Etichete

, , , ,


Vineri după-masă. Sonerie și bătăi în ușă. Tânărul cu niște foi în mână bate pe la vecini, revine la ușa noastră și cere o factură de gaz, sau de curent, bodogănind  că de acum se va schimba facturarea…

Nu găsesc nicio factură, îi zic, dau să închid ușa când îmi întins o coală A4 că poate mă răzgândesc.

Așa cum am mai scris și anul trecut, am ajuns la liberalizarea pieței de energie electrică și de gaz natural. Asta înseamnă că furnizorii își caută clienți, cu disperare am putea spune, ca la orice început de business ce se anunță simplu și bănos.

Ia să studiem un pic hârtia…să începem cu verso, că pare mai simplu. Sunt două desene, sus: în monopol și dedesubt: în Piața liberă. Diferența între cele două desene e furnizorul. În loc de Electrica furnizare la piața liberă apare E-NERGIA, despre care nu poți afla mai nimic pe ”goagăl.” La ambele desene clientul arde gazul. Sub desene două fraze geniale.

Citez:

Distribuitor: aduce țevile de gaz și contorul la ușa dvs, se ocupă de intervenții și reparații, citește lunar consumul de gaz.

Furnizor: plătește la producător, transportator pentru consumul de gaz, apoi facturează către clienții săi.

Cu litere mari  ne anunță că E-NERGIA a încheiat contractul cadru cu distribuția din zona noastră pentru reparații, intervenții și citirea contoarelor, TOTUL CA PÂNĂ ACUM. (Urlă logica, o auziți?)

Ți acum pe față: informații despre piața de energie și gaze (asta e titlul). Urmează sigla Monitorului Oficial, o ediție mai veche, apoi arată BAZA LEGALĂ, conform legii 123 publicată în MO din 2012. (Că se liberalizează piața, da)

Și urmează lista cu ce oferă misterioasa E-NERGIA27848136_1823544434324658_616252114_n.jpg

  1. Regularizarea se va face lunar, după indexul autocitit și nu la 3 luni după estimări, ca acum
  2. Factura vine de la E-NERGIA că are contract (vezi mai sus, ca la gaz)
  3. Avem agent pe cartiere care ne poate da informații
  4. nu mai stăm la cozi, putem plăti…..ca și până acum
  5. Aici urmează mana cerească: reducere 8%, curentul costă DOAR 275/MWh și gazul 89,5 lei/MWh )aș fi preferat prețul la metru cub)
  6. zice că promoția iernii, asta cu 8% rămâne FIX pe periopada contractului care poate fi prelungit oricând.
  7. Apoi o listă cu RĂMÂNE LA FEl, un text dezacordat, plin de greșeli, ne asigură că totul rămâne la fel, doar că de acum plătim exact atât cât am consumat. Și sub numărul de telefon  avem o adresă ”exact” la interescția a două străzi, din nu se știe ce localitate, iar mai jos apare și adresa SC ENERGIAGAS&POWER SRL, de astă dată cu adresă din București. După asta ce ar trebui să le transmit?  No, thx!