apei calde ca vine iarna si va fi neplacut sa va spalati cu apa rece!
1) In Caminul de Bransament (situat in afara cladirii – cam la 5 m distanta) exista un Contoar care este montat de Furnizor si este citit de el. Acela este de baza la intocmirea Facturii pe care trebuie sa o plateasca Asociatia de Proprietari (Locatari). Citirea de regula este cam in aceeasi zi din fiecare luna si Cititorul Furnizorului este obligat sa inmaneze reprezentantului Asociatiei un act (Bon – de ex.) care trebuie sa cuprinda datele de baza ale acelei citiri (adresa si indexul citirii noi). Daca apar diferente prea mari care nu se justifica (in plus sau minus), atuncea se poate cere verificarea Contorului si schimbarea lui daca este cazul. Cand verificarea este ceruta de Asociatie si nu se justifica cererea se poate ca Furnizorul sa taxeze deplasarea echipei de verificare. Mentiune: Daca Contorul este lovit (spart, etc.) nu-i lasati pe reprezentantii Furnizorului sa dea vina pe dvs. deoarece fiind in spatiul public nu aveti raspunderea integritatii acelui Camin de bransament, pentru ca Asociatia are doar trotuarului din jurul cladirii in grija (face parte din „cheltuielile comune” si fiecare Proprietar are o suprafata de indiviziune care este trecuta in Contractul de Vanzare-Cumparare a fiecaruia). Ca Primaria spune ca ar trebui fiecare Asociatie sa ingrijeasca spatiul verde din jurul blocului si chiar sa va amendeze este numai o forma de a eluda legea, deoarece spatiul verde este problema Administratiei Domaniului Public.
2) Diferenta dintre citirea tuturor contoarelor de apartament din cladire si citirea Contorului de Bransament (General) poate sa apara din cauza ori a tipului de contor de apartament sau din citirea aproximativa a contoarelor. Desi mai poate aparea si din cauza scurgerilor de apa din cauza unei ne-esanteitati perfecte (la imbinarea tevilor intre Contorul General si Contoarele de apartament). Masuri de luat: Verificare a retelei de apa (rece sau calda) plecand de la Contorul General pana la intrarea in Contorul de Apartament (conducta de distributie, coloane si legaturi pe etajul respectiv) – nu trebuie sa aveti scurgeri de apa, deoarece fiecare picatura se inregistrare in Contorul General si se va imparti si va aparea in „cheltuielile comune” din cauza Facturii respective. Mentiune: Chiar daca nu ati folosi pe timp de iarna apa (rece sau calda) in apartament, fiecare Proprietar este obligat sa plateasca „cheltuielile comune” (spalarea holului de acces comun intre Parter si ultimul etaj sau spalarea camerei de adunare a gunoiului din bloc – de ex.), deci si aceasta apa apare la consumul general al Asociatiei.
3) Revin cu rugamintea (pentru cei care au probleme cu Administratiei de Proprietari sa solicite Administratorului sa-i puna la dispozitie (sa citeasca) actele (Normativele) in vigoare la aceasta data dupa care se calculeaza cheltuielile de intretinere pe apartament. Acele acte le-am trecut mai sus si unele pot fi citite chiar pe NET. In caz ca nu sunt respectate aceste acte (Normative, Legi) atunci luati legatura cu cei de la Primarie care raspund de Asociatiile de Proprietari si ceretile ajutorul. Este foarte usor sa-i chemati pe cei din Conducerea Asociatiei in fata Justitiei, dar trebuie mai intai (pentru a face economie de timp si bani – nu toti avocatii sunt pregatiti sa apere litigii in acest domeniu al Asociatiilor de Proprietari) sa implicati Primaria si de cele mai multe ori este de ajuns. Succes!
