bec.jpgHabar n-am cât costă kilowatul. Dar dacă până acum Factura fiscală pentru energia electrică era de o coală A4, din luna aceasta a crescut la …2 pagini. Din experienţă ştiu că, un adevăr cu cât e mai mult explicat cu atât mai mult ridică suspiciuni!

Dacă până luna trecută factura era emisă prin „AFEE… judeţ”, acum e prin  „Agenţia…judeţ, ” e compusă din 10 spaţii delimitate: adresa furnizorului, adresa consumatorului, telefoane centru de informare client(program 8-20 zile lucrătoare, deranjamente 0800801929. E o noutate: perioada când poate fi transmis indexul telefonic la 080070963 (autocitire) şi perioada când se face regularizarea, o rubrică pentru Cod ATM; rubrică pentru descrierea facturii: tipul, perioada, data scandentă, tipul clientului, felul indexului, apoi o rubrică despre „Produse”!  Este vorba de energie electrică, nu altceva, dar e compus din 9 elemente despre care găsim detalii pe coala nr 2, apoi o rubrică cu explicaţii despre efectele neachitării (când se plătesc penalităţi, când se întrerupe furnizarea). Mai e un spaţiu pentru explicaţii despre codul de bare, când care se copiază şi de ce, apoi explică şi despre CALL CENTER că din 1 aprilie şi-a schimbat nr. telefon pentru autocitire 0800800048 şi informaţii comerciale 0244406006 între orele 8 şi 20.

Ultima rubrică are un cod de bare sub titulatura „factură curentă” şi suma!

Distracţia începe pe coala 2/2. Detaliile facturii fiscale reluate de pe pagina 1/2, cod de bare, tip contor, perioada de consum, index nou şi vechi, cantitatea măsurată, facturată, nr. de zile şi consum mediu.

După asta îţi trebuie cel puţin masterat ca să citeşti pe diagonală măcar toate bălăriile prin care stimabilii vor să dovedească de ce te pun la plată atât de drastic.Nu mai puţin de 27 de elemente la o factură de regularizare! Nici din greşală nu apare preţul unitar fără TVA (lei/UM), valoare fără TVA (lei) şi nici Valoarea TVA (lei)…

De 15 ori figurează expresia energia activă...facturată anterior,factură curentă, total, reglementat în fel şi chip, asortat cu CPC 50% de 3 ori, apoi cu 60% tot de 3ori, apoi contribuţia la cogenerare de 2 ori, Certificate verzi de 4 ori, accize , în plus taxa Radio TV şi, în cele din urmă un total compus din 2 părţi: fără şi cu TVA.  Adunarea o executăm noi sau revenim pe pagina 1/2 ca s-o aflăm! Şi după toată poliloghia asta tot nu ştim cât costă kilowatul, asta înseamnă să fii…consumator , slugă la doi stăpâni!

Furnizorul Societatea Electrica Furnizare SA din Bucureşti, cu Sucursala de Furnizare a Energiei Electrice Transilvania Sud –Braşov, cu Agenţie judeţeană în municipiul….

Şi după toate astea pe plic, scris cu roşu ni se urează: Sărbători Pascale luminoase!