Etichete

, , , , , ,


Mare agitație mare, telefoane, mesaje, că mă caută cineva de la Cluj-Napoca. După verificarea regulamentară din trei surse, s-a dovedit că știrea nu e falsă, omul există, pot lua legătura cu el. Asta s-a întâmplat în urmă cu … trei-patru ani, dacă -mi aduc bine aminte.

Cel care mă căutase nu era nimeni altul decât un cunoscut reporter de la TVR Cluj, Szabo Csaba, inițiatorul și realizatorul unui Club Media cu nume ciudat: Corbii Albi.

Denumirea  îmi sugera ”Corbul spuse Nevermore, nevermore”, da, Edgar Allan Poe , iar asocierea cu albul nu putea decât să însemne ceva neobișnuit. Și n-am greșit.

Corbii albi nu și-au propus nici mai mult, nici mai puțin decât să reîmprietenească românii cu maghiarii și maghiarii cu românii cu ajutorul … cărților. biblioteca.jpg

Oameni care nu obișnuiau să scrie în limba română, depășind stângăciile inerente începutului, au relatat tot felul de întâmplări interesante cu și despre români și maghiari, toate scrise în limba română. Le puteți găsi pe siteul  www.corbiialbi.ro

Ușor-ușor  s-a spart gheața și au apărut și articole scrise de români despre maghiari, despre secui, cercul lărgindu-se până la frații noștri de dincolo de Prut,  din Ucraina și din Ungaria.

Azi redacția condusă de Szabo Csaba are 182 de colaboratori care publică periodic pe siteul sus amintit. Colaboratorii sunt români, maghiari din toate colțurile țării, de la Sighetul Marmației până la Călărași, de la Timișoara la Iași. Sunt colaboratori de peste hotare: Belgia, Serbia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Italia, Germania, Găgăuzia și Statele Unite ale Americii. Scriu românește despre maghiari, despre români.

Următorul pas a fost deschiderea unor biblioteci româno-maghiare, mai întâi la Cluj-Napoca, apoi cu filiale și prin țară: la Sighetul Marmației, la Cristuru Secuiesc și la Târgu Mureș. Deocamdată.

Fiind o veche colaboratoare la Corbii Albi, mi s-a încredințat conducerea filialei din Tîrgu Mureș. Pagina de facebook ”Comunitatea iubitorilor de  literatură” are menirea de a trezi interesul cititorilor prin prezentarea unor cărți în limba română, scrise de autori români și maghiari. Astfel românii pot face cunoștință cu opera scriitorilor de etnie maghiară, iar maghiarii pot înțelege mai bine și pot citi și în plus pe lângă operele studiate la orele de română.

Cititorii care sunt interesați de proiect, pot scrie o scurtă prezentare în schimbul unei cărți, pe care o vor primi cadou, prin poștă,  din partea bibliotecii.

Lansarea oficială a bibliotecilor din Tîrgu Mureș și Cristuru Secuiesc va avea loc în curând, la o dată pe care o vom anunța din timp.