Etichete

, , , ,


AFIS_SVC 2018.jpgAsociația ARCHÉ împreună cu Asociația Castel Teleki organizează cea de a treia ediție a programului cultural ”Școala de Vară la Castel.”  Programul își propune să ofere studenților și tinerilor profesioniști posibilitatea de a studia în echipe interdisciplinare  sub coordonarea unor specialiști în protejarea și conservarea patrimoniului.

Workshop-ul „Școala de Vară la Castel”, ediția 2018 va avea loc în perioada 20-29 iulie și va reuni arhitecți, istorici, arheologi și peisagiști precum și un fotograf ce va căuta o nouă interpretare artistică a vechii reședințe nobiliare.

Cei 20 de participanți, ce vor petrece 10 zile în frumosul decor al ansamblului de la Gornești, vor avea ocazia de a învăța de la unii dintre cei mai buni experți în cele trei domenii de interes, dar și de a participa la „Ziua Castelului” sau de a vizita, cu îndrumare de specialitate Cetatea de refugiu de la Saschiz, Ansamblul fortificat din Sighișoara și Ansamblul castelului Bornemisza precum și Situl arheologic din Gurghiu.

Școala de vară este un proiect derulat în parteneriat cu: Muzeul Județean Mureș; Ordinul Arhitecțiilor din România, Filiala Transilvania; Asociația Peisagiștilor din România, Filiala București; Grupul PONT și S.C. IROD-M Srl, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Departamentul pentru Relații Interetnice.

La această ediție participă alături de doi invitați surpriză, • Makay Dorottya, doctor inginer și specialist atestat în restaurarea monumentelor istorice • Soós Zoltán, doctor în istorie și director al Muzeului Județean Mureș

Sergiu Iosipescu, doctor în istorie și expert arheolog în cadrul Institutului Național al Patrimoniului • Raluca Iosipescu, doctor în istorie și expert arheolog în cadrul Institutului Național al Patrimoniului • Diana Culescu, doctor peisagist și președinte al Asociației Peisagiștilor din România • Alexandru Mexi, drd. Peisagist

Primirea participanților are loc la Pensiunea White Horse din Periș, str. Principală nr 373k, comuna Gornești. Președintele Asociației Teleki, contele Teleki Kalman va fi ghidul prezentării castelului. GIFFIN HEATHER, văduva contelui Teleki Géza va participa la discuții sîmbătă, 21 iulie.

În cadrul programului vor fi vizitate Biserica Reformată, Biserica Ortodoxă și  Cripta Teleki,  Cetatea de refugiu și Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Saschiz, Ansamblul de  fortificații din Sighișoara, Ansamblul castelului Bornemisza și Situl arheologic din Gurghiu. 

”Prin proiectul nostru, contribuim la derularea Anului European al Patrimoniului Cultural în România, acțiune a Comisiei Europene ce se desfășoară în toate statele membre ale Uniunii. Proiectul a fost selectat de către coordonatorul național, Institutul Național al Patrimoniului, ca fiind relevant pentru promovarea patrimoniului cultural accesibil tuturor și a exploatării rezultatelor cercetării  și facilitarea diseminării rezultatelor cercetării către un public mai larg, ” potrivit cordonatorului de proiect, Arh. Camelia-Raluca Bărbulescu, Asociația ARCHÉ