111-121-660x330.jpgÎn ședința din 28 iunie 2018 la Consiliul Județean s-a votat un proiect de revitalizarea sportului pe gheață.  Astfel Judeţul Mureş, Asociaţia Visit Mureş şi Fundaţia Mens Sana vor încheia o convenţie de cooperare în baza căreia va fi dezvoltată infrastructura adecvată pentru practicarea sporturilor pe gheaţă, respectiv un patinoar artificial mobil acoperit.

Proiectul vizează educaţia tinerilor, revitalizarea sporturilor pe gheaţă în judeţul Mureş, patinajul şi hocheiul pe gheaţă având o istorie de peste 100 de ani în acest judeţ.

Patinoarul mobil va fi funcţional 9 luni din 12, Consiliul Judeţean Mureş, va asigura resursele necesare pentru funcţionare şi întreţinere, Asociaţia Visit Mureş va asigura managementul activităţilor specifice şi exploatarea infrastructurii dezvoltate iar Fundaţia Mens Sana va achiziţiona sistemul de patinoar artificial mobil, care va fi pus la dispoziţie cu titlu gratuit.

Asta în timp ce la Tîrgu Mureș ar fi fost un patinoar…

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS)  a preluat patinoarul descoperit de la Primăria Tîrgu Mureș în 2007. Același Minister estima în primăvara acestui an că, pentru finalizarea lucrărilor la patinoarul acoperit din Tîrgu Mureș, după ce s-au investit circa 7,5 milioane de euro, ar mai fi nevoie de încă 3,6 milioane de euro. Termenul de finalizare ar fi de 12 luni de la data începerii lucrărilor. Aceasta ar putea fi și la Paștele Cailor, data nefiind precizată încă. Serviciile de expertizare au costat 129.999,73 lei.

”Transformarea patinoarului artificial descoperit în patinoar artificial acoperit cu anexele corespunzătoare”, este o investiție luată în evidenţele Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) pentru a fi inclusă în Lista Sinteză a subprogramului „patinoare artificiale” din cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social. Fiind singurul proiect de acest gen în derulare la nivel naţional, potrivit fostului ministru al sporturilor, Marius Dunca, în decembrie 2017,  finalizarea lucrărilor devine o „prioritate zero”. În februarie 2016 un alt fost minsitru al sporturilor, Elisabeta Lipa a declarat că nu se vede investiția propriu-zisă, după ce a vizitat patinoarul.

Bani aruncați pe geam. Echipa de hochey pe gheață se antrenează la sute de kilometri de oraș, sau pe ciment cu …role.

 

PS:

Fundația Mens Sana, persoană juridică fără scop lucrativ, cu sediul în Miercurea Ciuc.Fundatia Mens Sana, aflata in proprietatea Parohiei romano-catolice de la Miercurea Ciuc, respectiv Parohia romano-catolica din Cîrța, iar coordonatorul investitiei privind dezvoltarea infrastructurii si a hocheiului pe gheata este senatorul UDMR Tanczos Barna, fost presedinte al Federatiei Romane de Hochei pe Gheata.

JUDEȚUL MUREȘ -Preşedinte Péter Ferenc , SERVICIUL PUBLIC JUDEȚEAN SALVAMONT SALVAESPO MUREȘ, reprezentat prin Kovács Zoltán Róbert și  MUZEUL JUDEȚEAN MUREȘ- director executiv  Sós Zoltán, au fondat în 2017 Asociaţia ”Visit Mureș” Egyesület cu scopul de a  promova potenţialului turistic, cultural, a punctelor de atracţie turistică existente în Tîrgu Mureş şi în judeţul Mureș , prin creşterea fluxului turistic şi asigurarea unei interacţiuni armonioase între sectorul turistic şi factorii de ordin social şi de mediu. Președinte: Szőcs Levente-Zsolt