@LICOI-POP MADALINA – Aveti dreptate cand semnalati ca trebuie sa asteptati ca sa ajunga apa calda la dvs., dar incercati sa faceti baie intre orele cand majoritatea dintre consumatori folosesc apa calda. Furnizorul nu are nicio vina ca la ora cand doriti sa faceti baie sunteti singurul consumator. Apa se raceste daca nu o recirculati, asa ca solicitati Furnizorului sa faca un „bay-pas” intre conductele de Tur si Retur pentru ca astfel apa sa fie in continua miscare. Pentru a reduce consumul General de apa calda ar trebui sa aveti instalate si niste termometre electronice care sa masoare temperatura apei calde care vine si cea care pleaca si astfel sa platiti mai putin daca temperatura nu este in graficul din Contract (ar trebui sa fie aprox. intrare 80 grd C si 60 grd C plecare – daca temperatura este mai scazuta la intrare s-ar reduce si consumul de GCal, deci s-ar plati doar apa rece necesara producerii apei calde). Dar pana cand nu cunoasteti programul de furnizare al apei calde de la Furnizor este destul de greu ca sa stabiliti cand sa faceti baie fara a consuma apa in exces. Totusi cred ca Administratorul Asociatiei poate afla acest program cand plateste Factura de apa calda si poate ulterior sa vi-l afiseze pentru ca sa stie toata lumea din cladire acel program.
Referitor la Contoarele de apartament: Aceste contoare trebuie verificate din 4 in 4 ani pentru ca atat este garantia maxima data de Firma de metrologie care raspunde de corectitudinea masuratoarii facute. Binenteles se poate ca contorul sa functioneze foarte bine si peste acest termen, dar puteti avea probleme cand incepe sa se „abureasca cadranul” (semn ca apa scapa – garnitura s-a depreciat fizic si nu mai este corecta masuratoarea – la dvs. indica in minus, dar contorul general indica apa consumata in plus). Deci si aceasta poate fi o cauza de nepotrivire a consumului general cu cel particular (din apartamente). Este bine ca Administratorul (impreuna cu un Cenzor) sa faca verificarea a tuturor contoarelor din Apartamente o data la trei luni, prilej cu care se citeste si consumul efectiv (in celelalte luni se poate admite si citirea de catre Proprietari, astfel putandu-se descoperii Proprietarii care nu sunt cinstiti). Mentiune: Contoarele de apartament (la fel ca si Contorul General) trebuiesc SIGILATE, pentru a reduce posibilitatea ca unii sa umble la aceste contoare (o alta posibilitate de fraudare a citirii contoarelor).
La noi nu exista contoare la intrarea in bloc ci doar individuale. Nu vine nimeni sa le citeasca cu anii. De verificat se verifica odata la cinci ani. Eu sunt singurul prost care platesc de ani de zile 12-13 mc pe luna dar cred ca o sa iau masuri……. Platesc la apa mai mult ca la gaz si electricitate pe timp de vara pentru ca la noi apa este foarte scumpa. Din pretul apei, al salubritatii si al transportatorului monopolist isi finanteaza campania electorala PSD-stii de la noi din judet. Din parandarat! Nu stiu exact cum o sa fac dar o sa experimentez….
Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic. Fiecare cladire are un Camin de bransament al instalatiei de apa (rece sau calda) pentru ca Furnizorului ii este mai usor sa contorizeze consumul la o Asociatie de Proprietari (Locatari – daca stau cu chirie la Stat) decat sa ei la usa fiecaruia sa-i citeasca cat a consumat. Daca situatia este cum afirmati dvs. atunci ori nu v-am inteles eu, ori dvs. nu cunoasteti situatia exacta. Pentru a lamuri situatia va rog sa-mi spuneti la cateva intrebari simple: 1) In primul rand ar trebui sa stiti daca exista constituita o Asociatie de Proprietari (sau Locatari). Daca raspunsul este pozitiv inseamna ca aveti un Administrator care intocmeste Listele de Intretinere (Lunare) si pe care le inainteaza spre verificare unei Comisii de Cenzori (min.2 pers.). Daca cladirea dvs. are mai putin de 4 familii (deci este o cladire de tip vila cu Parter si un etaj – plus o mansarda) atunci puteti sa cereti Furnizorului sa va desparta de ceilalti Proprietari (dar si in cazul acesta este indicat sa aveti un Camin de Bransament central pentru separarea cladirea respectiva de reteaua localitatii in caz se nevoie (schimbarea unui contor – de ex. sau de spargere a instalatiei in vila). 