Etichete

, ,


Z646x404i însorită de august, prima după o serie ca de toamnă răcoroasă. Trei prieteni buni se reîntâlnesc la un garden party. B din Anglia, C1 din Germania şi C2 din România. Fericiţi de revedere povestesc, îşi amintesc de verile trecute şi râd cu poftă de parcă ar fi aceiaşi copii de şcoală primară din faţa blocului şi nu tată de familie, cel puţin primii doi dintre ei. Un telefon neaşteptat le perturbă distracţia, dar le oferă şi ocazia totodată de a  se plimba cu maşina lui B, de care sunt mândri cu toţii. Îl iau cu ei şi pe mezinul D şi „cu cântec înainte marş.” Maşină solidă, serioasă, comodă… e o plăcere să călătoreşti ascultând muzică în timp ce careva spune bancul cu poliţistul român care vrea să-l pedepsească pe pasagerul care băuse, neştiind că şoferul e pe dreapta!

Parchează, coboară şi se înfăţişează la uşa liftului pe care găsesc eticheta „pentru 370 de kilograme”. Fac un calcul sumar şi ajung la concluzia că sunt ei 4, dar trebuie să-i ducă liftul, fiind sub barem. Şi se urcă B.C1,D şi în ultimul moment urcă şi C2, crezând că va ajunge mai repede la etajul 4 decât pe jos, mai ales că îl mâna o urgenţă, ca după bere!

Apasă butonul 4. Liftul se conformează. Uşor , uşor urcă, ajunge la etajul 1, se străduieşte, cu încetinitorul parcă mai face un etaj şi..unde dacă nu între etaje, se opreşte! Şi nici că mai porneşte. Ca un cal nărăvaş! Mai bine zis ca un măgar! Prietenii nu se sperie, mai fac mici glume, de ce să pară nişte fricoşi. Dar pauza se prelungeşte, uşile nu se deschid, aerul e tot mai puţin în cabină, neonul de deasupra capului le coace mintea.

-„Fraţilor, nu-i de glumă, trebuie să ieşim de aici”!

  • Nu vezi ce scrie acolo? Aşteptaţi să vină să vă scoată nu încercaţi singuri evacuarea”
  • Ochelarii lui C2 se aburesc şi urgenţa lui devine şi mai acută. D nu se bucură de fel ştiindu-se la înălţime şi în curând fără aer, C1, medic de felul lui, se gândeşte la metode de prim ajutor, iar B apasă butonul de panică! Se deschide uşa într-o tentativă apoi se închide la loc. Boara de aer pare curat şi rece, dar uşa se închide la loc, lăsându-i la bronzat sub neonul ce le coace fără milă. B e tuns zero, C1 cu fruntea lată poartă coadă de cal, îi ţine cald la ceafă. C2 păr des, cârlionţat, ceva mai lejeră e tunsoarea lui D.
  • Butonul de panică funcţionează. O voce plictisită, ca de sâmbătă după-masă, îl întreabă de B care-i problema.  „Suntem blocaţi într-un lift. Să vină cineva să ne scoată de aici!”Turuie destule de nervos, B, obişnuit să-i sară muştarul din orice, dacă nu se face ceva precum e voia lui. Se calmează instantaneu la întrebarea femeii, recunoscând că habar nu are de adresă! Ştie să descrie locul cu pricina, dar nu ştie pe ce stradă se află! Din fericire este semnal şi se dau telefoane ca să se afle adresa, fără de care ei nu pot fi salvaţi, iar aerul devine irespirabil transpiraţia curgând şiroaie de pe cei patru voinici.
  • Ia! Se urneşte! Şi chiar se urneşte liftul, ajung înapoi la parter unde uşa se deschide şi reuşesc să coboare sub privirile mirate ale eliberatorilor. Un bărbat şi o femeie care atât au butonat până au reuşit să înduplece liftul să coboare!
  • Urcă la etaj, de data asta per pedes, constată că a fost o alarmă falsă şi se întorc tot pe jos ca să meargă la maşină, când apare un omuleţ fuga-fuga, transpirat şi speriat: unde sunt blocaţii în lift ăia de ziceau că au o urgenţă? Liniştindu-se în cele din urmă că toată lumea e nevătămată, povesteşte că a venit în fugă din cartierul vecin, ca să-i salveze! Înduioşaţi de fapta omuleţului, D îi strecoară un 10 lei în palmă când dă mâna cu el, se salută cordial cu toţii, după care îi propun la omuleţ să-l ducă acasă, ceea ce acesta acceptă bucuros.
  • După o astfel de aventură, la timp încă pentru a gusta micii umflaţi pe grătarul încins, cei trei prieteni împreună cu mezinul au revenit la party în aplauzele tuturor! Nu vor mai arde de nerăbdare să ia liftul în curând, asta e sigur!