Etichete

, ,


imagesŞi din nou se anunţă un exerciţiu de testare a sistemului de alarmare publică, luni, de la ora 11. Potrivit anunţului emis de ISU Mureş ar trebui să fie puse în funcţiune sistemul de alarmare centralizat odată cu sirenele operatorilor economici din oraş. De astă dată ni s-a explicat că va fi vorba de ALARMĂ AERIANĂ. Au specificat şi ce ar înseamna: Bombardament! Cei care nu prea aţi văzut filme de război, altul decât cel al stelelor, ajunge să ştiţi că e ceva naşpa!

Acest semnal acustic durează 120 de secunde (2 minute) şi este compus din  15 sunete de 4 secunde fiecare şi o pauză de 4 secunde între ele.

Până aici e clar. Şi sfaturile de comportare sunt clare. Lăsăm totul baltă, cu calm luăm pătura, rezerva de alimente, apă, medicamente şi haine adecvate, lumânări, lanterne, aparat de radio portabil, documente de identitate, nu ascultăm şi nu răspândim zvonuri. Ascultăm comunicatele şi ne îndreptăm spre cele mai apropiate locuri de …adăpostire!

Aici e aici!

Fac pariu că ale noastre autorităţi fac aceste exerciţii absolut convinşi că nouă nu ni se poate întâmpla nimic din toate astea, suntem feriţi de nasoale, că ne ajută Doamne Doamne ! Altfel l-ar lua în serios. Că sirenele alea sună, dacă n-au răguşit mai nou de cele câteva tentative de exerciţii din ultima vreme. Că exerciţiul nu e pentru populaţie, e pentru organele abilitate…Pentru ele ar fi şi cel mai apropiat…

Cel mai apropiat adăpost??

Aşa cum de  ani de zile ne arată filmuleţe şi ne îndoapă cu texte cum să ne comportăm în caz de cutremur, aşa ne îndeamnă spre adăpost. Arătaţi-mi un bloc de locuinţe unde „femeia şnur”-fiind cea mai şubţire- s-ar putea adăposti sub tocul uşii? Sau ascundeţi-vă sub…canapea, sub masa cu blatul de sticlă ( e la modă, nu-i aşa), ori aşteptaţi resemnaţi: dacă trebe, trebe!

Aşa şi cu cel mai apropiat adăpost! Apropiat de cine? Că ar fi undeva, pentru aleşi, nu zic nu, dar „boborul?” Plebea unde să se adăpostească? În pivniţa-subsol tehnic, dacă există. Şi dacă blocul nu are aşa ceva?

În caz de un atac real, până ar reuşi să ne aducă la cunoştinţă că pe strada X se află un adăpost antiaerian…ne-ar ciurui pe toţi! Un fleac, nu-i aşa?!

Nu ar trebui să mă mai mire, căci este exact cum ne-am obişnuit. Facem totul de mântuială, ca să bifăm activitatea de pe ordinea de zi.

Zic doar, nu dau cu parul! Şi totuşi, unde-i cel mai apropiat adăpost?