Etichete

, , , , ,


Erika.jpgUn cântec de demult zicea așa. În ziua de azi, se pare că n-o mai găsești, nici dacă a fost filmată și vizionată de mii de internauți. Nu sunt adepta mediatizării faptelor reprobabile, dar de data asta nu mă pot abține! Veți spune că bagatelizez niște fapte extrem de grave, dar nu le pot considera decât scenarii de prost gust și foarte prost executate. Niște perdele de fum, lansate periodic, la momentul considerat oportun de forțele ”oculte”. Mintea celor mulți trebuie să fie ocupată, nu-i așa?

Credeți că ar trebui să trecem în revistă toate ”nimicurile” peste care musai să tragem o perdea de fum? (Le știți prea bine și nici nu – mi permite spațiul). Fum, nefum, eu rămân la convingerea mea că de n-ar fi educația în cădere liberă, așa ceva ar fi imposibil să ni se întâmple!

Dar să revin la lista ”faptelor eroice”, listă distractivă într-un fel, dacă o folosim ca exercițiu de rezolvarea enigmelor. Numai că, ”mama proștilor ” dacă nu va folosi nici de acum înainte anticoncepționalele, s – ar putea să ni se strice distracția!

Analizând fără ură și părtinire aceste fapte ”eroice”, putem constata următoarele. Suspecții sunt tineri, care ar trebui să urmeze liceul (fata cu bricheta), sau studii universitare (bănuiesc că suspecții sunt băieți de 22 -23 de ani). Fiecare acționează noaptea, în semn de mare curaj. Fata conduce detașat, totuși, fiind și filmată. Anotimpul nu are importanță, poate fi 31 august/1 septembrie (str. Poștei), 28/29 decembrie (fata din Oradea) sau 15/16 ianuarie (str. Avram Iancu).

După ce exersează ba pe un refugiu dintr-o stație de autobus, ba pe o altă clădire din aceeași stradă, tot nu le iese un scris mai de Doamne ajută! Poartă cu ei brichetă (deși fumatul dăunează…) și vopsele albe sau negre, pensule improvizate. Au un vocabular mai mult decât sărăcăcios, cunosc o expresie obscenă, dar au și o idee fixă. Cel din strada Poștei, are un scris mai exersat, celălalt suspect pare chiar certat cu școala. ”Avran Jancu”… Expresia din patru litere, auzită – văzută până la epuizare, e dovada că suspecții nu sunt de undeva din vârful muntelui, probabil au și telefoane deștepte, sau măcar acces la televizor. Ori sunt indeciși ori sunt din tabere diferite. Fata vrea să dea foc unui drapel, în timp ce suspecții mureșeni mâzgălesc pe pereții caselor urări de viață lungă țării vecine! La pauză conduc suspecții.

Dacă toate aceste scenarii nu ar fi puse în scenă în Ardeal, nu-i așa că tare ne-ar mira? Nicăieri în țară, în zone locuite de 10-18 etnii nu se întâmplă așa ceva! Numai la noi! În buricul mândrului nostru Ardeal! În mândra cetate a culturii, la Tîrgu Mureș! În timp ce trei absolvenți de la Colegiul Unirea sunt admiși la Oxford, niște anacronci vor să ne dezbine ca să poată domni! Uluitor! Ca să închei într-o notă optimistă, o întrebare retorică: Oare polițiștii mureșeni sunt mai buni, sau o fată mai găsești doar dacă o cauți?

(Publicat în PUNCTUL 717)