2) Factura lunara de la Furnizorul de apa rece (de ex.) o primiti dvs. sau vine la Asociatie (dica ma intereseaza cine a intocmit Contractul propriu-zis). Cred ca vine pe numele Asociatiei pentru ca daca ar fi Contractul pe numele dvs. ati fi primit-o lunar si reprezentantii Furnizorului ar verifica indexul mult mai des decat o face Administratorul Asociatiei. 3) Inteleg supararea dvs. pentru consumul de apa (rece – cred, pentru ca n-ati precizat) dar consumul este conditionat si de consumul efectiv al familiei dvs. (poate va spalati mai des sau aveti vreun copil mic care cere o spalare repedata, etc.). Daca consumul Familiei dvs. este normal (adica este similar cu cel facut anul trecut – fiind tot acelasi numar de persoane, prin verificarea Listelor de anul trecut care exista la Administratia Asociatiei) fata de consumul unei Familii cu acelasi numar de membrii si cu un consum prezumat similar si va apare o diferenta majora de consum inseamna ca ori cineva triseaza cu consumul (index gresit), ori citirea este incorecta din cauza ca cel care citeste nu cunoaste modul de exact al contorului (sunt mai multe feluri de contor care pot fi diferite), ori intentionat a fost citita gresit. Oricum puteti sa cereti Furnizorului de apa sa faceti un Contract separat de al celorlalti Proprietari, dar asta va obliga sa faceti o cheltuiala destul de mare pentru ca taxele de aprobare costa, tot asa cum costa destul de mult si executia lucrarii efective. Ulterior nu veti mai avea „scapare” de amanare (fara dobanda) a Facturii pe motiv ca „luna asta aman plata intretinerii pentru ca nu am primit salariul”, pentru ca Furnizorul va da in judecata imediat ce ati depasit prevederile din Contract), daca nu ati cazut la intelegere cu el (si nu scapati de dobanda oricat ati vrea). Nu vreau sa va sperii, dar va trebui sa stiti foarte bine ce optiuni aveti in cazul cand va separati de celalti vecini. 4) Ca Furnizorul de apa este un „sponsor” al unui Partid anume cum sugerati dvs. este doar pe jumatate adevarat, deoarece Primarul unei Localitati printr-o Hotarare Locala (aprobata de Adunarea Generala la care participa si atentie, care este votata de Consilierii Locali) poate schimba Pretul pe metrul cub de apa rece (de ex.) care il poate solicita Furnizorul de la Beneficiarii acestei prestari. Deci Primarul singur nu poate sa stabileasca costul pe metrul cub asa cum credeti dvs. , iar daca majoritatea este covarsitoare cu un Partid anume nu aveti ce sa mai faceti (decat sa va mutati intr-o localitate in care are majoritarea Partidul care va satisface idealurilot dvs.) – puteti desigur, dar cu slabe sanse de reusita sa dati in judecata pe persoanele care va provoaca nemultumirea (deci nu dati in judecata Autoritatea ci persoana care ocupa o functie in cadrul Autoritatii respective – asta daca vreti sa aveti macar o sansa). Concluzie: Cititi foarte atent, va rog si postarile mele anterioare si daca faceti rost (sau cititi pe NET) Documentatia (minima) pe care trebuie sa o aiba orice Administrator de Asociatie de Proprietari (care stau la Bloc) – in special Actul de Constituire si Statutul Asociatiei de Proprietari si Legea Locuintei si veti afla singur ce puteti face in caz ca Administratorul nu-si face datoria fata de Asociatie, dar si ce obligati aveti dvs. fata de aceiasi Asociatie. Succes!
D-na Erika – va rog sa-mi scuzati postarile prea lungi, dar cand vad ca cineva are o problema, incerc sa ii dau o serie de date care sa-l ajute pe viitor (daca pot) ca sa rezolve situatia propriu-zisa.
@eugenb
Personal locuiesc la casa particulara. Am propriul contract cu furnizorul de apa. In luna septembrie teava mea de apa (de cca 100 m lungime) a fost sparta accidental, pe la ceasurile serii. Accidentul m-a costat 640 lei – totul fiind inregistrat foarte corect pe contor ! -.
