Etichete

, , , ,


b_biblioplat_or.jpgZilele trecute poștașul a sunat de două ori, ca să mă anuțe că mi-a adus un plic mai voluminos, ce nu încape în cutia de scrisori! Surpiza a venit de la Cluj, de la Corbii Albi. Nu e un secret, colaborez cu Portalul Corbii Albi, încă de la începuturile sale , din 2014, ca lector, apoi și ca redactor, pro bono,  alături de zeci de colaboratori din toată țara și nu numai. Drept recompensă două din articolele mele au fost cuprinse în volumul de Antologie, apărut anul trecut și lansat și la Tîrgu Mureș.

Printre ideile fondatorului acestui portal, menit să apropie popoarele conlocuitoare ale acestei țări, se află și înființarea unei biblioteci așa cum nu a mai fost! O bibliotecă pe ale cărei rafturi să fie cărți din literatura română, traduse în limba maghiară și cărți scrise în limba maghiară, traduse în limba română. Scopul este o mai bună cunoaștere a celor două etnii majoritare din Transilvania cu ajutorul operelor literare, susține fondatorul Asociației Media Corbii Albi, jurnalistul Szabo Csaba.

Revenind la plicul de la Cluj, m-am bucurat să primesc două cărți, dintre care una conține romanul ”Umbrela Sfântului Petru” de Mikszath Kalman. Cealaltă este un volum de nuvele scrise tot de un scriitor maghiar. Ca să pot păstra cărțile drept ”semn de carte ” pe raftul bibliotecii de acasă, nu trebuie să fac  decât să scriu câte 20 de rânduri despre ele, după ce le voi citi, desigur!

Am povestit toate astea ca să anunț că de fapt de astăzi, biblioteca există, a fost inaugurată de la ora 11 cu participarea unor invitați alături de fondatorul și inițiatorul proiectului care au vorbit despre scriitori și operele lor cu care au făcut cunoștință grație traducerilor. Au recitat elevii de la Liceul George Barițiu și de la Liceul Teologic Greco -Catolic Inochențiu Micu Klein.  Editura Kriterion a venit cu o impersionantă donație de cărți…

Și veți afla cu siguranță alte detalii în zilele ce urmează despre evenimentul ce a avut loc azi, în sala de lectură a bibliotecii din strada Inău nr. 18 din Cluj-Napoca.