Etichete

,


Puskas-Attila.jpgAniversarea unui deceniu de la înființarea Uniunii Armeano-Maghiare din Tîrgu Mureș (MÖMKE) se va desfășura în perioada 13-14 octombrie. Evenimentul se bucură de un bogat program menit să marcheze cei 250 de ani ai existenței neamului armenesc integrat în maghiarimea din Tîrgu Mureș. Manifestările dedicate Zilelor Culturale Armene vor începe cu o masă rotundă intitulată ”Viață comunitară”, în Sala Mică a Palatului Culturii, sâmbătă la ora 10. Vor participa academicianul dr. Pál-Antal Sándor, deputatul dr. Vass Levente și președintele Fundației Castellum, Haller Béla. Moderator dr. Puskás Attila.(foto)

În continuare pianistul Tapasztó Gábor din Budapesta va susține un concert intitulat ”Farmecul spiritual al Armeniei”. Explicațiile simbolurilor și ale imaginilor ce însoțesc concertul vor fi susținute de actorul Kalamár György. Programul primei părți a zilei se va încheia cu o lansare de carte. Barabás Kisanna, Szász Ávéd Rózsa și Puskás Attila vor lansa publicația lor intitulată ”Armenii din Tîrgu Mureș” („Marosvásárhelyi örmények”). Cartea este prima publicație care adună date despre trecutul și prezentul armenilor târgumureșeni despre care încă nu știa ori avea date eronate opinia publică. Ziua se va încheia cu slujba religioasă la Biserica Sf. Ioan Botezătorul, de la ora 18.

armeni-660x377.jpg

Dumincă de la ora 11 vor fi vernisate trei expoziții în Palatul Toldalagi. Expoziția armenilor din Cluj, intitulată Covoare armenești va fi deschisă de Steib Ana. Expoziția foto de la Budapesta, intitulată „Jereván 2800” și ”Veșminte armenești din laițare străvechi” vor fi prezentate de designerul Simó Júlia și de actorul Kalamár György. Expozițiile vor fi deschise până pe 27 octombrie în Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Un moment artistic susținut de Kántor Andrea és Kántor Anna Erzsébet va încheia Zilele Culturale Armene din Tîrgu Mureș.