@eu – 1) Din cate inteleg din ce spuneti, teava s-a spart (accidental) in partea de care raspundeti dvs. (cf. Contractului intocmit de dvs. cu Furnizorul) si ati avut de plata contravaloarea lucrarii de reparare, precum si pierderea de apa inerente. Sper insa ca ati oprit imediat curgerea apei, din Caminul de Bransament, atunci cand ati observat avaria – este vorba de cele doua „vane” care se afla prima inaintea Contorului si a doua situata dupa Contorul respectiv (care masoara cantitatea de apa ce trece prin el). 2) Daca avaria se petrecea inainte de Caminul de Bransament atunci raspunderea era a Furnizorului si dvs. erati in drept (daca intreruperea furnizarii de apa era mai mare decat cea prevazuta de Contract) sa cereti despagubiri (banesti) in Justitie, daca nu va puteti intelege pe cale amiabila. Obs. In primul caz, dvs. puteati sa apelati pentru remedierea avariei, atat la Furnizor (in cazul acesta pe langa cantitatea de apa inregistrata de Contor, aparea distinct si costul lucrarii de reparare) sau puteati sa o platiti o Firma (sau o Persoana Fizica) care este abilitata de catre Furnizorul dvs. de apa, sa execute lucrari specifice in acest domeniu (urmand sa platiti apa consumata la fel ca inainte de a se petrece evenimentul – neplacut, binenteles).
@eugenb
Nu am fost extrem de explicit (asa cum sunteti dvs.). Paguba mentionata consta integral in mc apa+canal facturat – cca 100 – si nu contine valoarea reparatiilor. Avaria s-a petrecut seara dar nu a fost observata decat dimineata.
Ideea pe care am vrut sa o scot in evidenta este urmatoarea: ma „bucur” de contract individual cu Aquaserv. N-am idee la ce sume se refera d-na Erika atunci cand vorbeste despre plata unor diferente de apa+canal fata de inregistrarile apometrelor individuale, si nici daca acestea sunt constante, luna de luna, sau nu cumva exista si restituiri. Vreau sa o asigur insa ca un contract individual cu un furnizor (oarecare) nu inseamna neaparat raiul pe pamant.
In cazul meu, la apa, exista un singur contor, proprietatea Aquaserv. Habar nu am daca acesta inregistreaza corect. Probabil daca as monta inca unul, proprietate personala, in aval, indicatiile ar fi diferite ! In plus, fiind singur beneficiar al instalatiei, nu impart cu nimeni pierderile sau reparatiile. Doar le achit si trec mai departe…
@eu – 1) Faptul ca aveti un Contract individual cu Furnizorul este pe o parte bine, dar si rau in alte cazuri. Totul tine de modul cum este intretinuta instalatia respectiva de Beneficiar. In cazul dvs. inseamna ca trebuie sa va ingrijiti ca periodic sa angajati o Firma (sau o Persoana Autorizata) de specialitate care sa verifice instalatia aflata in grija dvs. (si care este datoare sa va dea si o Garantie – de regula 2 ani). 2) Diferentele de care aminteste d-na Erika se refera la diferentele aratate de Contorul de Bransament (citit de reprezentantul Furnozorului) si insumarea tuturor index-urilor citite de Administratia Asociatiei de Proprietari (care stau in acel Bloc de locuinte). Diferentele apar pentru ca Lista de Intretinere cuprinde (cf.Legii) si cheltuielile „Comune” care cuprind si de ex. spalarea Casei scarilor, udarea spatiilor verzi (ceruta de Primarie – de cele mai multe ori) sau spalarea spatiului de strangere a gunoiului menajer. 3) Faptul ca nu aveti siguranta ca platiti exact cat ati consumat este intr-adevar un factor de nemultumire pentru dvs., dar daca veti lua masuri de verificare a instalatiei (in partea dvs. de raspundere) ca sa nu prezinte defectiuni (de ex. scurgeri de apa – picaturile chiar in timp, pot duce la o pierdere care se va reflecta in banii dvs.) si daca veti angaja specialistii care sa va controleze periodic aceasta instalatie veti scapa de multe probleme. 