Etichete

, , ,


Erika-Marginean-2.jpgExagerând puțin, aș putea afirma că orașul nostru este singurul loc de pe pământ unde nu se poate aplica o lege. Oricât m-aș strădui, nu pot înțelege de ce. Oameni educați emit niște aberații despre bilingvism de-ți stă mintea în loc! Cu ce deranjează o tăbliță pe care scrie stradă/utca? Mai ales dacă nu înțelegi decât o variantă din cele două, până te obișnuiești și eventual – horribile dictu – ai s-o înveți și pe cea de a doua! Dacă nu deranjează, nici nu ajută, ați putea replica. Probabil. Sunt alte lucruri mult mai importante decât plăcuțele. Ar trebui manuale, cadre didactice bine pregătite, locuri de muncă, spitale și medicamente. Dar dacă e lege și nu dăunează sănătății?
Haideți să ne punem în situația unui copil de școală primară. Abia a învățat să citească. În limba maternă se descurcă, dar în limba română mai are multe de învățat. De unde să știe unde e Cabinetul Medical în școală, dacă nu scrie pe ușă și pe limba lui? Cea vorbită acasă.
Ce vină are omulețul nostru că s-a născut într-o familie de altă naționalitate?
Indiferent de limba vorbită, toți cei care s-au născut pe acest pământ se simt și sunt acasă. Aici e patria lor. Acesta e pământul lor natal. Ce e atât de greu de înțeles? Cel mai român verde, oricât și-ar umfla pieptul de mândrie, nu are absolut niciun merit că s-a născut într-o familie de români în România! E pură întâmplare!
M-aș distra copios să-l văd pe careva „tovarăș” din ăsta „verde crud”, să se trezească dimineața vorbind limba unor minorități! Cu tot ce presupune asta!
Lăsând gluma deoparte, ar trebui să realizăm că suntem în mileniul trei! Să lăsăm trecutul glorios pentru zilele de sărbătoare și să ne apucăm de treabă! Avem un oraș frumos, cu clădiri admirate de puținii turiști care mai ajung pe aici. În loc de lupta micilor orgolii, nu ar trebui mai bine să construim drumuri, căi ferate, pistă de decolare exact de lungimea cerută la aeroport și câte și mai câte! Nu ar fi mai bine decât să ne irosim energia în dispute inutile și să batem pasul pe loc?
V-ați gândit de ce am rămas codașii Ardealului? Cine are interesul să ne izoleze, să ne reducă la nivelul de târg? Când vom înțelege că nu plăcuțele bilingve, nu Ion sau Janos ne țin pe loc! Că politicienii se joacă cu destinele noastre. Ajunși la putere, i-ați văzut ce bine se împacă, cum vorbesc aceeași limbă minoritari și majoritari la un loc?
De ce nu luăm exemplu de la orașul lui Boc? Parcuri industriale, puternic centru IT, evenimente culturale, generațiile de aur ale României și ale Barcelonei joacă pe Cluj Arena, piste de bicicliști, renumit centru universitar, șosele, drumuri bune și mai nou autobuze electrice… Au și ei faliții lor, să nu credeți că nu. Dar majoritatea au înțeles vântul schimbării. Noi? Noi să mai punem de un proces…

(publicat în Punctul 687)