Etichete

, , , ,


Simbol al libertăţii, 15 martie, ziua în care a izbucnit revolta împotriva Imperiului Habsburgic a devenit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Rememorarea evenimentelor de acum 169 de ani ar trebui să încep cu proclamaţia în 12 puncte, entuziasmul popoarelor crezând că au scăpat de regimul absolutist, fără să uit desigur de deznădejdea şi de tot ce a urmat după înăbuşirea revoluţiei!

Sunt sigură însă, că aceste lucruri vor fi amintite în alocuţiunile rostite la depunerea de coroane în localităţile unde trăiesc maghiari. Deasemenea, cred că va fi elogiat cel care a pierit pe câmpul de luptă, în zona localităţii Albeşti, comitatul Târnava Mare, poetul-revoluţionar, Petőfi Sándor.

Ziua Maghiarilor. Comemorare sau sărbătoare? Ori ambele, la un loc?

În opinia mea, în anul de graţie 2017 cred că ar fi mai nimerit să-i lăsăm pe cei plecaţi să-şi doarmă somnul lin şi să nu deranjăm nici colbul de pe cărţile de istorie!

Să ne bucurăm împreună de viaţă, indiferent de rasă, culoare sau limba pe care o vorbim, pentru că nu avem absolut niciun merit în alegerea locului, timpului sau familiei unde ne-a aterizat …”barza”. Să depăşim exagerările de orice fel şi să încercăm să fim Oameni! N-o fi prea greu. Merită încercat!

Văd câte un bătrân mustăcios cu faţa brăzdată de riduri amintindu-şi de adevărul care a pierit „la paşopt” cum îşi strânge cu îndârjire şipca pe care atârnă drapelul…Suferă în tăcere. Nu reuşeşte să se desprindă de trecut. Îşi plânge rănile înaintaşilor, răni reale sau închipuite.

Altul se uită urât: Ce mai vor şi ăştia? Ce drepturi mai vor?

Din fericire tot mai puţini tineri jelesc după trecutul glorios! Vremurile s-au schimbat. Ar trebui să înţeleagă fiecare că deşi se încearcă îndobitocirea popoarelor, dezbinarea lor, ca să poată fi mai uşor de guvernat, a venit vremea să depăşim tulburătoarea întrebare: care a fost primul, oul sau găina? A cui e ograda? A mea sau a ta? E destul de spaţioasă, o putem stăpâni împreună!

E vremea să facem un pas! Să înţelegem odată pentru totdeauna: Împreună suntem puternici!

„De eşti bărbat, bărbat fii,
Viteaz, şi-atunci nicicând
Nu-i om şi nu e soartă
Să te doboare-n vânt.
Să fii gorun, ce piere
De vifor secerat,
Dar îşi păstrează şira
Spinării, ne-nclinat!”

Închei cu aceste versuri scrise de poetul revoluţionar cu doi ani înainte de a fi dat dispărut pe câmpul de luptă alături de urarea de La mulţi ani, oriunde v-aţi afla!

E îndemnul meu pentru depăşirea învrăjbirii între naţiuni!

 

(Publicat în Corbii albi, 15 martie 2017)