4) Este o masura de verificare a Contorului montat de Furnizor (amplasarea unui alt Contor) dar nu este de prea mare folos. Daca diferenta este mare puteti sa solicitati Furnizorului inlocuirea aparatului defect, dar aveti grija ca daca Contorul respectiv (verificat de o Firma autorizata metrologic) este considerat ca masoara bine apa trecuta prin el si deci diferenta nu este pricinuita de acel aparat, Furnizorul este in drept sa va taxeze pentru deplasarea echipei respective a Furnizorului (si banii pe care acest Furnizor sunt destul de mari). Atat Contorul de Bransament (montat de Furnizor) cat si cel pe care dvs. doriti sa-l montati trebuie sa fie certificat metrologic si sa se incadreze intr-o Garantie bine delimitata in timp (cand expira Garantia acel Contor trebuie controlat metrologic – pe banii Beneficiarului). Obs. Orice imbinare de piese (fitinguri) care compun (alaturi de tevile respective) aceasta instalatie de apa daca prezinta scurgeri de apa (chiar simplele picaturi) sunt In timp) o sursa de „paguba” pentru „buzunarul” dvs., de aceea trebuie corectata aceasta problema de catre specialisti. Chiar daca la prima vedere credeti ca puteti singuri sa rezolvati acea problema, ar fi bine sa apelati la cei „autorizati” sa execute acele lucrari specifice (macar pentru ca ati avea pe cine sa dati vina daca nu au executat lucrarea corect, respectiv de la cine sa cereti despagubiri – ce ziceti de asta?!).
Nicio problemă, asta e ideea: să fim de folos celor care au nevoie de sfatul nostru!
Va rog daca ma puteti ajuta si pe mine 🙂 ,locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje,dintre toti locatari doar eu nu am ceasuri la apa,nu am avut niciodata nrmultumiri,dar de un an sunt tot mai multi chiriasi care pe langa faptul ca nu sunt declarati exact cate pers locuiesc in ap,sa nu mai spun de apa.De ex ,la et 3 locuiesc 3 pers(chiriasi) si luna de luna ei au doar cate 1 mc apa rece si la fel si calda.Ma apuca dracii de fiecare data :).Am vb o data cu presedintele si am rugat sa se citeasca contoarele,dar nimic,eu am cate 4 mc si 6 mc la 2 pers.Ce sa fac,cum sa procedez,unde sa apelez ?? Va multumesc mult !
Cred ca ar trebui sa va cumparati apometre! Chiar daca se intampla sa va puna la plata pentru diferentele fata de contorul principal, ati avea totusi un punct de reper!
Am vazut mai jos ca se pinea problema furtului de apa cu magneti! Este adevarat! Eu teprezint o firma de instalatii sanitare si termice care se ocupa cu precadere de servicii de montare apometre si va pot garanta ca exista ceasuri (apometre sau contoare de apa) carenu pot fi fraudate. In curand vom posta pe unul din siteurile noastre de profil, http://www.contoareapa.com un filmulet real cu apometre ce nu pot fi fraudate, in comparatie cu altele! Sa auzim de bine!
Intrati aici pentru detalii legate de contorizare. In curand si un filmulet interesant despre fraudarea (sau nu) a apometrelor. http://www.contoareapa.com
Se pare ca apometrele sunt subiectul cel mai sensibil pentru cititorii mei. Orice explicatie, sfat, raspuns la intrebarile lor, mai ales din partea celor de meserie, cred ca le va fi de folos!
Va putem ajuta noi cu serviciul complet de montaj apometre! http://www.apometre.org
Aveti dreptate d-na Erica, dar interventiile d-lui @gbalosan incep sa aduca a „reclama” (neplatita cred) – cel putin asa am impresia eu (dar poate gresesc), dar a repeta denumirea site-ul firmei (la care lucreaza) in postarea urmatoare asta arata.
vb prostii poi eu daca lucrez in fabrica si am dusuri acolo, prefer sa fac baie acasa pe fiecare seara sa platesc sau u cum ai face…. lucram 3 frati akolo eu in total locuim 4 in casa cum imi faci u mie consumu?
