Etichete

, , , ,


48960441_1A fost o vreme cand utilitatile erau platite la „pausal”, indiferent care cat a consumat, plateam ca ofiterii, la fel, dupa un singur contor pentru tot blocul. Odata cu democratia, am trecut la contorizarea individuala, la apa rece, la apa calda, apoi la gaz si pana si la calorifere am montat repartitoare ca sa ne amagim ca fiecare plateste dupa cat consuma.

Nemultumirea locatarilor au inceput abia dupa ce am trecut la contorizarea individuala! Ca sa nu intram in detalii, ma rezum doar la problemele iscate din cauza facturilor la apa!

La intrarea in bloc, avem un contor certificat de furnizorul de apa potabila, acesta inregistreaza orice picatura de apa ce intra in apartamentele locatarilor si factura in fiecare luna este emisa conform cifrelor aratate de acesta.

Fiecare apartament este dotat cu apometre la baie si la bucatarie, acestea fiind citite de un reprezentant al firmei contractate de asociatia de proprietari. Firma sustine ca apometrele sale sunt de incredere, mai ales ca sunt verificate, schimbate odata la 3 ani contra cost! Chiar daca citirea contoarelor nu se face  simultan, dar cel mult in aceeasi zi cu citirea contorului comun, la facturare avem diferente cand mai mari, cand mai mici. Aceste diferente sunt impartite samavolnic intre toti locatarii, de unde rezulta ca eu, consumatorul cinstit, platesc verificarea apometrelor, platesc citirea lor, platesc cantitatea de apa consumata potrivit apometrelor si mai dau niste bani in plus pentru ca apometrul exterior arata un consum mai mare!

Se intampla ca unii locatari nu sunt de gasit si astfel nici apometrele lor nu sunt citite cu lunile!In ciuda avertismentelor, acestia uita sa lase macar citirea, daca nu pot fi acasa cand vine cititoarea. Ei sunt taxati la pausal, dar nefiind verificati  cateva luni la rand, pausalul in cazul lor e mai mult decat relativ! Luna de luna sa platesti in plus, desi ai contor, devine frustrant! Aberant!

Si aici intervine gandirea geniala a conducatorilor nostri -nu, nu de la varf, doar de la asociatia de proprietari: sa intocmim un specialist care sa verifice contra cost apometrele periodic! „Odata la doi ani, asa ca la gaz!”, spun ei, iar eu nu inteleg unde e şpilul?

Nu ar fi mai simplu sa -i oblige pe indolentii sa dea citirile contoarelor? Două-trei luni ar trebui pusi sa plateasca ei diferentele la factura si indraznesc sa cred ca s-ar da pe brazda! Pentru ca diferentele de consum de acolo vin! Trei -patru contoare necitite, în timp, se acumuleaza!

Si daca nu suntem in stare sa calculam care cat consuma cu apometre individuale si cu contor central, verificate si rasverificate contra cost, propun sa desfiintam apometrele si sa trecem cinstit la pausal! Economisim banii de citire si poate gasim cumparatori si pentrui apometre! Ca de platit oricum ca la pausal platim!