Etichete

, , ,


29196466_2032565387066854_5225942135043260416_o.jpgExistă o vorbă în maghiară ce se referă la rarități, numindu-le corb alb. Atât de rar poate fi văzut ceva ieșit din comun pe cât de rar poți vedea un corb alb. În urmă cu câțiva ani, nu mi-aș fi imaginat că voi vedea nu doar unul, ci chiar stoluri de corbi albi!

Primul corb alb a apărut datorită jurnalistului  clujean, Szabó Csaba, fondatorul mișcării Axe de diasporă și Clubul Media Corbul Alb, care a fondat  în urmă cu trei ani, mai exact în vara lui 2014 Portalul Contact Româno-Maghiar.

Primele scrieri publicate exclusiv în limba română despre oameni și întâmplări din zonele locuite de maghiari, povestite de maghiari au avut un surprinzător ecou pozitiv.

Încet – încet au apărut povestirile din experiența românilor despre întâmplări ai căror protagoniști sunt maghiari, secui sau alte naționalități.

Cum se întâmplă de obicei, când apare ceva nou și nu e o idee rea, apar și cârcotașii.

Astfel am avut ocazia să citim comentarii răutăcioase, acuzații nefondate, să auzim tot felul de vorbe urâte, dar și încurajări pentru a merge mai departe, de a continua anevoiosul demers inițiat de președintele Asociației Clubul Media Corbul Alb, Szabó Csaba, acela de a-i apropia pe români de maghiari.

Să învingi prejudecata, să cunoști cultura  și obiceiurile omului de lângă tine, sunt lucruri mărunte, dar importante în construirea unui pod între popoare. Numai cunoscând Omul dincolo de eticheta ce i-a lipit societatea pe frunte, poți depăși legendele urbane. Altfel crezi că tot ce zboară se mănâncă. Până și un corb alb!

Erika MĂRGINEAN