Faptul ca faceti baie la locul de munca, nu inseamna ca nu aveti consum acolo unde locuiti. Daca ar fi asa, ar trebui sa va sigilati contorul/contoarele de acasa (pentru ca sa nu mai fie nevie ca cei care raspund de verificarea lor – Firma furnizoare sau /si Administratia Asociatiei de Proprietari), dar tot n-ati fi exonerat de la plata „Cheltuielilor comune” (de ex. spalarea scarii casei scarii sau spalarea locului de adunare a gunoiului – conform Legii), datorate Administratia Asociatiei de Proprietari. Asa ca va recomand sa cititi mai intai Legea respectiva, inainte de a va arata asa „destept” fata de altii. Nu credeti!?
Respectiv la intrebarea pe care ati pus-o: „cum imi faci mie consumul?” Raspuns: Felul cum va-ti inteles cu titularul de Contract, ca sa va platiti contravaloarea apei consumate (inclusiv cota-parte a Cheltuielilor comune, datorate de dvs. fata de Asociatia de Proprietari din care face parte Apartamentul respectiv) este o problema numai a dvs. Ca sa va raspund ar trebui sa am mai multe date, pe care deocamdata nu le am. Eu nu pot decat sa va sfatuiesc ce ati putea sa faceti, dar hotararea finala va fi numai a dvs., dar sunt sigur ca prin apropierea dvs. se gaseste un Avocat sau un Mediator care sa va raspunda la intrebarile dvs. in caz ca explicatiile date de mine nu va multumesc.
Am vizitat siteul lui gbalosan. E chiar foarte frumos şi educativ. Bănuiesc că unii au şi învăţat de acolo cum se pot „măslui” apometrele! Păcat că gbalosan nu m-a lămurit ce să facem la apometrele noastre ca să indice consumul la fel cu contorul de afară!Deşi ar fi de preferat ca să indice contorul colectiv acelaşi consum cu suma consumului din apartamente!
Va rog, sa ma sfatuiti, ce pot face ca sa nu mai platesc diferente( pierderi) in același cuantum cu toti locatarii , daca la număr persoane sint trecută 0 persoane? Nu locuiesc in tara de 4 ani .
Depinde de politica Asociaţiei de proprietari de care aparţineţi. În mod normal nu ar trebui să plătiţi consumul de apă dacă nu locuiţi acolo!
Discutaţi cu responsabilul sau cu cineva care se ocupă de apartamentul şi plăţile dvs.să rezolve problema!
Problema se rezolva („pro” sau „contra” – depinde de membrii Asociatiei) numai printr-o Hotarare a Asociatiei de Proprietari. Presedintele este obligat sa o puna in discutia Adunarii generale in sedinta urmatoare „propunerea dvs. de a fi scoasa de la Cheltuiele Comune prin lipsirea din Localitate in acea perioada” (deci initial trebuie sa faceti o Cerere catre Presedintele Asociatiei in care trebuie trecut motivul si perioada cat lipsiti – iar daca perioada se mareste trebuie sa averizat Asociatia ca veti lipsi o alta perioada de timp, tot printr-o noua Cerere care trebuieste adusa la Administrare inainte ca vechia Cerere sa expire rermenul solicitat anterior). Numai Adunarea Generala poate sa hotareasca daca veti fi scoasa sau nu de la acele Cheltuieli. Fara aceasta Hotarare nu puteti fi scutita de acele plati. Intrebare: Cat ati lipsit (sau veti lipsi), cine a avut (sau cine are) grija de Apartamentul dvs.? Ar trebui sa faceti (si sa aduceti la Administrarea Asociatiei o copie legalizata)si un „Inscris” incheiat in fata Notarului Public, intre dvs si persoana pe care ati desemnat-o ca sa aiba grija de locuinta pe perioada cat veti lipsi, astfel ca Asociatia sa stie pe cine sa traga la raspundere pentru problemele care se ivesc intre timp cu acest Apartament (de ex. daca este nevoie ca sa se schimbe o coloana de apa (rece, calda sau de curent electric) de care raspunda Asociatie, sa poata permite interventia respectiva a instalatorului specializat).In plus, si Agentul de Politie care raspunde de aceasta Asociatie trebuie sa stie ce persoana are grija de Apartamentul dvs., in caz ca cineva intra in el si altcineva reclama la Politie acest fapt (Administratorul fiind obligat sa-l treaca in Cartea de Imobil – ca persoana care verifica acea locuinta – cu aprobarea Proprietarului). Legea exista, de dvs depinde daca vreti sau nu sa faceti uz de ea (ma refer la „Drepturi” binenteles). Obs. Daca tot lipsiti atata timp nu inteleg de ce nu o inchiriati la o familie prietena sau la o ruda – ati avea un venit suplimentar, dar binenteles va rog sa luati aceasta remarca doar ca o sugestie pur dezinteresata.
