elev_stresat.jpgSe încheie încă un an şcolar, iar statisticile arată că 42% dintre copiii de 15 ani în România sunt analfabeţi funcţionali. Tot mai mulţi tineri care  au urmat cursurile unor şcoli, pot reproduce un text, citesc, dar nu prind ideea!

De câţiva ani, asistăm cu nepăsare la un fel de robotizare a populaţiei. Preluăm din occident tot felul de idei fără să analizăm „cui prodest?” Când nu avem niciun argument, ne ascundem după deget:”aşa ne cer directivele Uniunii Europene”. Ce să zică bietul muritor de rând? „Apoi dacă trebe’, trebe” şi după două-trei noutăţi aberante, nici nu mai observă că directiva ni se potriveşte ca nuca în perete!

Sunt împotriva violenţei, dar nici să cădem în extrema cealaltă nu-i bine! Dacă până nu demult în concepţia românului bătaia era ruptă din Rai  şi copiii erau puşi pe direcţie cu „joarda” sau cu câte o scatoalcă pe după ceafă, acum Măria Sa copilul nu poate fi atins nici măcar cu vorba! A nu se înţelege că aş fi adepta educaţiei cu bâta! Doar că adaptând metoda occidentală uităm că nouă ne lipseşte o etapă din educaţia adulţilor în primul rând. Analfabetul funcţional a citit, a redat textul directivei, dar nu a prins ideea. A reţinut doar că educaţia se face fără bătaie! Cum adică? Adică îl laşi în plata Domnului!

O bunică îşi duce copilul de vreo 4-5 ani cu autobuzul. Stau amândoi pe un scaun, în spatele şoferului. După un timp copilul se foieşte pe scaun, că vrea să stea singur, că e înghesuit. Bunica fără nicio obiecţie se ridică, încearcă să-şi ţină echilibrul stând rezemată de scaunul pe care se lăfăie de acum copilul, aşteptând să ajungă în staţia unde va primi îngheţata promisă ca răsplată pentru că a fost cuminte!

La câteva scaune distanţă o adolescentă bine dezvoltată priveşte de sub ochelarii de soare, aruncând zâmbete colegei de pe rândul din partea opusă, o tipă subnutrită cu o sticlă de răcoritoare în mână, de fiecare dată când cele trei femei în vârstă se balansează periculos agăţate de mânere. La o frână bruscă femeia cu flori în braţe cu greu rămâne în picioare, fetele nu-şi mai ascund zâmbetele ironice. O fi fost şi ele răsfăţatele unor bunicuţe pe vremuri. Au privit, s-au distrat, fără să înţeleagă că  tocmai au văzut o scenă din viitorul ce le aşteaptă!

Se încheie încă un an şcolar, iar statisticile arată că 42% dintre copiii de 15 ani în România sunt analfabeţi funcţionali.  Tot mai mulţi tineri care  au urmat cursurile unor şcoli, pot reproduce un text, citesc, dar nu prind ideea! Ca să avem şi noi faliţii noştri!

Erika MĂRGINEAN

(publicat în PUNCTUL, iunie 2016)