http://punctul.ro/2014/06/30/labirintul-consumului-de-apa-individual/
Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
In fiecare luna dam citirea la apa calda si rece. ..la plata , luna aceasta de exemplu ( întretinerea pe luna martie ) avem dublu cantitatea de apa rece….Am cerut sa se verifice de catre administrator citirea data de locatari…Nu stiu daca s-a facut acest lucru.
La noi s-a verificat
Exista vreo lege în care este stipulat ca diferentele ( atat de mari ) se plătesc obligatoriu?
Mi – se pare exagerat sa cred ca sunt diferente atat de mari la citirile noastre fata de citirea contorului principal de apa…incat noi sa plătim dublu catitatii de apa consumate.
Va multumesc .
Dragomir Mădălina
Furnizorul de apa intocmeste factura dupa citirea contorului sau montat la intrarea in scara de bloc sau casa particulara. Dacă vorbim de scara de bloc, suma consumului citit de pe contoarele locatarilor se compara cu citirea contorului principal, de obicei sunt diferente mai mari sau mai mici, iar aceste diferente sunt impartite lunar intre toti consumatorii (locatarii din bloc). E o problema veche de cand …lumea si nu are leac! Diferentele insa se platesc! Din cate am inteles diferentele sunt cauzate de contoarele individuale care nu sunt la fel de bune ca al furnizorului, ca unii consumatori triseaza (fura), ca nu sunt citite corect toate contoarele…
Buna ziua!am si eu o situatie si nu stiu cum sa ies din ea.Eu am o casa pe numele meu.contract de vanzare cumparare.in aceasta casa sta si fratele meu cu familia.au 2 camere separat.baie.bucatarie separat.Ceasul este in camin in bucataria lor.ptr ca au cosntruiut bucataria peste camin. El si a pus apomentru pe teava lui pe care a tras o din camin.Toate bune si frumoase numai ca lunar sau la 2 luni.el imi zice ca am de platit 4m.6 m.desi nu stau acolo desi am apa inchisa la robinet la baie.la bucatarie de la teava de sub chiuveta.Imi si arata ceasul.ca inregistreaza.ceea ce e ilogic.ptr ca eu nu consum niciodata apa de acolo.n stau.n.m spal.nu targ apa acolo.nici macar o cana cu apa nu beau.Toata lumea zice ca el fura apa cumva si nu stiu cum.altii spun ca si a intors ceasul invers si inregistreaza doar in ceasul mare.adica al meu.altii ca pune furtunul la canalul meu de afara care are scos robinetul.pune el robinet si uda de acolo gradina cand nu sunt acasa.ceva face de fura apa si m pune pe mine sa platesc.zice el ca sunt sparturi pe teava si ca m spal si n vreau sa i zic.ceea ce e o minciuna sfruntata.Ce pot eu face?i am sugerat sa si faca alt camin.ca lui i ar fi m usor ca e f aproape de ceasul.mare.dar ca eu nu pot ptr ca cele 2 camere ale mele sunt f departe si m ar costa mult m mult.decat pe el.In conditiile in care eu sunt proprietar.daca merg la raja.ce rezolv?il pot ei obliga sa faca alt camin.ca el nu e de acord desi sta in casa mea sa si puna separat.e mai bi e s ma puna pe mine s platesc eu lunar sparturi.Ba ma si ameninta ca ceasul e in bucataria si mi opreste apa cand vrea.Ce alta solutie am?va rog sa mi dati un sfat.
Buna ziua! In aceeasi situatie ma aflu si eu, cu o mica precizare. Nu mai locuiesc in bloc, am facut cerere de scadere la asociatie, avand si viza de resedinta in alta localitate. Platesc luna de luna cum plateste cineva care sta inca acolo. Am avut o surpriza aseara, cand venind sa achit cheltuielile, diferenta de 1,6 mc inregistrati la apometrul de la subsol, au fost trecuti TOTI la mine. Sa-i platesc eu! Nu s-au mai impartit la toate apartamentele de pe scara! Justificarea presedintelui a fost ca ii recuperez eu lunile urmatoare! Cum daca nu locuiesc acolo? E normal asa ceva?
Sa platesc doar eu ce fura cei care stau acolo?
@Iuliana – 1) Daca inregistrarea a fost facuta prin citirea apometrului central – al respectivei Asociatie de Proprietari, inseamna ca pierderea apei ar trebui impartita la toti membrii Asociatiei (altfel este un abuz al Conducerii) pentru ca este obligatia a tuturor membrilor acelei Asociatie cf.Legii. 2) Daca ati inchiriat acel spatiu sau l-ati dat spre grija altei persoane va pastrati obligatiile fata de Asociata de Proprietari respectiva (referitor la Cheltuielile Comune). V-ar trebui un Avocat specializat in problemele Locative, daca nu intelegeti prevederile Legiilor respective. Obs. Daca afirmatia Presedintelui Asociatiei de Proprietari respective este adevarata, inseamna ca Administratorul (Contabilul) incearca acoperirea unei greseli (voita sau nu) cu alta!
Multumesc pentru raspuns. Intr-adevar, inregistrarea a fost facuta prin citirea apometrului central. Justificarea presedintelui a fost ca nu poate imparti 1,6 mc la 20 de apartamente, asa ca comisia a decis sa-i platesc eu. Urmand sa ii scada lunile urmatoare. Dar cum sa fac consum daca nu stau/nu sta nimeni/nu merge nimeni acolo? Mi se pare aberant!
Precizez ca nu am inchiriat/nu e data spre grija altei persoane aceasta garsoniera. Sunt singura care merg acolo o data pe luna sa-mi achit cheltuielile, pe care le platesc in totalitate, chiar daca am facut cerere ca nu mai locuiesc acolo. Mentionez ca am serviciul in alta localitate, am si viza de resedinta, iar cand i-am dat la asociatie copie dupa C.I. + viza, nu mi-a primit-o pe motiv ca nu are ce sa faca cu ea. Prin urmare platesc tot cum plateam si pana sa ma mut, in plus mise baga diferenta de apa, pe motiv ca nu am cum sa apar in fiecare luna cu 0 mc. Imi cer scuze daca nu am scris corect/nu m-am facut inteleasa, dar sunt foarte revoltata de ceea ce mi-au facut. Multumesc din suflet pentru sfaturi.
Am deschis proces impotriva ASOIATIEI DE PROPRIETARI si a firmei de administrare deoarece timp de 2 ani de zile m-au trecut cu apa calda conform metrajului raportat lunar dar la un tarif aberant de 65 lei/mc in loc de18,60.( de ex.pe luna septembrie 2015 la 2 mc apa calda s-a facturat 130 lei Furnizorul de apa calda a verificat contorul central constatind ca este in ordine ,nu exista conducte sparte de la caminul central la bloc .Cu toate acestea instantele au motivat respingerea actiunii prin aceea ca exista ,,pierderi pe retea ” !!!
Am depus o plingere penala pt.verificarea acestor afirmatii iar ASOCIATIA si-a retras afirmatiile spunind ca nu sint pierderi cauzate de fisuri ale instalatiilor ci de …atentie :,,necitirea simultană a contoarelor ” !!! Problema e că am ramas trei familii bransate la apa calda toti ceilalti fiind teoretic debransati pe motiv ca au centrale ! Am aratat ca reaua credinta a ASOCIATIEI si a firmei consta in faptul ca au ascuns faptul ca au incasat in realitate ( conform sustinerii din intimpinare ) 7 mc la 18,60 si nu 2 mc la 65 lei .Prin urmare m-au indus in eroare la tarif in realitate fiind vorba de o diferenta de 5 mc apa calda incasata in plus pe luna luata ca exemplu.Insa instanta le da dreptate !